I fuld solskin går en familie med tre børn på række. De går på en asfaltvej. I baggrunden omfavner træer vejen og i venstre side ses et hvidt bindingsværks hus med stråtag.

Lyø

Foto: kasper Orthmann Andersen

Tag en spadseretur rundt i ægte landsbyidyl, besøg Klokkestenen og fang en fisk til aftensmaden. Lyø byder på mange spændende oplevelser.

Med et areal på 6 km2 kan Lyø måske virke lille - men øen danner alligevel hjem for knap 90 personer. Og den lille ø i det Sydfynske Øhav har masser at byde på.

Lyø har et meget varieret landskab, fladt mod vest og bakket mod øst med to frodige tunneldale og med flotte udsigtssteder inde midt fra øen. Den smukke og unikke landsby midt på øen er bevaringsværdig med flere fredede bygninger og gadekær.

Hvis du vil besøge Lyø, skal du tage færgen fra Faaborg. Du kan med fordel tage din cykel med på færgen, så du kan tage en dejlig cykeltur på øen. Du kan opleve øen på en enkelt dag eller blive og overnatte. Du kan sove i telt eller campingvogn, bo på vandrehjem eller leje en af de hyggelige ferieboliger. Læs mere om overnatningsmuligheder her

På en asfalt vej går tre mennesker og en hund. På højre side af vejen er der vand, mens der på venstre side er vand og en havn med en masse både.

Foto:Kasper Orthmann Andersen

Landsbyidyl

Cirka midt på Lyø ligger øens største by – Lyø by. Her har du mulighed for at opleve ægte landsbyidyl. Tag en spadseretur rundt i byen og nyd den hyggelige stemning. På din vej møder du den gamle landsbykirke med en karakteristisk rund kirkegård.

Gå langs de smalle gyder og nyd synet af de mange gamle bindingsværkshuse og de fem smukke gadekær. De fleste af husene stammer fra 1700-tallet, og nogle få er endnu ældre. Når du går en stille spadseretur kan du nærmest mærke historiens vingesus. Kun få steder i landet oplever du et så spændende landsbymiljø, som du oplever på Lyø.

Et gult hus med rødt tag er omringet af træer. Over hoveddøren står skriften "Købmand". I forhaven står varer og en familie kigger på en is-skilt.

Foto:Kasper Orthmann Andersen

Klokkestenen

På vestsiden af Lyø finder du Klokkestenen, som er et gammelt dyssekammer.

Klokkestenen er anlagt mellem 3500-3100 år før Kristi fødsel. Navnet kommer fra den særlige egenskab dyssekammeret har – når du slår på stenen, afgiver den klare toner. Sagnet siger, at hvis stenen afgiver sin lyd, når man slår på den, kan man få et ønske opfyldt.

Billedet er af en græsplæne. I venstre side kan man se halvdelen af et bordbænke sæt, og i højre står et par træer. I midten af plænen er et dyssekammer af fire store sten. I horisonten kan man se havet.

Foto:VisitFyn

Naturoplevelser

Hvis du elsker at fiske, skal du huske fiskestangen, når du besøger Lyø. Du kan finde nogle gode fiskesteder på øen, og det er nemt og hurtigt at besøge flere steder på samme dag, hvis man går eller cykler mellem dem. Husk at fisketegn er påkrævet.

Hvis du vil fiske efter havørred og kysttorsk, skal du slå vejen forbi Lyø Trille. Her kan du fiske efter havørred på dybt vand uden brug af waders. Du skal dog være opmærksom på, at der i dette område er adgangsforbud fra 1. marts til 15. juli på grund af fuglenes yngleperiode. Ved Klokkestenen og på sydsiden af øen kan du ligeledes fiske efter havørred, men her kan det være en god idé at have waders på.

På en strandbred ligger to kajakker i forgrunden. I horisonten af billedet kan man se en  strandspids hvor der står et lille rødt hus foran solnedgangen.

Foto:VisitFyn

Revet på Lyø er i perioden 1. marts til 15. juli ynglefuglereservat. Selvom man ikke må færdes på revet i denne periode, kan du kigge på fuglene fra et fugletårn. Tårnet er placeret ved Vestersjo. Her kan du få den smukkeste udsigt ud over området, samtidig med at du får mulighed for at opleve forskellige hav- og strandfugle som f.eks. havterner. 

Hvis du vil læse mere om Lyø, og hvad du kan opleve på øen, kan du besøge øens egen hjemmeside.