Gå til indhold

Østersørutens etape 1: Sønderborg - Ærø - Svendborg

Foto: VisitFyn

Als og Ærø - Maleriske færger - Det Sydfynske Øhav - Vild og blid ønatur - Fyrtårn med hilsen til venner i Tyskland - Seaside gold og lystfiskeri - Unikke badehuse - Ølivets rolige puls - Snak med Ærøboerne

Med startpunkt i Sønderborg på etape 1 cykler du mod Høruphav igennem Sønderskoven og passerer flere hyggelige landsbyer på Als, inden du ankommer til Fynshav. Her er færge til Bøjden på Fyn og til Søby på Ærø. Snup den sidstnævnte og sæt kursen mod Ærø.

Efter en times sejlads lander du i Søby. Her er en god og børnevenlig badestrand. Hvis du har mod på et par ekstra kilometer, er der ikke langt til Ærø Golfklubs smukke baner og det imponerende Skjoldnæs Fyr. Østersørutens strækning fra Søby til Ærøskøbing er 17,5 km lang. Du ser herregården Søbygaard og mærker landsbyidyllen i Skovby. Du kommer op i “Ærøs alper”, hvor selv rutinerede motionscyklister bliver udfordret. Belønningen er udsigten – du har nemlig på det meste af strækningen en mageløs udsigt over Øhavet mod Fyn.

Nær Ærøskøbing kører du langs Borgnæs Bugt, og i selve byen kan du gå på opdagelse ad de brostensbelagte gader. Fra Ærøskøbing skal du igen med færge og denne gang med Svendborg og Fyn som destination.

Du kan også starte etape 1 i Svendborg, sejle herfra til Ærøskøbing og følge Østersøruten til Søby og Sønderborg og herfra eventuelt fortsætte videre på Østersørutens etape 14.

Højdepunkter på etape 1

Østersørutens etape 1 - Sønderborg havn

Foto:VisitSønderborg

Sønderborg by

Sønderborg er en hyggelig købstad, der er vokset op i ly af slottet. Sønderborg og Als er forbundet til fastlandet Jylland via Chr. X’s bro, der er designet som en fin, enkel buebro. Byen er en populær destination for mange lystsejlere, der bidrager til en skøn maritim stemning i sommermånederne.

På Sønderborg Slot er der udstillinger om Sønderjylland og Slesvigs historie gennem 800 år. Vil du gerne opleve Sønderborg fra oven, er det muligt via udsigtsplatformen på det nye Hotel Alsik.

For mere information besøg visitsonderborg.dk

Får ved Vitsø på Ærø

Foto:VisitFyn

Naturen på Ærø

Naturen er Ærøs hovedattraktion med kombinationen af blide strandlinjer mod Det Sydfynske Øhav og de mere vilde, forrevne kyster mod Østersøen. En vandretur på Ærø er oplagt for naturelskeren. Besøg Vitsø, hvor der findes strandenge, vandhuller og masser af fugleliv. Eller gå på opdagelse ved Voderup Klint, hvor geologien er helt speciel, og store landskabsblokke er gledet ned som gigantiske trappetrin.

På nordspidsen af Ærø står Skjoldnæs Fyr. Fyret kan ses helt til Kiel i Tyskland og blev bygget som en hilsen til tabte venner og familie efter det danske nederlag i 1864, hvor Danmark måtte afstå Slesvig, Holsten og Lauenborg. Omkring fyret er anlagt en af Europas smukkest beliggende seaside-golfbaner. I øvrigt er lystfiskeri på Ærø i verdensklasse! Du er næsten garanteret havørredfangst året rundt.

For mere information besøg visitaeroe.dk

cyklister på pilebakken, Ærøskøbing

Foto:Bjørg Kiær

Ærøskøbing by

Den nydelige, velbevarede købstad Ærøskøbing ligger på Ærøs nordside med en naturlig havn beskyttet af Dejrø og tangen Urehoved.

Ærøskøbing har mange intakte byrum fra middelalderen, og byen er stort set uændret siden 1800-tallet. De hyggelige krogede gader og de mange gamle, velbevarede huse giver byen en helt fantastisk charme og stemning. Byen menes at være grundlagt omkring 1250 af markgreverne af Brandenburg, der ejede Ærø.

For mere information besøg visitaeroe.dk

Badehusene på Vesterstrand og Eriks Hale

Et badehus på Ærø er ikke bare et badehus. Det er et samlingssted for familier, traditioner og gode timer. Her mødes mennesker, mens sankthansbålet brænder, eller påskeæggene koges og trilles, og mens solen går ned i horisonten.

Du kan opleve de velholdte og fotogene badehuse to steder på Ærø, på Vesterstrand ved Ærøskøbing og på Eriks Hale ved Marstal cirka 12 km fra Østersøruten. De ældste badehuse er næsten 100 år gamle, og arbejdet med at bevare det gamle og originale tages meget seriøst.

For mere information besøg visitaeroe.dk

Smag på de lokale delikatesser på Ærø

Foto:VisitÆrø

Smagen af Ærø

Slip smagssanserne løs hos de ærøske gårdbutikker, mikrobryggerier og gastronomiske iværksættere. Den Gamle Købmandsgaard i Ærøskøbing er en hyggelig butik og café med lækre, lokale produkter, hvor du også kan nyde en frokost. Husk at kigge ind i det tidligere vaskehus. Her har mikrodestilleriet Ærø Whisky til huse.

Mange danskere elsker en lille, firkantet, farvestrålende konfekt med lakrids i midten, kaldet lakridskonfekt. På Hattesens Konfektfabrik er den blevet genopfundet i en særlig kvalitetsudgave.

For mere information besøg visitaeroe.dk

Arnfeldt Hotel og Restaurant

Foto:VisitÆrø

Arnfeldt Hotel & Restaurant

Nærvær, gæstfrihed og lokale råvarer fra Ærø er overskriften hos Arnfeldt Hotel og Restaurant. Morten Arnfeldt leverer gastronomi på højt niveau med fokus på kvalitet og lokale råvarer. Vinkortet er nøje udvalgt med vine, der supplerer restaurantens menu, som veksler fra uge til uge.

Restauranten er beliggende i den gamle bydel og har en stor terrasse med udsigt over den gamle havn.

For mere information besøg arnfeldthotel.dk

Del dine fynske øjeblikke med os: