Destination Fyn_logo

TV-julekalendere skal udstilles og trække tusindvis af gæster til Fyn

9.12.2021

"Juleøen Fyn" bliver navnet på en ny satsning, der skal trække juleturister til Fyn i julen 2022 - blandt andet til en stor julekalenderudstilling på Møntergården i Odense. Projektet er skabt i et samarbejde mellem FilmFyn, Destination Fyn, Odense Bys Museer og VisitOdense.

Ambitionen bag et nyt samarbejde på Fyn - Juleøen Fyn - er at tiltrække flere tusinde julegæster i julen 2022 og skabe et nyt turisme-fundament for de kommende år. Både DR og TV 2 sender nemlig til næste år nye julekalendere i 24 afsnit, der er optaget på fynske locations. Disse locations skal danne ramme om en række aktiviteter og besøg rundt omkring på Juleøen Fyn, og samtidig skal en stor udstilling på Møntergården i Odense være projektets lokomotiv.

- Vi har længe haft drømmen om en blivende julekalenderudstilling for at styrke de afledte effekter af film- og tv-serierne optaget på Fyn. Vi ved fra andre dele af landet og udlandet, at film og tv-serier kan tiltrække turister i produktionernes fodspor, og det vil vi gerne arbejde med i forhold til de kommende julekalendere, fortæller Klaus Hansen, direktør i FilmFyn.

FilmFyn kom tidligere på året i dialog med Odense Bys Museum, Møntergården, der greb chancen for at lave en ny type udstilling og bød ind, da de hørte om ideen.

- Det er måske ikke en klassisk udstilling for os, men vi ser et stort potentiale i julekalenderudstillingen og det samlede Juleøen Fyn-projekt, så vi håber, det vil lykkes at rejse midlerne, så vi kan tiltrække gæster til Fyn og formidle viden om filmproduktion på nye måder, fortæller Asger Halling Lorentzen, formidlingschef på Odense Bys Museer.

Ambitionen er, at udstillingen kan vende tilbage år efter år med justeringer og tilpasninger til kommende julekalendere. I første omgang etableres samarbejdet mellem film- og turisme-parterne i en tre-årig periode.

Hos Destination Fyn, som kommer til at varetage projektledelsen af Juleøen Fyn, faldt ideen også i god jord.

-  Vi ser et potentiale for at tiltrække flere danske gæster til Fyn i julemånederne, og med julekalenderne som omdrejningspunkt for en ny julesatsning tror vi på, at vi kan skabe reason-to-go i stærk kombination med de julemarkeder, lysinstallationer og andre juletiltag, der findes rundt omkring på øen, fortæller udviklingschef Laura Raidla.

Juleøen Fyn-projektet skal i de kommende måneder udvikles yderligere, men ideen er, at der ud over en stor julekalenderudstilling om tilblivelsen og virkemidlerne i tv-julekalendere, også skal foregå aktiviteter på locations som Den Fynske Landsby og flere andre steder, hvor julekalenderne er optaget i de fynske kommuner.

Odense Kommunes økonomiudvalg har bevilget to millioner kroner til projektet, og parterne bag samarbejdet er nu ved at rejse resten af finansieringen til projektet.

 - Julen er noget, vi samles om med familien, og hvor det at følge med i en julekalender for rigtig mange er en fast tradition. Nu er den hygge og det fællesskab også på vej på museum i en unik udstilling, der viser, hvordan Fyn og Odense netop er en stor del af julen på tv og i film. På den måde kan højtiden vare lidt længere og børnefamilierne får endnu en juleoplevelse at dele med hinanden – samtidig med, at Odense får flere besøgende til gavn for vores erhvervsliv. Det er rigtig godt for byen, og jeg glæder mig til at besøge udstillingen sammen med forhåbentlig rigtig mange andre, siger borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel. 

Fakta

Det ambitiøse projekt Juleøen Fyn bæres af en stor julekalenderudstilling i hjertet af Odense baseret på tv-julekalendere optaget på Fyn og understøttes af aktiviteter på fynske locations, der kan tiltrække gæster fra hele landet i november/december 2022. Bag projektet står FilmFyn, Odense Bys Museer, Destination Fyn og VisitOdense samt en række af de locations, hvor tv-julekalenderne er optaget.

Yderligere info:

Klaus Hansen, FilmFyn, tlf 20810959

Asger Halling Lorentzen, Odense Bys Museer, tlf. 20901323

Laura Raidla, Destination Fyn, tlf.21520408

Borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juul, via presserådgiver Heidi Callesen, tlf.: 29734311