Et par cykler igennem idyllisk landskab med stråtagshus, hvidt stakit og grønne træer i baggrunden.

Tjekliste: Sådan planlægger du den perfekte cykelferie

Foto: VisitDenmark

Drømmer du om en ferie med den ultimative frihedsfølelse? Hvor landskabet passerer i et tempo, så ingen stokrose, vejbod eller perfekt picnicspot slipper ubeset forbi dit øje? Hey – så skal du da på cykelferie i det fynske! 
Kom sikkert i mål med planlægningen med denne tjekliste.

1. Hvilken type cykelferie drømmer du om?

Er du til langturscykling, cykelferie med familien eller måske kortere dagsture fra sommerhuset eller campingpladsen? Fyn har oplevelsesrige cykelruter i alle længder og sværhedsgrader. Det kan også være, at du har din landevejscykel, mountainbike eller gravel-cykel med og er på udkig efter udfordrende spor og ruter?

Selvom mulighederne for cykling er noget nær uendelige på Fyn, så kan du gøre planlægningen en smule lettere, hvis du koger dine cykelønsker ned til én eller to genrer.

 

2. Hvornår vil du besøge Fyn?

Fynboerne står altid klar med åbne arme - men det kan alligevel være værd at overveje, hvornår du vil besøge Fyn. Højsæsonen ligger i juli og august, hvor de danske skoler holder sommerferie. Her summer Fyn og Øerne af aktivitet, og selv den mest afsidesliggende café har åbent. Men månederne maj, juni og september er også ideelle til cykelferie på Fyn og i Danmark generelt - og her er der mindre run på overnatningsstederne og attraktionerne. Resten af månederne er Fyn perfekt til mountainbikingtjek sporene her.

 

3. Pakkerejse eller planlæg-selv-cykelferie?

Nyder du, at en lokalt kendt rejseoperatør har sørget for den perfekt afstemte rute og en nyredt seng for enden af dagens pedaltramp? Eller elsker du planlægningsfasen og friheden i impulsivt at kunne blive hængende på en skøn lokation? Begge dele har sine plusser og minusser - og på Fyn og Øerne har du mulighed for cykelferier i begge versioner.

Se, hvilke rejseoperatører, der udbyder pakkerejser på Fyn og Øerne.

Find inspiration i de fynske cykelruter eller tegn din helt egen rute i DenmarkbyBike/Naviki - du finder en introduktion til cykelkort-programmet her.

 

4. Hvilken type terræn foretrækker du at køre i?

Fyn er kendt for at være relativt flad, men der er da også områder, hvor du helt sikkert vil kunne mærke pulsen banke derudaf. Du kunne jo f.eks. overveje at besøge Svanninge Bakker – også kendt som de fynske alper. Der er dog ingen strækninger, hvor du skal være nervøs for, om el-cyklen kan klare mosten. Der er angivet højdekurver på samtlige af vores fynske cykelruter.

 

5. Hvor mange dage vil du cykle?

Antallet af dage på cykel er afgørende for, hvor langt du rent fysisk kan komme omkring på Fyn og Øerne.

Derudover skal du tage stilling til, om du vil flytte dig fra sted til sted eller have et fast udgangspunkt og cykle ud på dagsture derfra. Begge modeller er gode på Fyn, hvor der aldrig er mere end 30 km. til nærmeste kyst, og hvor oplevelser indenfor historie, gastronomi, kultur og natur gemmer sig bag hvert et sving.
 

6. Hvilken type overnatning foretrækker du?

Nogle cyklister sværger til naturens ro i shelter eller telt, mens andre nyder at kunne checke ind på et lokalt hotel eller en bed and breakfast, sengen er god og morgenmaden står klar.  

På Fyn har vi en lang række "cykelvenlige overnatningssteder", der kræser ekstra meget for cykelturisternes og deres behov. Det kan betyde, at de har en Bike Station, hvor du kan justere din cykel, cykelparkering med lås eller måske kan du bestille madpakker til morgensdagens cykeltur.

Se, de mange muligheder for overnatning på Fyn.

 

7. Gå ikke ned på udstyr

Cykelferien bliver lidt sjovere, hvis du har en god cykel. Så tag stilling til, om du vil medbringe din egen cykel, eller om du vil leje din cykel lokalt. Der er masser af muligheder for at leje cykler på Fyn – og mange overnatningssteder har også aftaler omkring cykeludlejning, som kan være interessante at tjekke ud. 

 

8. På Fyn er store problemer små

Det kan svare sig at være forberedt på lidt af hvert, når du cykler ud - så hav altid et lille førstehjælps-kit og noget lappegrej med. Og skulle du glemme det sidste, så husk, at vi på Fyn har knap 200 Bike Friends, som altid står klar med lappegrej og pumpe. Her kan du også fylde din vandflaske, samt blive henvist til det nærmeste toilet og salgssted for cykelkort. 

Derudover er der på Fyn en række Bike Stations, hvor du kan justere din cykel med cykelservicestationens værktøj. Er problemet større, end du selv kan klare, så fortvivl ikke - vi har nemlig masser af dygtige cykelsmede, som gladeligt gør din cykel klar til en ny tur på vejene.

 

9. Gør stop ved de store, små og helt unikke oplevelser

På vores kort over fynske cykelruter kan du se, hvilke attraktioner, naturområder og spisesteder, der ligger nær din cykelrute. Du finder disse oplevelses-lokationer ved at trykke på de ni runde prikker øverst i højre hjørne i kort-databasen Denmarkbybike/Naviki. Herefter kan du klikke de kategorier til, som matcher dine interesser. Lær mere om, hvordan du bruger cykelkort-programmet her.

Du kan også surfe omkring på visitfyn.dk og finde inspiration til store oplevelser på Fyn og Øerne, som er værd at lave en detour for at få med.

 

10. Hvad har du lyst til at spise undervejs?

Fyn er kendt som hele Danmarks have med sin store produktion af grøntsager og frugter. Over de seneste år er den fynske restaurantscene blomstret i fuldt flor. Så uanset om du er til et stykke højtbelagt smørrebrød, mundvandsfremkaldende streetfood eller gastronomi på et niveau, hvor Michelin-restauranterne bliver pustet i nakken, så kan Fyn levere. Det kan også være, at du selv vil tilberede jeres måltider med råvarer fra de fynske markeder.

Snus til det fynske madunivers her.

 

11. Og så lige klassikeren her på falderebet: Hvordan er vejret egentlig på Fyn? 

Vi vil ikke lyve for dig: Som cykelturist på Fyn og Øerne får du som regel hele pakken: Solskin, skyer, regn og lidt vind. Men ved du hvad - det er faktisk også charmen ved at være cykelturist i et skandinavisk land. Og aftensmaden smager bare det bedre, når man har givet den gas på cyklen i en lun sommerbyge med duften af våd og varm asfalt i næsen. Så pak både shorts, badetøj og regntøj - så er du godt forberedt til din cykelferie på Fyn.