Cyklister på strand

Østersøruten på Fyn

Foto: Destination Fyn

Den 820 km lange Østersørute forbinder Syddanmark på tværs og rummer en række af de bedste oplevelser, Danmark har at byde på. Her får du en beskrivelse af, hvordan den fynske del af ruten forløber.

Turens længde: 820 km
Karakteristik:
Kysttur, hyggetur med let til middel sværhedsgrad, familietur, racercykeltur.

Her kan de få et overblik over hele Østersøruten på kort og downloade til din mobiltelefon. Klik på de små firkanter i højre side, så kan du få overblik over overnatningssteder, attraktioner, Bike Friends mm. på ruten.

Cykeltur langs den fynske kyststrækning med udsigt over øhavet og et væld af fascinerende landskabs- og naturindtryk. Turen kan begynde mange forskellige steder: Fra den nordlige del af Fyn, hvor Lillebæltsbroen fra Jylland fører til Middelfart, fra den vestlige del ved den fynske havneby Bøjden, hvis man kommer med færgen fra Als.

Fra Als kan man også sejle til Ærø og derfra tage færgen videre til Fyn. Turen kan også starte på Langeland, hvis man kommer fra Lolland med færgen Spodsbjerg-Tårs. En anden mulighed er at starte i Nyborg, hvor man kommer med tog eller bil fra Sjælland over Storebælt. Der er mange overnatningsmuligheder langs med strækningen. Mange fynske hoteller og B&B’s er Bed &Bike certificerede, og har derfor særligt fokus på cykelgæsters behov.

Egner sig til:
Rejse-, trekkingcykel, familietur med børn opdelt i flere delstrækninger, racercykel

Om ruten:
Cykelruten slynger sig gennem det fynske landskab, der blev formet for ca. 15.000 år siden af istidens gletsjere. Da isen smeltede for ca. 8.000-10.000 år siden, opstod Fyns let bakkede landskab. Fyn er Danmarks tredjestørste ø, der ligger midt i landet, og turen går flere steder langs med kysten. For det meste er der let blæst, og man kører langs med skove, marker og strande.

På turen kommer man forbi små byer og landsbyer, herregårde, mange gårdbutikker, mindre havne og købstæder som Middelfart, Assens, Ærøskøbing, Rudkøbing, Nyborg, Svendborg og Faaborg, der virker charmerende med deres små stræder, bindingsværkshuse, pæne forretninger, hyggelige caféer, restauranter og livlige havnemiljøer. Cykelruten Østersøruten N8 følger mindre veje og stier, så man kan føle sig sikker som cyklist.

Højdeprofil/sværhedsgrad:
Let bakket højdeprofil på Sydfyn ved Faaborg. Der er nogle lette højdeforskelle, men turen kan sagtens klares af familier med børn eller uøvede cyklister og pensionister.

 

Seværdigheder på Østersøruten

Østfyn
Lige ved Storebælt ligger Nyborg, der er en lille havneby med hyggelig atmosfære og gode indkøbsmuligheder samt en dejlig strand. Her ligger desuden Nyborg Slot, der er Danmarks ældst bevarede kongebolig og spillede en vigtig rolle i middelalderen. Nyborg Destilleri kan også anbefales. Herfra går det sydpå mod Lundeborg Havn.

På vejen dertil cykler man forbi det flotte Broholm Slot, hvor H.C. Andersen tilbragte en periode af sit liv. I dag er Broholm Slot et hotel med god restaurant. Når man fortsætter turen, bør man planlægge at gøre stop i den hyggelige lystbådehavn i Lundeborg, hvor der findes forskellige restauranter og en flot strand.

Mod Sydfyn
På vej mod Svendborg kommer man både forbi herregårde og små bindingsværkshuse, der ligger smukt og roligt langs med marker og kystveje. Undervejs går turen også forbi vingårde som fx Skaarupøre Vingaard, Svendborg Vingaard og brænderiet Aqua Vitae, hvor det er fristende at holde pause og smage på de gode dråber.

Havnebyen Svendborg ligger direkte ved Svendborgsund, hvor der går færger til de små øer som fx Skarø og Drejø, men også til charmerende Ærø, hvor ruten fortsætter.

Det er absolut værd at besøge Valdemars Slot på Tåsinge, og man fristes også nemt til at holde en pause i centrum og ved havnen i Svendborg. Fra Svendborg fortsætter turen langs med kysten med udsigt over Det Sydfynske Øhav videre til Faaborg. Faaborg er en lille køn købstad fyldt med bindingsværkshuse. Herfra går der færger til de små øer Avernakø, Lyø og Bjørnø samt til Ærø. I Faaborg ligger den arkitektoniske perle Faaborg Museum, som er fyldt med fynbo-malernes kunst, mens også byder på nutidige udstillinger.

Det kan også anbefales at tage en afstikker til øens største attraktion, som ligger i området – Egeskov Slot.

Mod Vestfyn
Turen fortsætter ad smukke småveje langs kysten til Assens, hvor den smukke Vor Frue Kirke er et besøg værd. Assens byder på maritim stemning. Små hyggelige gader og et godt udvalg af cafeer, spillesteder og indkøbsmuligheder.

Sidste købstad på ruten er Middelfart, hvor du har chancen for at komme højt til vejrs på Den Gamle Lillebælts Bro. Her kan du som det eneste sted udover Sidney prøve kræfter med bridge walking 60 meter over havets overflade. Middelfart byder udover et hyggeligt bymiljø også på smukke naturområder og strande. F.eks. ved Hindsgavlhalvøen, hvor du kan opleve en stor bestand af kron- og dådyr. 


Der er mange kombinationsmuligheder på Fyn. Mange steder er der gode muligheder for en badetur eller sejltur i havet, eller for bare at slappe af eller gåtur på stranden. Desuden er der masser af pladser, hvor man kan hvile sig, og mange spændende museer og attraktioner. Der er også gode muligheder for at besøge gårdbutikker, vingårde, mejerier eller ølbryggerier, hvor man kan få smagsprøver.

Rejsejournalisten Johnny Balslev har cyklet ruten fra Svendborg til Faaborg: Læs hans beskrivelse af turen. 

Læs rejsejournalisten Johnny Balslevs oplevelser på turen fra Svendborg til Lundeborg.