Egeskov Slot set fra afstand gennem en tåge med omridset af et spøgelse.

Gys og spøgelseshistorier fra de fynske slotte

Foto: Destination Fyn

Der findes masser af gamle historier om uforklarlige hændelser på de fynske slotte. Stearinlys falder ned, stole skubbes, døre smækkes, uforklarlige lyde, pludselig kulde. Et slot er vel næsten ikke et slot uden et spøgelse, er det?

Den Grå Dame på Broholm Slot

I døråbningen betragter hun de sovende børn. Solen er for længst gået ned, mens en helt gennemsigtig og grå skikkelse hvileløst går rundt fra dør til dør. Det gamle trægulv knirker under tæppet ved selv de mindste skridt - men ikke når hun går der.

Nærbillede af gulvtæppe på børnegangen på Broholm Slot.

Foto:Ane Johansen

Den ukendte grå dame

I århundrede har Den Grå Dame haft sin gang på slottet. På trods af det, ved man stort set ingen ting om hende. Sagnet siger, at hun var tjenestepige på slottet. Måske spøger hun på slottet, fordi hun ikke kan slippe de børn, hun brugte så mange år på at passe på.

Den Grå Dame vil ingen noget ondt – derfor kan du også roligt booke et slotsophold på Broholm Slot. Hvem ved – måske får du en uforklarlig oplevelse eller to med i prisen.

Spøgelseslignende form ses bag et hvidt gardin.

Foto:Steinar Engeland

Gamle sagn på Egeskov Slot

Oppe under spiret på slottet ligger en dukke. Dukken er skåret i træ og ligner en lille dreng og er solidt placeret på en gammel pude. Ingen ved hvor gammel dukken er, eller hvor længe den har lagt på puden. Heller ingen ved hvordan dukken er havnet netop dér på puden.

Men ingen tør flytte på dukken, for sagnet siger, at flyttes træfdukken, styrter slottet i voldgraven julenat. 

Du skal altså bevæge dig med forsigtighed, når du nærmer dig dukken. Ingen vil være dén, der fik Danmarks bedst bevarede vandborg til at styrte ned. Uanset om sagnet er sandt eller ej - hvorfor tage chancen?

Trædukken på egeskov slot

Foto:Egeskov Slot

Er Rigborg Egeskovs hvide dame?

Sagnet om den hvide dame på Egeskov Slot bygger på en sand historie. Rigborg var barnebarn af Egeskovs bygherre, Frantz Brockenhuus. Hun forelskede sig i en ung mand, Franz Rosenkranz, og straks var hun gravid. 

Kongen og Rigborgs fader blev rasende. Den gang var sådanne lyksagligheder ikke klædelige uden for ægteskab. Rigborg blev derfor spærret inde i det nordre tårn. Her sad hun i fem år, de sidste tre helt alene. 

Sagnet siger, en ulykkelig kvinde sad indespærret i tårnet. En julenat stod døren ulåst. Kvinden undslap sit fængsel iført sin hvide natkjole, og i sin store sorg kastede hun sig med et frygteligt skrig ud af vinduet og ned i voldgraven.

Sandheden er dog, at Rigborg kom ud af tårnet, da faderen døde. Hun endte sine dage på et kloster i Jylland. Så hvem er Den Hvide Dame egentlig? Spøger hun stadig på slottet? Tag en tur til Egeskov Slot og undersøg det selv!

Mørke, uhyggelige omgivelser, hvor der strømmer lys ind ad et gammelt, støvet vindue.

Foto:Denny Muller

Den Hvide Dame på Hindsgavl Slot

En ung pige sidder i en hestevogn og glæder sig over sit kommende bryllup. Det er mørkt, og måneskinnet kaster store, mørke skygger ud over landskabet.

Pludselig bliver hestene for vognen så skræmte over skyggerne, at kusken mister kontrollen. I et ukontrolleret virvar ender vognen i den mørke sø og pigen drukner.

Sagnet siger, at pigens kommende mand, en ung herremand, føler så stor en sorg, at han i flere år går rundt i slotsparken i søgen efter hende. En skikkelse i hvid kjole dukke sommetider op, men forsvinder lige så hurtigt igen.

I dag vandrer Den Hvide Dame efter sigende stadig rundt i slotsparken efter mørkets frembrud i søgen efter hendes udkårne. I glimt dukker hun op, men forsvinder igen med et suk. På grund af hendes pludselige død få dage før sit bryllup, viser hun sig efter sigende kun for mænd.

Mørk uhyggelig skov med tåge.

Foto:Artur Rutkowski

Mødet med Den Hvide Dame

Flere af slottets mandlige medarbejdere og gæster kan fortælle historier om deres møde med Den Hvide Dame. I sin søgen efter sin forlovede forvilder hun sig fra tid til anden ind på slottet.

Særligt i den grønne stue og værelse 146 er der stor aktivitet. Der høres skridt og stole, der bliver trukket hen af gulvet. Men der er ingen mennesker. Stearinlys falder ned fra lysekroner uden nogen videre årsag. Der sker mange mystiske ting på Hindsgavl Slot.

Er du på jagt efter din helt egen spøgelsesoplevelse? Så book et slotsophold på Hindsgavl Slot - Måske kan du være heldig at mærke Den Hvide Dame på egen krop ....

Spøgelser i den grønne stue på Hindsgavl slot

Foto:Ane Johansen