Gå til indhold

Østersørutens etape 1: Sønderborg - Ærø - Svendborg

Foto: VisitFyn

Als og Ærø - Maleriske færger - Det Sydfynske Øhav - Vild og blid ønatur - Fyrtårn med hilsen til venner i Tyskland - Seaside gold og lystfiskeri - Unikke badehuse - Ølivets rolige puls - Snak med Ærøboerne

Med startpunkt i Sønderborg på etape 1 cykler du mod Høruphav igennem Sønderskoven og passerer flere hyggelige landsbyer på Als, inden du ankommer til Fynshav. Her er færge til Bøjden på Fyn og til Søby på Ærø. Snup den sidstnævnte og sæt kursen mod Ærø.

Efter en times sejlads lander du i Søby. Her er en børnevenlig badestrand. Hvis du har mod på et par ekstra kilometer, er der ikke langt til Ærø Golfklubs smukke baner og det imponerende Skjoldnæs Fyr. Østersørutens strækning fra Søby til Ærøskøbing er 17,5 km lang. Du ser herregården Søbygaard og mærker landsbyidyllen i Skovby. Du kommer op i “Ærøs alper”, hvor selv rutinerede motionscyklister bliver udfordret. Belønningen er udsigten – du har nemlig på det meste af strækningen en mageløs udsigt over Øhavet mod Fyn.

Nær Ærøskøbing kører du langs Borgnæs Bugt, og i selve byen kan du gå på opdagelse ad de brostensbelagte gader. Fra Ærøskøbing skal du igen med færge og denne gang med Svendborg og Fyn som destination.

Du kan også starte etape 1 i Svendborg, sejle herfra til Ærøskøbing og følge Østersøruten til Søby og Sønderborg og herfra eventuelt fortsætte videre på Østersørutens etape 14.

Smagsoplevelser på Ærø

Slip smagssanserne løs hos de ærøske gårdbutikker, mikrobryggerier og gastronomiske iværksættere. Den Gamle Købmandsgaard i Ærøskøbing er en hyggelig butik og café med lækre, lokale produkter, hvor du også kan nyde en frokost. Husk at kigge ind i det tidligere vaskehus. Her har mikrodestilleriet Ærø Whisky til huse.

Mange danskere elsker en lille, firkantet, farvestrålende konfekt med lakrids i midten, kaldet lakridskonfekt. På Hattesens Konfektfabrik er den blevet genopfundet i en særlig kvalitetsudgave.

Naturen på Ærø

Naturen er Ærøs hovedattraktion med kombinationen af blide strandlinjer mod Det Sydfynske Øhav og de mere vilde, forrevne kyster mod Østersøen. En vandretur på Ærø er oplagt. Besøg Vitsø, hvor der findes strandenge, vandhuller og masser af fugleliv. Eller gå på opdagelse ved Voderup Klint, hvor geologien er helt speciel, og store landskabsblokke er gledet ned som gigantiske trappetrin.

På nordspidsen af Ærø står Skjoldnæs Fyr. Fyret kan ses helt til Kiel i Tyskland og blev bygget som en hilsen til tabte venner og familie efter det danske nederlag i 1864. Omkring fyret er anlagt en af Europas smukkest beliggende seaside-golfbaner. I øvrigt er lystfiskeri på Ærø i verdensklasse! Du er næsten garanteret havørredfangst året rundt.

Hent og print kort over Etape 1 >

Del dine fynske øjeblikke med os: