Nyborg Fyn Danmark Grønne Mølle Møllesiden Torben Lindegaard

Grønne Mølle

Foto: Torben Lindegaard
Attraktioner
Bygningsværker og bymiljøer
Grønne Mølle ligger smukt og idyllisk i en dalsænkning tæt på Skellerup, vest for Nyborg, med en udløber til Vindinge Å. Møllegården og Grønne Mølle blev fredet i 1989. 
Adresse

Grønne Møllevejen 2

5540 Ullerslev

Kontakt

E-mail:visitnyborg@nyborg.dk

Telefon:63 33 80 90

Grønne Mølle og Møllegården er opført i 1700-tallet, mens der har været vandmølle på stedet siden 1557. Dog er stuehus, nuværende vandmølle, kanalerne i haven, brolægningen i gården og mølledammen med tilhørende dige og dæmning fra cirka 1853. 

Møllegården er en firlænget gård med dets fritliggende stuehus og sammenbyggede avlslænger. I midten af gården ligger en brolagt gårdsplads.
Stuehuset , som er både beboelse og mølleri, har fundament på granit. Da stuehuset ligger på en skråning er siden mod gården i én etage, mens siden mod haven er i to etager. 

De sammenbyggede avlslænger består af langsider og vestgavl som er opført i grønt bindingsværk med hvidkalkede tavl, mens østgavlen er grundmuret med nye panoramavinduer. Dets tag er halvvalmet og med stråtækt, samt har 3 skortsstenspiber.
Med dets gamle torammede vinduer, de to ældre tofløjede blå indgangsdøres med dekorative opsprossede vinduer, og en gårdside med tandsnitgesims, er Møllegården velbevaret og holdt i stand igennem årene. Gården er gået i arv i generationer og er siden 1991 blevet istandsat af nuværende ejer.

Møllen:

For at komme til møllen går man igennem en ældre tofløjet dør i stuehusets østgavl. Møllen har intakt inventar, blandt andet en grubbekværn og en melkværn. Der er også nedgang til undermøllen, hvor man kan se møllens øvrige gangtøj. Fra undermøllen kan man komme til bryggerset som vender mod haven, og her kan ses dele af tidligere bageovn. Møllen fik nyt møllehjul i 2016. 

Grønne Mølle blev i 2017 nomineret til Danmarks smukkeste bondegård sammen med 14 andre gården. Den kom på en flot 6. plads. 

Der er ikke offentlig adgang. 

 

Adresse

Grønne Møllevejen 2

5540 Ullerslev

Facilities

Vandmølle

Kan kun ses udefra 

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
VisitNyborg / Nyborg Turistbureau