©  Foto:

Helnæs halvø

Helnæs er en halvø med meget smuk natur og masser af havudsigt. Du kan nyde en rask gåtur, du kan fiske eller sejle en tur langs kysten i en kano fra Helnæs mølle. 

Halvøen Helnæs i Assens

Helnæs, som er i alt 13 km2 eller 1312 ha., er en utrolig spændende halvø at besøge - med sin prægtige natur, sit aktive kultur og kunstnerliv samt spændende fortid er der nok at fordybe sig i og se på.

Der har levet mennesker på Helnæs siden stenalderen. Fem gravhøje ligger markant i landskabet på bakkerne syd for Maden. Helnæs er nævnt første gang i 1231 i formen Hælghænæs, der betyder "hellige næs". Kører du ad den smalle vejdæmning ud til Helnæs, møder du et imponerende landskab.

 

Helnæs Maden

Længere mod syd på Helnæs ligger det vældige engområde Maden vest for Helnæs by. Næsten 300 ha enge og marker ligger bag strandvoldene ud mod Lillebælt. Skov- og Naturstyrelsen har købt en del af arealerne, og er sammen med Fyns Amt i gang med at lave naturforbedringer samt bedre adgang til arealerne.

 

Helnæs fyr

Tag ned og se det store gamle fyr fra 1901, som er hele 28 meter højt.

 

Bobakker

Lige efter vejdæmningen ud til Helnæs ligger Bobakkerne som en kæmpevold, der om sommeren er klædt i et farverigt blomsterdække. Efter Skov- og Naturstyrelsens opkøb af området er de afgræssede arealer åbne for vandreture.

Du kender måske Bobakkerne fra Tinkas julekalender? Det er nemlig her der stod Ensomhedens Tårn i alle tre kalendere. Den nederste del af tårnet blev bygget ude på spidsen af Bobakkerne.

Her blev en port stillet op som en del af tårnet. Det var en større udfordring, for Bobakkerne er ufremkommeligt terræn, og derfor blev alle materialer kørt afsted på en lille ATV, ligesom skuespillere og filmhold måtte gå den lange tur fra P-pladsen ved vejen ud til filmoptagelserne på Bobakkerne. Den øverste del af tårnet er lavet med visuelle effekter på en computer efter optagelserne.

Det er ikke supernemt at finde stedet, og du kan ikke se det fra vejen. Men du kan parkere, når du kommer over dæmningen på første mulige p-plads på højre hånd. Herefter skal du følge vandkanten rundt og helt ud til spidsen.
I dag er alle elementer fra filmoptagelserne fjernet, så det kan være lidt af en opdagelsestur at finde det præcise sted. Men området er smukt og et besøg værd.

Bobakkerne og Halen er et fredet landskab på nordenden af halvøen Helnæs ved vestkysten, på cirka 57 hektar.

 

Hvor ligger Helnæs?

Halvøen Helnæs ligger ca. 20 km sydøst for Assens.

Læs meget mere om Helnæs på Naturstyrelsens hjemmeside.

 

Overnatning på Helnæs

Der er flere og utroligt smukke muligheder for overnatning på Helnæs. Om du er til luksus, standard eller primitiv overnatning, så er der alle typer. Se mulighederne her:

 

Spisesteder på Helnæs

 

Turforslag

 

Cykling på Helnæs

 

Strande på Helnæs

Der er to forskellige strande på Helnæs. Læs mere om dem her: https://www.visitassens.dk/strand-helnaes-halvoe-gdk614192

 

Kanoudlejning hos Helnæs Mølle

Du kan leje en kano hos Helnæs Mølle og få en unik oplevelse på vandet. En oplagt familieudflugt eller bare for at opleve den skønne natur omkring Helnæsbugten: https://helnaesmoelle.dk/