©  Foto:

Lille Mølle og Sulkendrup Mølle (4 km)

Møllehjulene snurer lystigt på Lille Mølle - en af Danmarks bedst bevarede vandmøller, og søndagskaffen med tilhørende kage serveres på Sulkendrup Mølle med udsigt til møllesøen, mens solen skinner fra en skyfri himmel. Tag på en naturskøn tur og nyd disse to perler af smukke oplevelser. 

Lille Mølle er smukt beliggende ved Ørbæk Å i Æbleskoven syd for Nyborg. Den fredede vandmølle er en af Danmarks bedst bevarede møller. Den er funktionsdygtig med to vandhjul og har en enestående kulturhistorie. Møllen er fra 1672, men brændte i 1827, hvorefter den trelængede møllegård med bindingsværk blev opført. Indtil år 1900 hørte den under herregården Holckenhavn.

Fra 1764 til 1971 er møllen blevet drevet af 6 generationer i samme mølleslægt. Mølleeksperten Anders Jespersen restaurerede møllen fra 1970 til 1980. De nuværende ejere købte Lille Mølle i 2008. De har udført et stort restaureringsarbejde, så møllen i dag fremstår velbevaret. Møllen kan besøges efter aftale, og rundvisning kan bestilles. Det er også muligt at overnatte på møllen, se mere på lillemøllen.dk.

Det siges, at H.C. Andersen kom forbi Lille Mølle. Den 12. september 1849 besøger han Holckenhavn og skriver i sin dagbog: ”Kjørte Tour til den tykke Møllerkone”. Ved møllen er der et skilt med en skitse af H.C. Andersen. Kan du få øje på motivet, som H.C. Andersen tegnede?

Nedenfor møllen kan man om vinteren møde vandstæren og i mølledammen af og til isfugle. Der er p-plads i Æble Skov over for møllen. Man kan gå tur i f.eks. Æble Skov og i den smalle slugt langs Ørbæk Å.

Ørbæk Å er noget ganske særligt i vandmøllesammenhæng. På en 3,5 km strækning har åen et fald på 38 meter, hvilket har kunnet drive 5 vandmøller, hvoraf Lillemølle og Sulkendrup Mølle fortsat er bevarede.

Tag på oplevelsesrig tur mellem de to møller, som hver især repræsenterer et stykke kulturhistorie og er idyllisk beliggende ved deres møllesøer. To smukke grønne oplevelser.