Egeskov Slot - et slot fyldt med liv

Foto: Peter Kirkegaard

Egeskov Slot er Fyns største turistattraktion - en oplevelse, du ganske enkelt ikke må gå glip af. Slottet er Europas bedst bevarede vandborg, omgivet af en idyllisk park med blomster og indehaver af Europas første Camping Outdoor Museum.

Det levende slot, der til daglig stadig er hjem for familien Ahlefeldt, byder på oplevelser for hele familien.

Du kan opleve sjove samlinger og museer, der bl.a. byder på Europas eneste Camping Outdoor Museum og en enestående samling af sjældne fly, biler og motorcykler. Du kan også se verdens mest eventyrlige dukkehus Titanias Palads.

Egeskov har åbent fra slutningen af april frem til slutningen af oktober, men vågner dog op fra sin vintersøvn i november, når slottet åbner op for julemarked. Se priser og åbningstider her.

I artiklen her får du overblikket over de mange ting, du kan opleve på Egeskov Slot. Og hvis du hænger i helt til slut, får du lige lidt af slottets historie med på vejen.

Læggene på en rustning set bagfra.

Foto:Destination Fyn

Udforsk den prisvindende slotspark

Egeskovs park har gennem generationer været åben for publikum. Det historiske haveanlæg ser ud, som det har gjort siden 1959, hvor man begyndte at restaurere den gamle have. Træer og buske er dog mange hundrede år gamle og især de mange hække på Egeskov er helt unikke og bliver plejet af slottets gartnere efter alle kunstens regler.

Tag madkurven med og find et picnicsted i parken. Parkens mange afvekslende haverum er en oplevelse helt i sig selv - det må du ikke gå glip af. Du kan blandt andet opleve den smukke rosenhave, dahliahaven, dufthaven, renæssancehaven, fuchsiahaven og den hvide have.

En ældre kvinde med lys sommerhat og en ældre mand med mørk kasket sidder omgiver af blomstrende roser og blomster til alle sider.

Foto:Destination Fyn

Udforsk den danske campinghistorie

Egeskov og Dansk Camping Union åbnede i 2021 Europas første Camping Outdoor Museum, hvor du kommer helt tæt danskernes camping- og outdoorliv. Fra det startede som primitivt lejrliv i små, utætte bomuldstelte over retroidyl i campingvogn i 1960’erne til topmoderne glamping og fortællingen om friluftsliv for de eventyrlystne i dag.

På det nye museum får du både vækket ferieminderne, inspiration til din næste vandre- eller cykeltur og bliver klogere på de nye trends for friluftslivet.

Gammel grøn retro- camping-van fra VolksWagen er udstillet med forskellige tilsvarende retro-campingeffekter rundt om.

Foto:Ard Jongsma / Egeskov

Aktive udfordringer på Egeskov Slot

Er man til aktive udfordringer, var det måske en idé at udfordre sig selv med en klatretur i højden. I de gamle bøgetræer finder du en 100 m lang hængebro i 10-15 meters højde. Egeskov byder også på en stor labyrint, hvor hele familien kan fare vild for sjov.

Omringet af gamle bøgetræer finder du en skøn legeplads med legeredskaber fra Kompan. Her er også borde og bænke, så familien kan nyde den medbragte mad. Egeskov byder også på en fin café i de gamle herskabsstalde, hvor man kan købe lækre sandwich og italienske specialiteter.

Pige, der gynger, set nedefra og i modlys.. Hun kigger ned og smiler stort.

Foto:Destination Fyn

Masser af fede events på slottet

Egeskov slår dørene op for en række helt særlige events gennem hele året. Du kan bl.a. tage til Open By Night på alle onsdage i skolernes sommerferie, hvor du kan lytte til god musik og nyde en medbragt madkurv i slottets smukke park. 

Sidst i maj afholdes Heartland festivalen i slotsparken på Egeskov. Du kan stadig opleve størstedelen af haven, de mange udstillinger og legepladsen, selvom du ikke skal til Heartland Festival.

Til Halloween er der ekstra meget gys og uhygge på slottet for dem, der tør.

Egeskov afholder desuden stort julemarked hvert år i november. Du må heller ikke gå glip af Luminis sidst i november, hvor du bydes inden for i parken til en sanselig oplevelse fyldt med lys og lyd.

Hold øje med deres hjemmeside for særlige events.

Egeskov slot ses i mørket. Facaden er lyst op i forskellig farvede mønstre.

Foto:Destination Fyn

Historien bag - et slot bygget til forsvar

Har du spekuleret over, hvordan det mere end 450 år gamle slot har fået sit navn? Egeskov blev anlagt i midten af en sø, og sagnet siger, at fundamentet af egetræ var så massivt, at man brugte en hel skov.

Den smukke bygning fremstår i dag fredfyldt og idyllisk, men var oprindelig tænkt til forsvar. Den består af to langhuse, som er forbundet med en tyk dobbeltmur.

I tilfælde af angreb, kunne man opgive det ene hus og fortsætte kampen i det andet. De yderste mure har en lang række skoldehuller, så man kunne hælde kogende vand eller tjære ned i hovedet på fjenden.

Gennem tiden har forskellige slægter boet på Egeskov. I 1784 blev slottet solgt til Henrik Bille, og har siden været i slægtens eje. Fra 1986 har riddersalen og mange andre af slottets lokaler været åbne for turister.

Egeskov Slot omgivet af træer og buske i efterårets farver.

Foto:Destination Fyn

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Egeskov Gade

5772

Koordinater

Længdegrad : 10.490198

Breddegrad : 55.176182