Sorte grene er i fokus og i baggrunden er en mørkt himmel og en sløret lyskæde

Ingen vinter uden hygge

Foto: Andreas Bastiansen

Mens temperaturen falder og mørket kupper dagtimerne, skruer fynboerne op for hyggen med lækre, lokale delikatesser, stemningsfulde julemarkeder og masser af nærvær. Hyggens højsæson er i gang på Fyn og Øerne!

Kalenderen dikterer, at vinteren er over os. Men inden du febrilsk begynder at tælle dagene og drømme om forårsspirer og varme solstrejf, så lad os huske dig på, hvilke oplevelser der venter dig på Fyn og Øerne i årstiden, hvor ordet "HYGGE" er den altoverskyggende overskrift bøjet i lyskæder og gran. 

Et bord af pølser med prisskilte - nogle af dem er ved at blive skåret i skiver

Foto:VisitFyn

Vejen til ægte hygge går gennem maven 

Vinter er sæsonen for nogle af årets mest traditionelle og hyggelige fester og sammenkomster -  herunder Mortens aften, julefrokoster, julemiddagen og nytårsfesten. Fællesnævneren for disse festligheder er for mange det gode måltid. Derfor er det jo helt ideelt, at vi befinder os i Danmarks epicenter, når det kommer til lækre råvarer; nemlig Fyn.

Så næste gang du skal forberede en hyggelig aften for venner og familie, bør du gå på opdagelse på nogle af de fynske fødevaremarkeder. Her finder du sprød grønkål, aromatiske vinteræbler, pølser af kød fra fynske dyr og meget mere. 

Åben, indbydende æske med fyldte chokolader.

Foto:VisitFyn

Lokale lækkerier af højeste kvalitet

Mangler du en værtindegave til den næste komsammen? Måske skulle du udforske listen over fynske chokoladehuse og ølproducenter. Her får du ikke kun delikatesser af høj kvalitet. Ofte vil du også rende ind i de nørdede og über-engagerede producenter, som aldrig er blege for at dele ud af smagsprøver og lommefortællinger fra baglokalet. 

Gourmetdessert smukt anrettet set oppefra på rustikt bord.

Foto:Destination Fyn

Nyd sæsonens råvarer på Fyns bedste restauranter

Vintersæsonen er rig på hjemlig hygge - men også ideel til at udforske den ekplosivt voksende fynske madscene. Den danske Spiseguide udgiver hvert år dens restaurant-anbefalinger og fremhæver i 2020-udgaven de bedste fynske restauranter. Med den liste i hånden, er du sikret uforglemmelige gastronomiske oplevelser. 

Skal din næste aften ude have en strejf af jul over sig? Så gå efter de fynske restauranters julemenuer. Her finder du både klassiske juleretter og nyfortolkninger af kendte og uundværlige elementer som and, grønkål og risalamande.

I højre side står et juletræ med julelys. Bag juletræet ses en sløret brostensgade der går ned mellem to rækker af gamle bindingsværkshuse. På husene hænger julelys, og på gaden går et par mennesker.

Foto:Andreas Bastian

Rendyrket fynsk julestemning

Er du typen, der i smug lytter til playlisten "Crooner Christmas" i starten af november? Så glæd dig til at opleve julenostalgi for fuld udblæsning i de fynske købstæder og på en lang række af Fyns slotte og herregårde.

Allerede fra midten af november bliver der afholdt traditionelle og moderne julemarkeder over hele Fyn. Her kan du købe unikke julegaver, specialiteter til julebordet eller blot indsnuse duften af brændte mandler og glögg.    

Julelys fra Egeskov Slot skinner igennem mørket

Foto:Destination Fyn

Lysende juleevents i alle størrelser

I den mørke tid kan der være behov for et ekstra skud skud lys. Og her kommer de fynske købstæder og idylliske småbyer dig til undsætning. Her er der nemlig tradition for at pynte smukt op med julelys. 

Der er dog mange andre juleevents på Fyn end de traditionelle. Egeskov byder igen i år indenfor til LUMINIS – Smukt lys på Egeskov , som er en sanselig oplevelse af slotshavens rum tilsat smukt og anderledes lys og lyd.

 

Hyggeligt samvære på fynsk vinbar

Foto:cafemalbec

Vin, brætspil og bingo

Når kulden bider udenfor, er der også oplagt at rykke ind i varmen og i hyggeligt selskab nyde et fyldigt og velsmagende glas vin på en af de fynske vinbarer. Der er nok at vælge imellem - og flere af dem tilbyder også vinsmagninger med jævne mellemrum, hvis du og vennerne vil blive lidt klogere på vinens verden. 

Har du et stærkt konkurrencegen? Så kombinér dit glas vin eller kop kaffe med en hyggelig og nærværende aften ude med brætspil, quiz eller bingo hos populære odenseanske mødesteder som Papa's papbarBodegaen eller Storms Pakhus. Hvem ved - måske kommer du hjem med både præmier, øget selvtillid og nye venner.

Spabad med helt stille vand, snorlige linjer langs kanten af bassiner, bygningens udformning og tag.

Foto:Great Northern

En frisk gåtur eller det kolde gys?

Hygge betyder dog ikke kun foregå indenfor. Husk, at bruge nogle af vinterens fridage på at komme ud i den fynske natur. Den bliver nemlig ikke mindre smuk af løvfald, rimfrost eller - hvis vi er heldige - et lag nyfalden sne. Vi anbefaler disse skønne naturområder - men du kan også bare spørge en lokal fynbo. De kender de allerbedste ruter netop der, hvor du er - og kan som bonus måske guide dig til en lækker gårdbutik eller et sted, hvor du selv kan fælde jeres juletræ

Er du en af de rigtig seje, kan du også mærke, at du lever ved at springe i vandet hos en af de fynske steder for vinterbadning. Mærk blodet bruse og nyd en velfortjent tur i sauna efter det kolde gys. 

Du kan også bare nøjes med det sidste. Altså turen i sauna. For er der noget, der emmer af rendyrket hygge, så er det da en velfortjent venindetur i spa - og her er Great Northern Spa og Faaborg Fjord ikke til at overse.

Skal familien med, så er der på Fyn masser af gode steder, hvor I kan have en sjov eftermiddag med det våde element