Guidet cykeltur vingård

Skaarupøre Vingard - Sammen står de stærkere

Foto: Destination Fyn

I den sydfynske by Skårupøre, et par hundrede meter fra vandkanten og Øhavsstien, bor Carsten og Bente. De etablerede for 16 år siden Skaarupøre Vingaard i deres egen baghave, og har fra start haft økologi som tilgang i deres produktion. 

Vingården er mere end en beskæftigelse for ægteparret: det er en livsstil. Stokkene betyder meget for ægteparret. De bliver passet og plejet, og bundet op med stor omhyggelighed og når det bliver tid til høst, er det hele familien, der træder til og hjælper med at få plukket druerne. Med en stor familie er det ikke en længerevarende proces, men en afholdt familietradition med samvær og hygge. 

En af de første ting øjet fanger når man bevæger sig ind på gårdspladsen til Carsten og Bentes hjem, er den unikke stråtækte bygning, der fungerer som café og butik. Bente fortæller, at det er to gamle tønder, der er sat i forlængelse af hinanden til én unik bygning. Bygningerne er med til at huse både rundvisninger, vinsmagninger og forskellige events, som bl.a. fødevaremarkeder. På hylderne i butikken findes et varieret udvalg af deres egne produkter bl.a. hvidvin, mjød, samt mousserende vin med det egnsprægede islæt af æbler. 

Skaarupøre Vingård

Foto:Skaarupøre Vingård

Et lokalt samarbejde 

Udover at sælge et bredt udvalg af egne og lokale produkter, så fungerer butikken også som et mini-turistbureau, med informationer om de lokale attraktioner og producenter. Der er et sammenhold på Sydfyn blandt de lokale producenter, og det kan mærkes når man træder ind i caféen, eller snakker med de to sydfynske vinbønder. 

Vi bakker jo op om hinanden, det er rigtig vigtigt, at vi kan sende folk godt videre. Det kan være med til at skabe en helhed til det som vores gæster søger.

Netop samarbejdet inden for kulinarisk turisme på Sydfyn ses også i produktionen, hvor Skaarupøre Vingaard bl.a. samarbejder med destilleriet Aqua Vitae, som er naboer til vingården. ”Det giver jo flere muligheder, når vi kan hjælpes ad”, forklarer Bente. Producenterne kender hinanden, og de står altid klar med anbefalinger til oplevelser, hvis efterspørgslen skulle lyde. Det samarbejde er med til at styrke lokalsamfundet, og de mindre virksomheder der er i området. 

Vin

Foto:Niclas Jessen

Med omtanke for omgivelserne og naturen 

Skaarupøre Vingaard har indtil videre benyttet sig af Økologi-mærket og Demeter-mærket i forbindelse med deres produktion og serveringen i deres lille café. Via deres hjemmeside kan man forudbestille lette økologiske anretninger, med råvarer fra lokalområdet. Forudbestillingerne gør, at der er så lidt madspild som muligt. 

Til trods for at der, som de selv beskriver, blev grinet lidt i branchen for år tilbage, da de anvendte Økologi-mærket i deres produktion, har det vist sig senere hen, at det skulle gå hen at blive normen for andre producenter også. Ægteparret var nytænkende, et træk som de bestemt stadig besidder, både i forhold til produktion og til udvikling af hvad man kan opleve når man besøger Skaarupøre Vingaard.  Der bliver stadig udarbejdet nye ideer til hvad fremtiden hos Skaarupøre Vingaard skal kunne byde på. 

De udtaler, at Økologi-mærket giver en synlighed om metoderne de arbejder ud fra, og de værdisæt de har. Økologi-mærket blev derfor en måde at visualisere, hvem Skaarupøre Vingaard er. Det viser udadtil, hvad gæster kan forvente, når de bl.a. besøger cafeen, og fortæller et klart budskab om de produkter, der sælges. Det er kvalitet og lokalt håndværk, med omtanke for deres omgivelser og naturen. 

 

Alle veje fører til Skårupøre 

Skaarupøre Vingaard er beliggende i den skønne sydfynske natur, og tæt ved Øhavsstien, som er en vandrerute fastlagt af Geopark Sydfyn. For nyligt er der også sat en servicestander op på vingården for at tilgodese de besøgende, der vælger at komme på cykel. Her er der mulighed for at få ekstra luft i dækkene, så cyklerne kan holde til endnu flere kilometer i skønne omgivelser. Uanset hvordan man vælger at tage til Skaarupøre Vingaard, er det besøget værd. God vin, lækre anretninger, skønne omgivelser og imødekommende mennesker er hvad der kan forventes hos Carsten og Bente.