Det er et kendt faktum, at cykelferie bliver en mere og mere populær ferieform. Og særligt i 2020 er der en forventning om, at mange danskere vil finde cyklen frem fra garagen og drage ud på kortere eller længere cykelture i deres ferie.
Det er gode nyheder for de fynske overnatningssteder og attraktioner - og måske særligt dem, der ligger langs med en af langturscyklisternes danske favoritruter; Nationalrute 8 - også kaldet Østersøruten.
Sæt fokus på målgrupperne
Men hvem er disse langturscyklister egentlig, hvad er deres behov – og hvordan adskiller denne gruppe sig fra andre cykelturister? Det har vi spurgt langturscyklist, outdoorblogger og konsulent Line Wagener om. Hun har været langturscyklist i mere end 20 år, har et indgående slutbrugerkendskab, samt er stort internationalt netværk blandt andre langturscyklister.
Ifølge Line Wagener skal vi i Danmark - og på Fyn – i endnu højere grad tænke på langturscyklisterne som en selvstændig målgruppe, der er værd at satse på:
"Der ligger et kæmpe potentiale, som slet ikke er indfriet endnu. Vi skal have et serviceniveau, som kan matche det, langturscyklisterne oplever syd fra den danske grænse i f.eks. Tyskland. De er nemlig milevidt foran Danmark, når det kommer kvalitetsruter og services målrettet langturscyklister. Der er vi langt fra endnu”, siger Line Wagener.
Hun understreger, at en udvikling på området kræver, at turismeaktørerne bliver bevidste om forskellen mellem de forskellige målgrupper af cykelturister.
”Danmark er et land af hverdagscyklister, og der er over de seneste årtier satset meget på at opgradere trafiksikkerhed for hverdagscyklister og pendlere blandt andet med cykelstier. Men det er vigtigt at forstå, at hverdagscyklister og pendlere har helt andre behov end langturscyklister. Hvis Danmark skal udvikles til at være langturscyklisternes foretrukne destination, er det afgørende, at turismeaktørerne forstår langturscyklisterne som en selvstændig målgruppe blandt cykelturisterne og i endnu højere grad laver skræddersyede tilbud og forstår at kommunikere til dem.," siger Line Wagener. Hun efterlyser også mere national statistik og viden om langturscyklisterne som nichemålgruppe blandt cykelturisterne.
Rejsen er målet
Hvis Line Wagener skal sætte ord på, hvad der kendetegner langturscyklisterne, så er hovedbudskabet, at rejsen – cykelturen - er målet for denne gruppe. Det er ikke det enkelte hotel eller en specifik attraktion, der er trækker:
"Langturscyklisterne bevæger sig fremad på en given rute og overnatter skiftende steder – de har minimum 3-5 overnatninger på en tur – men ofte mange flere. De er hele tiden undervejs. De planlægger ikke deres rute ud fra, hvor de vil overnatte – overnatningsstedet er blot et middel. Ruten og rejsen på cyklen er målet, ligesom naturen og oplevelserne langs ruten har topprioritet. Langturscyklisterne har typisk udvalgt og planlagt deres rute hjemmefra. Derfor er det også afgørende, at de kan finde de relevante informationer om cyklistvenlige overnatningssteder hjemmefra eller undervejs – de relevante informationer skal altså være tilgængelige online," forklarer Line Wagener.
Derudover ankommer langturscyklister ofte sent hos overnatningsstederne og er som regel tilbage i sadlen, inden den gennemsnitlige hotelgæst er kommet ud af morgenkåben. Langturscyklisterne er også typisk også kendetegnet ved, at de selv har deres egne cykler med. Og at de transporterer alt deres feriebagage på cyklerne. På den måde adskiller langturscyklisterne sig markant fra de andre typer cykelturister – f.eks. mountainbikere, landevejsryttere og dagsturscyklister. Disse cykelturister, ankommer i bil og bor samme sted, hvorfra de tager afsted på cykelture.
Når det er sagt, er det også vigtigt at forstå, at der blandt langturscyklister er forskellige segmenter. Det kan være solorytterne, det modne par på el-cykler, familier med børn, grupper af udenlandske cyklister og pakketursrytterne. De har alle forskellige præferencer, men fælles for dem er, at de bruger mest energi på timerne i cykelsadlen, og at de hele tiden er undervejs.