Dronefoto af den smalle tange ud til Birkholm, omgivet af vand til begge sider.

Birkholm

Foto: VisitFyn

Birkholm er det perfekte sted til afstresning fra en travl hverdag. Der er ingen asfalterede veje - kun smuk natur, fred og ro.

Mellem Fyn og Ærø ligger en lille ø på knap 1 km2 - Birkholm. Af de mange beboede øer i havet omkring Fyn, er Birkholm nok den mest uberørte. Selvom indbyggertallet i 2019 er på beskedne 8 personer, vil du under dit besøg alligevel støde på en del huse. Mange af disse huse er kun beboede få måneder om året, da mange af dem bruges som fritidshuse.

Du kan tage den lille postbåd til øen, hvis du ikke selv har mulighed for at sejle til øen. Det lokale postbud på øen er også bådens skipper og sejler mellem Marstal på Ærø og Birkholm to gange dagligt om sommeren og en enkelt gang om dagen i vinterhalvåret. Turen tager cirka en halv time. Det er helt oplagt at tage til Birkholm som en del af et øhop i det Sydfynske Øhav. Her kan du se bådens sejlplan. 

Skibe og både kommer sejlende over et stort hav.

Foto:VisitFyn

De to fiskerbrødre

Der er særligt to beboere, der sørger for at holde gang i øen og de gamle traditioner. De to brødre Frede og Morten Mortensen er født og opvokset på øen. På øen får de tiden til at gå med fiskeri af torsk, sild, ål og rejer. Sammen med Fredes kone, Margit, holder de gang i den lille ø. Fiskeriet kan være en indbringende forretning, især om foråret, når de fanger nogle af landets allerførste rejer og sælger dem til fine restauranter i København. Hvis du vil læse mere om livet på øen, kan du besøge Birkholms egen hjemmeside.

To personer på en havetraktor med trailer-lad. Manden, der kører traktoren, har ryggen til og er iklædt en grøn jakke. Den anden mand sidder bagpå på ladet med benene hængende ud over kanten i en orange jakke. De kører afsted på en grussti i grønne omgivelser.

Foto:VisitFyn

En vandretur i naturen

Den lille, flade ø er et fantastisk sted til vandreture. Hylsbanken, det højeste punkt på øen, er kun 2 m højt, og hele øen er præget af store, åbne områder. Når du går en tur på den lille ø, vil du opleve en helt særlig form for ro, som du ikke kan opleve ret mange andre steder. Der en ingen asfalterede veje på øen, så man føler virkelig, at man er helt væk fra storbyens stress og jag.

Øen munder ud i en landodde – Sandhovedet. Dette område er ynglested for mange fugle, og man skal derfor holde sig uden for området i perioden 1. marts til 15. juli. Hvis du medbringer en kikkert, kan du spotte mange forskellige fugle. I sensommeren kan man opleve op til 4000 knopsvaner, der fælder deres svingfjer. Dette er et helt specielt syn. På øen vil du også støde på haren, der trives godt på øen. En enkelt dag om året samles jægere på øen for at jage harer.

To shelters midt i en grøn eng med svag havudsigt i baggrunden.

Foto:VisitFyn

Shelter

De eneste overnatningsmuligheder på øen er at medbringe eget telt og slå det op på den primitive teltplads tæt på havnen. Hvis man ønsker at overnatte på øen, skal man være opmærksom på, at der ikke findes nogle butikker på øen. Du kan også booke en shelter, hvis du gerne vil have rigtigt tag over hovedet.

Der ligger to shelters på pladsen. Hvis du overnatter her, får du mulighed for at sove midt i naturen og dermed være helt tæt på naturen. Når du skal have mad, kan du lave et bål på stranden. Denne primitive form for overnatning er perfekt, hvis man vil ud og være et med naturen. Ingen mobile enheder der siger brummer og kræver opmærksomhed - kun lyden af fuglene, der synger og vinden, der blæser. På Birkholm er der tid og ro til at nyde livet og naturen.