©  Foto:

Lunde

Lunde er en meget velbevaret gammel landsby med fine bindingsværkshuse og idylliske gadekær - og tidligere station på Nordfyenske Jernbane mellem Odense og Bogense.

Et lille stykke nord for Hans Christian Andersen Airport i Beldringe ligger landsbyen Lunde.

I Lunde Bygade finder vi mange charmerende bindingsværkshuse samt to gadekær/vandhuller.

Indbyggertal: Omkring 350

Kirken

Byens kirke er oprindeligt romansk fra omkring 1200.

De ældste dele, kor og skib, er af kvadersten og det senere tilkomne tårn er af munkesten med bælter af granit. Der er kalkmalerier i korets østside.

Kirken er åben eller kan åbnes, når der er personale på kirkegården.

Jernbanen

Nordfyenske Jernbane, Odense-Bogense, havde station i byen fra 1882 til 1966. Stationsbygningen, der som de andre stationsbygninger på strækningen er tegnet af arkitekt N.P.C. Holsøe, ligger på Lunde Bygade 153. Bygningen er i dag ombygget og bruges til beboelse.

På hjørnet af Lunde Bygade og Mosegyden står i et lille anlæg en mindesten til minde om Danmarks befrielse af den tyske besættelse 5. maj 1945. Stenen har følgende indskrift:

Sten af ælde
her skal melde
nu er atter fred paa jord
magt og vælde
ej skal gælde
frit står Danmark end i nord

Kommunist og provokatør

Lunde var barndomsby for den berømte debattør Rudolph Broby-Johansen, 1900-1987. Broby-Johansen gjorde sig i over et halvt århundrede bemærket som kunstpædagog, krasbørstig debattør, kommunist og meget mere. Hans mest kendte bog var nok Krop og Klær fra 1953.