Destination Fyn_logo
En stor flok cyklister i gule refleksveste cykler af sted hen ad asfaltvej.

Nominerede til Bike Island-priserne er fundet – med hjælp fra fynboerne

14.5.2020
Foto: Lars Skaaning

Fynboerne har i løbet af foråret sat spot på de bedste og mest turistvenlige cykeloplevelser og -initiativer i deres lokalområde med indstillinger til Bike Island-prisen 2020. Nu er de fem nominerede fundet – det samme er de i kategorien "Bedste Cykelovernatning 2020".

Fyn er en forrygende cykelø - både fordi fynboerne selv elsker at cykle, og fordi de er eminent gode til at tage imod cykelturister fra ind- og udland. Derfor var det også nærliggende, at netop fynboerne skulle inddrages i processen med at finde frem til de personer, foreninger og virksomheder, der i år skal hædres med en Bike Island-pris for deres arbejde med cykeloplevelser. 

Det har fynboerne gjort ved at indstille de bedste og mest turistvenlige cykeloplevelser og –initiativer i forbindelse med en konkurrence i Jysk-Fynske Mediers lokalaviser. Nu er de nominerede udvalgt - og vinderne bliver afsløret den 25. maj.
 

Bike Island-priserne hylder det lokale engagement 

Bike Island-prisen 2020 kårer de bedste tiltag indenfor cykelturisme på Fyn og i Øhavet. Det er et vigtigt led i bestræbelserne for at udleve Bike Island Fyns ambition om at blive Nordeuropas foretrukne cykeldestination.   

- Med Bike Island-priserne ønsker vi at hylde dem, der er med til at skabe cykeløen Fyn – lige fra det dybt professionelle og cykelvenlige overnatningssted til den lokale ildsjæl, der tager imod cykelturisten med smil og gode råd til den bedste cykelrute. Det er nemlig ikke noget, nogen af os kan gøre alene. Vi håber, at uddelingen af Bike Island-priserne kan være en inspirationskilde og motivationsfaktor for nye aktører indenfor cykelturisme på Fyn, siger Laura Raidla, chef for Bike Island Fyn - Destination Fyns cykelturismeindsats. 

 

Dedikerede ildsjæle dyster om cykelpris  

I kategorien Bedste Cykeloplevelse og -initiativ er der på baggrund af fynboernes indstillinger valgt fem nominerede:  
 

  • Krarup Friluftsråds Oasen 

  • Cykelguide Børge Pedersen fra Nordfyn 

  • Frank Institute of Sports i Odense 

  • Poul Nielsens cykeludlejning på Baagø 

  • Cykelture arrangeret af Ældre Sagens lokalafdeling i Nyborg-Ullerslev 

Mand klipper en rød snor over til åbningen af Oasen. Begejstrede folk kigger på i et skønt solskinsvejr.

Foto:VisitFyn

Om Krarup Friluftsråds Oasen 

Med områdets naturskønne omgivelser og ikke mindst det store madpakkehus er Oasen og Krarup Friluftsråd blandt de fem prisnominerede, der håber på at blive trukket op af kuverten, når vinderen kåres den 25. Maj.  

Krarup Friluftsråd har formået at samle lokalområdet omkring arbejdet med at etablere et fantastisk naturområde, der er oplagt som udflugtsmål eller pausested for såvel udenlandske cykelturister som fynske cykelentusiaster. Her findes madpakkehuset, der kan sikre en tør pause til hele 60 personer ad gangen, ligesom området rummer en boldbane, et bålsted og en opladestation til mobiltelefoner. Derudover er der plantet et væld af gamle danske træsorter i området, som de besøgende kan blive klogere på ved hjælp af informative QR-koder. 

- Det er fantastisk og meget overvældende, at Oasen er nomineret til en cykelpris – den vinkel havde vi faktisk ikke overvejet. Men med de to shelters og måske særligt madpakkehuset kan vi godt se, at området pludselig bliver interessant for cyklister. Her kan de jo være sikre på at kunne spise deres madpakker i tørvejr, siger Karsten Hansen, formand for Krarup Friluftsråd, der står bag fundraising og etablering af det nye naturområde, der åbnede i efteråret 2019. 

Otte cyklister cykler på grussti med grønne omgivelser. Flere af cyklisterne har gule refleksveste på.

Foto:VisitFyn

Om cykelguide Børge Pedersen fra Nordfyn 

Den 74-årige Børge Pedersen har de seneste fem år cyklet ud i det nordfynske landskab med turister – nogle gange helt op til 30 personer. Ruten er 27 km. lang og undervejs fortæller Børge Pedersen med stor entusiasme om rutens seværdigheder som naturområdet Gyldensteen Strand og renæssanceslottet Harritslevgård. 

Børge Pedersen arbejder sammen med VisitNordfyn, som klarer det praktiske i forhold til booking af ture. Og ifølge bureauleder Rikke Lindhøj sætter de stor pris på, at Børge Pedersen står klar med cyklen hver tirsdag i sommerperioden: 

- Med Børge som cykelguide kommer turisterne ikke bare rundt til områdets attraktioner. De får også muligheden for at komme med bag facaden og høre historierne fra en lokal, hvilket er meget efterspurgt. Vi oplever, at uanset vejret, så kommer cykelgæsterne altid tilbage fra turen med armene over hovedet og et smil på læben – og det er ikke fordi turen er ovre, men fordi de har fået en helt særlig oplevelse, fortæller Rikke Lindhøj. 

Børge Pedersen sætter stor pris på nomineringen til Bike Island-Prisen 2020: 

- Jeg er da beæret over, at der er nogen, der har tænkt på mig og det stykke arbejde, som jeg leverer hver sommer. Jeg har startet mit tilbud om cykelture, fordi jeg brænder for min fødeby Bogense. Og så nyder jeg at møde en masse sjove mennesker – lige fra gamle bogensere, der nu bor andre steder i lander til turister fra ind- og udland. 

En flok cyklister står i fuldt cykel-outfit og med deres cykler i hånden på én lang række foran en rød bygning med et skilt med teksten "Frank Institute of Sports"

Foto:Frank Institute of Sports

Om Frank Institute of Sports i Odense 

Når Frank Institute of Sports er blandt de nominerede, skyldes det, at de - som en af indstillingerne beretter – har formået at give cykelentusiaster i Odense gode muligheder for at nyde fællesskabet omkring cykling. Det sker gennem mange gratis arrangementer – herunder de populære og nørdede cykelquizzes og den stående invitation til at parkere racercyklen ved lokalerne på Rødegårdsvej i Odense og komme indenfor til en god og uformel kop kaffe.  

Frank Institute of Sports arrangerer også såkaldte ”social rides”, hvor alle – fynboer såvel som gæster på øen – kan møde op og cykle gratis med. På disse ture kommer flokken af landevejsryttere altid vidt omkring og kan sammen nyde den skønne fynske natur. 

- Det er fedt med noget anerkendelse for den fællesskabsfølelse, vi har fået skabt med udgangspunkt i glæden ved at cykle – og så er jeg glad for, at folk hæfter sig ved, at alle er velkomne, siger Mads Frank, som er ultracykelrytter og ejer af Frank Institute of Sports i Odense. En virksomhed, der tilbyder bikefit og cykelcoaching, men som også arrangerer et væld af gratis cykelevents og åbne træninger, ligesom virksomheden har sin egen lille selvbetjeningscafé med plads til cykelnørderi. 

En flok mennesker er samlet omkring et cykeludlejningssted. To ældre kvinder står i forgrunden med cykler og cykelhjelm og læser et skilt.

Foto:VisitFyn

Om Poul Nielsens cykeludlejning på Baagø 

Poul Nielsen begyndte at leje cykler ud til Baagøs gæster omkring 2008. Hans datter havde et par år forinden overtaget driften af gården, og så skulle Poul Nielsen pludselig finde noget andet at bruge sig tid på.  

Derfor indkøbte han omkring 30 cykler som siden er blevet suppleret med yderligere 20. De kan lejes af besøgende på øen for et lille beløb til vedligehold. Der er ikke noget bookingsystem eller kontrol – man smider blot pengene i den opsatte spand. Et system som går igen på det museum, som Poul Nielsen har skabt, hvor turister kan se nærmere på gamle køkkenredskaber og landbrugsmaskiner fra Baagø.  

Poul Nielsen er nomineret for sit engagement og initiativ. 

- Det er da lidt af en ære, at jeg er blevet udtaget som nomineret til Bike Island-prisen. Ja, jeg kan næsten ikke forstå, at det kan passe. Men når det er sagt, så er turisterne utroligt godt tilfredse med det, jeg går og laver herovre på Baagø, siger en tydeligt overrasket Poul Nielsen. 

En stor flok cyklister i gule refleksveste cykler af sted hen ad asfaltvej.

Foto:Lars Skaaning

Om cykelture arrangeret af Ældre Sagens lokalafdeling i Nyborg-Ullerslev 

Ældre Sagens lokalafdeling i Nyborg-Ullerslev er nomineret til Bike Island-prisen, fordi de har skabt et rigtig godt tilbud til alle, der gerne vil i gang med at cykle eller blot ønsker at holde kroppen i gang på en sjov måde. Cyklisterne bliver altid modtaget med åbne arme - uanset om de er medlemmer af Ældre Sagen eller ej. Derudover får de fremmødte set en masse af lokalområdet og skabt nye venskaber, mens de cykler afsted. 

- Nomineringen betyder enormt meget for os. Vores cykelture en rigtig værdifuld indsats i forhold til at fastholde de ældre borgeres helbredsmæssige niveau. Og derfor satser vi også meget på de to ugentlige cykelture. Nomineringen skal uden tvivl dedikeres til de frivillige ledere. Det er deres fortjeneste, at det er blevet så stort, og at folk dukker op uge efter uge. Lederne er ganske enkelt fantastisk dygtige til at blive ved med at finde på nye, gode cykelruter, der viser det bedste fra vores område, samtidig med at de fastholder turenes sociale islæt ved undervejs at drikke en sodavand eller kop kaffe sammen, udtaler Ib Kruse, formand for Ældre Sagens lokalafdeling Nyborg-Ullerslev. 

 

Stærke kandidater til titlen "Bedste cykelovernatning 2020" 

Der er også spænding omkring uddelingen af Bike Island Fyns anden pris - Bedste Cykelovernatning 2020, hvor de nominerede er: 
 

  • Bogense Strand Campings ALOHA CAMP 

  • Feriepark Langeland – Emmerbølle Camping 

  • Danhostel Svendborg 

  • Andelen Guesthouse 

  • GlamsBjergHus 

 

Bike Island-priserne skulle oprindeligt have været uddelt ved Bike Island Fyns årstræf, der var planlagt til den 1. april. Arrangementet blev imidlertid aflyst pga. Covid-19. Derfor vil årets vindere af Bike Island-priserne i stedet blive offentliggjort i en pressemeddelelse, som udsendes den 25. Maj 2020.