Fem børn og to voksne samlet om et bål i skoven. Bag ved dem ses et arkitekttegnet shelter.

5 tips til fynsk ferie med omtanke

Foto: Destination Fyn

Vi vil gøre dine grønne til- og fravalg lette - også i ferien. Her er 5 tips til, hvordan du kan skubbe din ferie i en mere bæredygtig retning og mindske dit klimaaftryk. 

 

1. Brug offentlig transport eller tag (el-)cyklen 

Transport er en af de største kilder til CO2-udledning. Men i ferien har I måske tid til at sætte farten en anelse ned og parkere bilen i garagen. I kan komme rundt på Fyn og Øerne med offentlig transport, brug fx Rejseplanen.dk til at stykke jeres bilfri tur sammen. 

At cykle rundt er en af de mest klimavenlige måder at komme rundt på. Fyn og Øerne er det perfekte sted, hvis I overvejer cykelferie. Her finder I 1.200 km. skiltet cykelrute, børnevenlige cykelstier, mulighed for bagagetransport og leje af elcykler, hjælpsomme Bike Friends og veludstyrede cykelstationer mange steder på øerne. 

Bliver benene trætte, er der gode muligheder for offentlig transport. Besøg rejseplanen.dk og se, hvordan du kan benytte dig af tog- og busforbindelser til de mange attraktioner på Fyn. Læs mere om transportmulighederne på Fyn: Lej en cykel til din ferie eller Transport på Fyn og Øerne

Byens Bro i Odense med to cyklister i fart på vej henover broen. Etagebygning i baggrunden, og togene nede på skinnerne til højre i billedet.

Foto:Thomas D. Mørkeberg

2. Tag dine gode vaner med hjemmefra 

De små rutiner, du er vant til derhjemme, kan du nemt tage med på ferien: Sluk lyset, lad ikke elektroniske apparater køre i baggrunden eller stå på standby, tag korte bade, genbrug håndklæder og fravælg daglig rengøring, hvis du bor flere nætter samme sted. Sortér også plastik, metal, papir og biologisk affald, som du ville gøre i dit eget hjem – også når du er på farten. 

3. Vælg certificerede overnatningssteder og oplevelser 

Kig efter miljømærkning og certificeringer, når du vælger hotel, restaurant og operatører, eller vælg steder med en aktiv bæredygtighedsindsats. Mærkningerne fortæller, at stederne arbejder målrettet med mere bæredygtige tiltag og bliver kontrolleret af en uvildig tredjepart. Stil gerne krav og spørg ind til stedernes bæredygtighedsinitiativer. På den måde er du med til at hjælpe dem på vej i en endnu mere bæredygtig retning.  

Her kan du kan finde en oversigt over certificerede hoteller og overnatningssteder på Fyn. Der er bl.a. hoteller, feriesteder og campingpladser. 

 

Shelter med åbne døre, der afslører et varmt interiør i træ. Det befinder sig i grønne omgivelser med udsigt over havet.

Foto:Jesper Balleby og LUMO Arkitekter

4. Køb lokalt 

På Fyn finder du et hav af lokale gårdbutikker, gode markeder og andre gastronomiske oplevelser. Når du støtter op om spisesteder og caféer med lokalt producerede fødevarer og forretninger med lokale produkter, sikrer du dels at produkterne ikke har været på lang CO2-udledende transport, men også at der går økonomi tilbage til lokalsamfundet. Kig derfor efter det fynske kunsthåndværk, når du skal finde en souvenir, den fynske øl til at slukke tørsten og det fynske æble som snack til udflugten. 

Fødevarer og spisesteder mm. 

  • På hjemmesiden Smagen af Fyn kan du gå på opdagelse i steder hvor du kan købe fynske fødevarer og produkter samt restauranter der anvender lokale råvarer samt udvalgte gårdbutikker: Smagenaffyn.dk 

Torvemarkeder 

  • I har mulighed for at møde fødevareproducenterne på de mange stemningsfyldte torvedage og markeder der er på Fyn, hvor der ofte både er fødevarer, kunsthåndværk og blomster.  
    Find det marked nærmest dig her: Fynske torvedage og fødevaremarkeder (visitfyn.dk) 

Håndværk 

 

5. Genanvend – igen og igen 

Har du allerede genanvendelige drikkeflasker, termokander, krus og bestik derhjemme, så medbring dem på din ferie. Det hjælper dig med at undgå papkrus, engangsbestik, plastikflasker og lignende, som bliver smidt væk undervejs. Hav også gerne opbevaringsbøtter med låg med hjemmefra, så du nemt kan transportere madpakken med rundt og gemme eventuelle rester uden at skulle bruge folie, papir, stanniol eller plastikposer.