VisitFyn
Cyklister på strand - Østersøruten

Østersøruten på Fyn

Nyd en af Danmarks smukkeste cykelruter - den 820 km lange Østersørute, der viser dig Syddanmark fra den mest billedskønne vinkel - nemlig fra kystsiden.

Her får du en beskrivelse af, hvordan den fynske del af Østersøruten forløber - ligesom du kan downloade en komplet guidebog for ruten.

Fakta om Østersøruten:

  • Turens længde: 820 km.
  • Karakteristik og sværhedsgrad: Kystnær rute i let til middel sværhedsgrad. Ruten er i guidebogen inddelt i 14 etaper. 
  • Højdeprofil: Let bakket terræn på Sydfyn ved Faaborg, samt på Ærø. Der er nogle lettere højdeforskelle, men turen kan sagtens klares af familier med børn, uøvede cyklister og seniorer.
  • Underlag: Primært asfalterede cykelstier, samt landevej.
  • Skiltning: Hele ruten er skiltet med det let genkendelige nationalrute 8-skilt.
  • Sæson: Det anbefales at køre på Østersøruten i perioden maj-september. De danske skoler holder sommerferie i juli og første halvdel af august.
  • Vejrforhold: Sommeren i Danmark kan være alt fra 30 grader og sol til køligt og blæsende vejr med regn. Så pak tasken med tøj til al slags vejr.

Østersøruten kort fortalt

Østersøruten indbyder dig til 820 kilometers cykelhygge langs kysten i det sydlige Danmark.

Østersørutens fynske etaper slynger sig gennem et unikt landskab, der blev formet for ca. 15.000 år siden af istidens gletsjere. Da isen smeltede, opstod Fyns let bakkede landskab, som er perfekt til cykelture.

Fyn er Danmarks tredjestørste ø og ligger præcis midt i landet. Østersøruten går på Fyn forbi gyldne marker, løvgrønne skove og naturligvis langs med kysten, hvor der flere steder er udsigt over Øhavet. Der er med andre ord aldrig langt til en aftendukkert ovenpå dagens etape.

På turen kommer du forbi små byer og landsbyer, herregårde, mange gårdbutikker og mindre havne. Ruten runder købstæder som Middelfart, Assens, Ærøskøbing, Rudkøbing, Nyborg, Svendborg og Faaborg, der er charmerende med deres små stræder, bindingsværkshuse, pæne forretninger, hyggelige caféer, restauranter og livlige havnemiljøer.

Østersøruten er tydeligt skiltet og følger mindre veje og cykelstier, så du kan føle sig sikker som cyklist.

Godt begyndt er halvt fuldendt

Forberedelse er altafgørende, når du planlægger at tage ud på en lang cykelrute som Østersøruten. Derfor har vi i samarbejde med rutens andre destinationer skabt en guidebog og et interaktivt kort, som du kan bruge i din planlægning.

Du kan købe en fysisk udgave af guidebogen eller gratis downloade og printe de dele af bogen, som du har brug for.

Praktisk information

Højdepunkter fra de fynske etaper

De fynske etaper af Østersøruten, er  - hvis du spørger os - nogle af de mest charmerende og mindeværdige på turen. Hvis du vil have en fornemmelse af, hvad der venter dig langs kysterne på Fyn og Øerne, kan du her dykke ned i de fynske etaper. 

Langturscyklisterne fortæller...

Line Wagener på Østersøruten

Langturscyklist og blogger Line Wagener fortæller om familieferien på Østersøruten.

Cyklister på den fynske del af Østersøruten

Rejsejournalisten Johnny Balslev har cyklet ruten fra Svendborg til Faaborg: Læs hans beskrivelse af turen. 

Cyklister på den fynske del af Østersøruten

Læs rejsejournalisten Johnny Balslevs oplevelser på turen fra Svendborg til Lundeborg.