©  Foto:

Mølleruten i Nyborg (51,4 km)

Oplev levende kulturarv med snurrende møllevinger og vandmøller i de østfynske ådale. Besøg bryggerier og destilleri, hvor livets vand bliver til. Ruten er ca. 51 km.

Ved de Østfynske åer, søer og voldgraven oplever du autentisk og velbevaret, levende kulturarv. På Mølleruten ser du op til seks forskellige vandmøller samt en af Danmarks højeste vindmøller - Dyrehave Mølle - med hele syv lofter.

Ruteforslagene varierer i længde fra ca. 19 til 51 km. De kan også kombineres, så de bliver endnu længere.

Hvor skal vi cykle hen...

Turen starter ved Slotsmøllen i Nyborg. Møllen ligger i hjertet fa kongebyen Nyborg og blev anlagt i midten af 1500-tallet af Chr. III. Møllen forsynes af vandet i voldgraven rundt om Nyborg og er placeret på Torvet - den kongelige turneringsplads fra middelalderen, hvor der årligt afholdes bl.a Danehof.

Danmarks Riges Hjerte

Fra Slotsmøllen og Torvet når du næsten ikke at sætte dig til rette på cyklen, før du bør unde dig selv flere stop. I flæng kan nævnes Nyborg Bibliotek - en arkitektonisk perle fra nogle af Danmarks største arkitekter både ude og inde. Borgmestergården - Nyborgs lokalhistoriske museum - samt Nyborg Slot, og de mange andre imponerende bygningsværker i Nyborgs historiske bykerne gør i sandhed Nyborg til Danmarks Riges Hjerte og svær at forlade. Men du vender tilbage, og derfor kan du roligt fortsætte ad den gamle jernbane til Svendborg. Er du ok med at køre på grusstier, foreslår vi, at du følger den nedlagte jernbane hele vejen til Vindinge. Foretrækker du at køre på asfalt, bør du i stedet følge Gl. Vindingevej til Vindinge og Vindinge Kirke.

Sulkendrup Mølle

Lidt syd for Vindinge møder du den næste vandmølle - Sulkendrup Mølle. Møllen er den dag i dag i drift og holder åbent på udvalgte dage, hvor du også kan nyde en kop kaffe med hjemmebagt kage, en is eller lignende. Ved møllen finder du også en restaureret jættestue, som du kan kravle ind i. Stedet hører til blandt de mest idylliske på turen. 

Lille Mølle

Ørbæk Ådal er skabt i istiden og er ideel til vandmøller. Således skal du ikke cykle langt, før tredje vandmølle - Lille Mølle - med sine snurrende møllehjul, bindingsværk og stråtag spejler sig smukt i sin møllesø. Også her er idyl og natur værd at fremhæve. 

Refsvindinge Bryggeri og Ørbæk Bryggeri

Vand skal der til. Om det er grunden til, at egnens lokale bryggerier befinder sig i området, skal vi lade være usagt, men ikke desto mindre finder du to rigtig gode bryggerier her. Refsvindinge Bryggeri og Malteri kender de fleste fra deres Ale No 16, som er kåret til Danmarks bedste øl flere gange og også en af verdens bedste øl. Ørbæk Bryggeri er økologisk og ligeledes prisvindende for bl.a Fynsk Forår. Begge bryggerier kræver en kort afstikker fra ruten. Vi synes, det er omvejen værd at besøge deres gårdbutikker og mærke duften af malt, humle og høre de klirrende flasker på tappebåndet. 

Frørup, Svindinge og Glorup

Turen fortsætter igennem de skønne landsbyer Frørup og Svindinge. I Frørup finder du Regisse Kilde, som i middelalderen blev anset for at kunne helbrede syge. Kun et stenkast herfra ligger Frørup Vingård. Om vinen har helbredende kraft, er langtfra sikkert. Sikkert er det dog, at du bør besøge vingården og vinmarkerne. Vi anbefaler, at du læser mere om Damestenen - Danmarks største sten - som blev kastet efter præsten i Svindinge. Måske du også kan tage denne cykeltur en anden dag. Turen fortsætter forbi Glorup Gods, hvor parken er et besøg værd. H.C. Andersen gjorde ofte ophold her og har skrevet eventyr og digte på Glorup Gods.

Kongshøj Mølle

Kongshøj Mølle er dens møllesø er lige så billedeskøn som de andre møller. Gør gerne et holdt her ved den lille rasteplads, og nyd udsigten på tværs af søen med spejlbilledet af møllen, mens du hører det klukkende og rislende vand strømme bag dig. Møllen hørte oprindeligt til Glorup Gods. 

Inden du når retur til Nyborg, passerer du endnu en hellig kilde. Skt. Mads Kilde er beliggende ved Kogsbølle ud til Holckenhavn Fjord. Som med Regisse Kilde valfartede pilgrimme i tidligere tider også til Skt. Mads Kilde for helbredelse. Vær opmærksom på at kilden befinder sig på privat grund. Læs nærmere om regler for besøg her.

Ved indkørslen til Nyborg ligger Holckenhavn Slot, hvor du også kan gå en tur i parken.

Dyrehave Mølle

Når du kører ind i Nyborg fra syd, kører du ind ad Dyrehavevej. Vejen skærer sig igennem den gamle Dyrehave fra middelalderen, hvor kongens residens var Nyborg Slot. Dyrehaven er muligvis Danmarks ældste dyrehave. Her ligger også Dyrehave Mølle, som er en af Danmarks højeste møller af sin slags med sine 25 meter og 7 lofter. Møllen er netop færdigrestaureret, og huser nu fødevarenetværket Kongens Fadebur. Møllen kan igen male korn ved vindkraft, og Kongens Fadebur vil holde åbent på udvalgte dage, hvor man kan besøge en lille butik med lokale fødevarer og høre om møllens drift og funktion. 

Nyborg Destilleri

Måske synger englene over Nyborg. Måske er det alt det gode vand, der har givet helbredelse og liv igennem århundreder. Et er dog sikkert, og det er at Nyborg Destilleri på havnen i Nyborg destillerer bl.a. fantastisk whisky, gin og brændevin, eller Aqua Vitae om man vil. Ordet Whisky kommer af det keltiske "uisce beatha", som betyder Aqua Vitae eller "livets vand", og som bekendt skal der altid regnes med "Angels' share", når whisky lagres, og med tiden omdanner vand til denne livgivende spiritus, der bør opleves som afslutning på din cykeltur.