©  Foto:

Besættelsesmuseum Fyn

Hvordan var den tyske besættelse på Fyn? Se de tyske bunkers, scener fra dagligdagen under besættelsestiden og få historien om Fyn under 2. verdenskrig og besættelsen.

Historien om Fyn under 2. Verdenskrig

Besættelsesmuseet fortæller om den fynske oplevelse af besættelsen. Stützpunkt Beldringe blev anlagt af den tyske besættelsesmagt i 1943-44. Op mod 200 familier måtte forlade hus og hjem for at give plads til de tyske soldater.

Besættelsesmagten forvandlede landsbyen Allesø. Huse og gårde blev tilpasset tyskernes behov. På én gård blev alle vægge revet ned og der, hvor beboerne før levede et stille liv, opdrættede tyskerne nu svin. Andre gårde og huse blev brugt som garageanlæg, lazaret og spisesale. Der blev også indrettet fængsel, værksteder og sågar en biograf. Den nuværende hal i Allesø er et levn fra besættelsen, hvor den blev bygget som hangar til de tyske fly.

Besættelsesmuseet i Beldringe

I museets bunker får du historien om det største tyske anlæg på Fyn. Få oplevelsen af at være i bunkerens dunkle belysning og små rum. På gården Rosendal bag ved bunkeren får du historien om modstandskampen på Fyn. Fortællinger om sabotager og modstandsfolk, men også om likvideringer og tysk terror.

Landsbyen Beldringe var præget af byggeriet af flyvepladsens startbane, flyverskjul, rullebanen, der omgav området, og adskillige bunkere. De 5000 danske arbejdere var også med til at sætte deres præg på området. 

Efter befrielsen rykkede cirka 2000 flygtninge fra det østlige Preussen ind i Allesø. Flygtningelejren eksisterede frem til oktober 1947, og det var et sørgeligt syn, der mødte Allesøborgerne, da de endelig kunne komme hjem igen. Udover at deres hjem var vandaliserede, havde mangel på brændsel tvunget flygtningene til at bruge alt brandbart i husene: Døre, paneler, låger, sågar spær var blevet revet ud.

I museets køkken og stue kan du se, hvordan besættelsens illegale blade blev trykt i al hemmelighed, og hvordan hverdagen så ud for fynboerne.

Åbningstider:

1. maj - 31. august
hver søndag kl. 11-15.

1. september - 30. april
første søndag i måneden kl. 11-15.

Rundvisning på min. 10 personer modtages hele året efter aftale.

Se Besættelsesmuseets hjemmeside for entrépriser.