En kvinde og en mand cykler på en cykelsti langs vandet i solskinsvejr. I baggrunden er den gamle lillebæltsbro.

Østersørutens smutveje og bonusture

Foto: Jonas Legarth

Uanset om du har brug for en smutvej på Østersørutens 820 kilometer, eller om benene er klar på en ekstratur, så er der masser af alternative og oplevelsesrige veje ud fra Østersøruten på Fyn og Øerne.

Ærø

Østersørutens etape 1 sender dig til Ærø med færge fra Sønderborg og videre til Svendborg (eller omvendt). Men der er faktisk et fantastisk alternativ at finde hos ÆrøExpressen, som sejler mellem Rudkøbing på Langeland til Marstal på Ærø. Tager du denne smutvej, får du set en helt anden del af Ærø, ligesom du sparer nogle kilometer på cyklen, da du "springer over" Tåsinge og Siø. 

Har du fået smag for Ærø - hvilket man meget let får - kan du blive hængende og tage turen hele vejen rundt om øen. Turen findes i to versioner på 60 og 100 kilometer.

.

Langeland

Langeland er kendt for at være bedst i længden. Dermed giver det også god mening at dedikere lidt ekstra tid til at udforske øen på langs - og ikke kun på de 9 hyggelige kilometer på tværs fra Rudkøbing til Spodsbjerg, som Østersøruten foreslår.

Om du vil nordpå mod det historiske Tranekær eller sydpå til den lækre badestrand ved Ristinge og de vilde heste, det er helt op til dig. Muligheder er der nok af - og med en begrænset biltrafik er Langeland fantastisk at udforske på cykel.  

.

Nyborg

Fra Danmarks riges hjerte Nyborg er der masser af gode ekstrature, som du kan begive dig ud på, inden turen går videre på Østersørutens etape 9.

Strækningen langs kysten fra Nyborg til Kerteminde er yderst smuk. Og har du mere energi at tage af, er ruten på halvøen Hindsholm også en anbefaling værd.

.

Svendborg

Fra Sydfyns hjerte Svendborg er der masser af muligheder for interessante detours. Måske har du lyst til at opleve pulsen på øen Thurø, som er brofast med Svendborg. Eller hvad Frugtruten, hvor du hos de fynske frugt- og vinbønder kan smage, hvorfor Fyn bliver kaldt for hele Danmarks have.

.

Faaborg

Østersørutens kyststrækninger er noget af det, der gør netop denne nationale cykelrute helt unik. Når det er sagt, kan det godt svare sig at dreje fra og søge længere ind i det fynske landskab. Hvad med en cykeltur til de maleriske Svanninge Bakker, en eftermiddag på den børnevenlige banesti mellem Korinth og Ringe eller en længere afstikker til betagende Egeskov Slot?

.

Assens

Assens er lig med købstadsidyl, maritim historie og smuk natur. Og hvis du ikke vil give din egen cykel en pause for at tage en tur på de gamle skinnecykler på banen mellem Assens og Tommerup, så er det værd at overveje en tur til halvøen Helnæs eller rundt til de mange slotte og herregårde i området.

.

Middelfart

Lillebælts natur er en oplevelse, som du ikke må snyde dig selv for, når du er i Middelfart. Så overvej, om I ikke skal dedikere noget tid til at tage Marsvinruten og opleve Lillebælt fra flere vinkler. Måske er I endda så heldige at opleve nogle af marsvinene på jeres tur.

.