I forgrunden ses grenene fra et æbletræ. Det er fyldt med røde æbler og grønne blade. Sløret i bagrunden står en mand og plukker æbler.

Kulinarisk vandretur på Langeland

Foto: Destination Fyn

I Det Sydfynske Øhav findes kulinariske oplevelser for enhver smag - også i nærheden af Øhavsstien. Vi guider dig til en kulinarisk vandretur på Langeland, hvor du bl.a. kan besøge Strandlyst Frugtplantage.

Sådan finder du vej 

Start ud fra det smukke Tranekær Slot. Engang var det en stærkt befæstet borg, beliggende på en stejl bakke med voldgrav og vindebro. Som en af Danmarks bedst bevarede slotsbyer er Tranekær et besøg værd.

Fra Tranekær Slot tager du Øhavsstien i østlig retning. Efter ca. 3 kilometers vandring kommer du ud til kysten, hvor Øhavsstien fortsætter ca. 6,5 km sydpå ad den smukkeste kyststrækning ned til Spodsbjerg. Inden du når helt til Spodsbjerg, tag da Øhavsstien ind i landet i retning mod Rudkøbing. Efter ca. 5 km når du til Tullebølle, hvor der er mulighed for at proviantere og tage et hvil med en frisk kop kaffe.

Fra Tullebølle er der ca. 8,5 km til Rudkøbing. De sidste 2 kilometer går Øhavsstien langs kysten og på land langs stribevis af velduftende frugtplantager. Det er også i dette område, at du finder Strandlyst Frugtplantage. For at komme dertil skal du forlade Øhavsstien ved Rifbjerg. Øhavsstien går til højre, men du skal gå til venstre gennem Rifbjerg og følge Rifbjergvej.

Efter kort tid drejer du så til højre ad Strandvejen (i krydset). Mindre end 500 meter henne finder du Peløkkevej på din venstre hånd. Følg den til nr. 9, så ankommer du til Strandlyst Frugtplantage. Her kan du få en rundvisning og smage på knasende sprøde æbler og friskbrygget most.

Sprøde æbler og frisk most 

Kristoffer Lollesgaard er syvende generation på Frugtplantagen Strandlyst, hvor arbejdet med at avle frugt er gået i arv fra far til søn. Her er storproduktion af sprøde æbler med mere end 15 forskellige slags sorter plus pærer, sødkirsebær, masser af blommer og æblemost presset af egne æbler.

Klimaet på Langeland er særlig godt for frugttræer. Dyrkningsstedet ligger lige ned til Langelandsløbet. Derfor tager frugten smag af de lokale vejrforhold som havgus, solvarme og det vindbårne saltvand fra løbet. Kristoffer Lollesgaard tager gerne imod gæster og viser rundt på den store frugtplantage og fortæller om de forskellige sorter, dyrkningsmetoder og noget så moderne som æbletrends og konceptæbler.

Udover æbledyrkning har Strandlyst en stor produktion af most. Her findes forskellige smagssammensætninger, der er særlige for den langelandske produktion. Most er nemlig ikke bare most. 

Du kan få en rundvisning med smagsprøver samt handle varer i plantagens gårdbutik, hvor der sælges ud af årstidens herligheder. Der er frisk frugt i butikken fra den 10. juli til 1. april.

Rundvisning og besøg efter aftale – kontakt venligst Kristoffer Lollesgaard, Strandlyst Frugtplantage, Peløkkevej 9 i Rudkøbing, tlf. 23 49 12 76