Øerne, naturen og øboerne

Foto: Destination Fyn

Syd for Fyn - i Østersøens vestligste krog - findes et farvand fyldt med små, hyggelige øsamfund. Øer, hvor befolkningen og stemningen er præget af nærvær, naturen og det omgivende hav. Velkommen til de sydfynske øer!   

Det Sydfynske Øhav vrimler med øer, store som små. De mange øer giver mulighed for nogle helt specielle oplevelser - i naturen og med øernes beboere.

Øerne i det sydfynske kan med fordel opleves både til vands og til lands. Du kan tage på ø-hop rundt i det Sydfynske Øhav, vandre på Øhavsstien eller springe på cyklen og opleve øerne f.eks. via Østersøruten. Du kan også komme helt tæt på øhavets vilde natur og et rige dyreliv med kano eller kajak. Måske er du heldig at spotte marsvin og legesyge sæler.

To cyklister med cykelhjelme på får en tår at drikke ved en lille lystbådehavn.
Foto: Destination Fyn

Oplev det tidligere istidslandskab
Hvis du sejler rundt i det Sydfynske Øhav, vil du hurtigt se, at landskabet er noget helt særligt. Landskabet omkring de mange øer var for mange millioner år siden ét stort istidslandskab med bakker og dale. I stenalderen blev området oversvømmet, og i dag står kun de højeste bakketoppe tilbage som øer, holme, drag og odder. Øhavets historie gør naturen i området til noget helt specielt og noget, du ikke bare kan opleve alle steder.

 

Grønt, bakket landskab med flot orange solnedgang.
Foto: Mikkel Jézéquel

Øernes beboere
Øboere er et helt specielt folkefærd. Når man bor på en lille ø, må man undvære den daglige storbypuls. Men øboere får noget andet i tilgift. Naturen, stilheden, trygheden og muligheden for at sætte spor i lokalsamfundet. Det er nemt at knytte venskaber og bekendtskaber på en lille ø. Men det er også tilladt at være privat.

Det Sydfynske Øhav rummer mere end 60 øer, småøer og holme, hvoraf en mindre procentdel er beboet.  

Åben Platform ude i vandet med lyskæder i toppen og Avanax-bogstaverne bagtil. Platformen trægulv er fyldt med siddende mennesker. Der står også tre mennesker ude i vandet.
Foto: Avernax

Beboede øer i det Sydfynske Øhav

De mange øer har noget at byde på hver især. Du får derfor en liste over de beboede øer i havet omkring Fyn, der byder på spændende oplevelser: