En samling af vokse og børn sidder og kigger på det ene barn, der har fundet noget på væggen

Danmarks Jernbanemuseum

Foto: Danmarks Jernbanemuseum

I hjertet af Odense finder du en lille (okay ret stor faktisk) bid af Danmarks jernbanehistorie. Her kan både små og store gå på opdagelse i de mange udstillinger og aktiviteter. Du får nostalgi og historie for alle pengene.

Med den centrale placering lige ved siden af Odense Banegård, er Danmarks Jernbanemuseum en af Odenses bedst besøgte attraktioner. Og det er med god grund – der er nemlig noget for alle, store som små.

Jernbanehistorie i børnehøjde

361 dage med et væld af sjove oplevelser for børn i alle aldre. I børnebanegården kan børnene lege lokomotivfører for en dag og rejse til fjerne lande. 

Om sommeren kan du køre en tur med minitoget, hvor rejsen starter og slutter på Københavns Hovedbanegård. Undervejs oplever I bl.a. den gamle Lillebæltsbro, Holstebro remise, Storebæltsfærgen Dronning Ingdrid og en typisk stationsby. 

Trænger børnene til at brænde lidt krudt af, kan du slippe dem løs på legepladsen. Legepladsen er selvfølgelig udstyret med et stort trælokomotiv. Imens kan mor og far jo passende slappe lidt af og nyde en kop kaffe.

Et tog i normal skala til venstre og til højre ses et lille tog, der trækker børn rundt om en hvid bygning
Foto: Ard Jongsma
Danmarks jernbanemuseum dreng lokomotiv Odense Fyn
Foto: Destination Fyn

Timevis af sjov blandt 21 togspor og tog i alle størrelser

Gå også på opdagelse i de mange udstillinger - her får du et grundigt indblik Danmarks jernbanehistorie gennem tiderne. Gå f.eks. på opdagelse i udstillingen om royale rejser, og lær om hvordan de royale har rejst med tog gennem tiden.

Oplev også en køreklar og tro kopi af Danmarks første lokomotiv, ODIN, fra 1846. Det har taget 14 år at bygge ODIN, og i september 2018 stod lokomotivet klar.

Museet holder til i en gammel remisebygning fra 1954. Og hvad er en remise, tænker du så. Det er såmænd bare navnet på en bygning, der fungerer som depot for lokomotiver og sporvogne. 

Oprindeligt har remisen været depot for DSB og de nordfynske privatbaner komplet med 21 spor. I dag bruges remisen som det flotte og rustikke udstillingsrum, hvor du kan opleve udviklingen i den danske jernbanehistorie helt tæt på.