Vandrerute 6: Lille Mølle og Sulkendrup Mølle

Lille Mølle og Sulkendrup Mølle ligger ved Ørbæk Å i/ved Æbleskoven. Ørbæk Å har en strækning på 3,5km, med fald på 38 meter, hvilket gør den perfekt til at kunne drive 5 vandmøller. Heraf er Lille Mølle og Sulkendrup Mølle stadig bevarede. 

 

Lille Mølle, Sulkendrup Mølle og Jættestuen v. Sulkendrup Mølle

Lille Mølle er smukt beliggende ved Ørbæk Å i Æbleskoven syd for Nyborg. Den fredede vandmølle er en af Danmarks bedst bevarede møller. Den er funktionsdygtig med to vandhjul, og har en enestående kulturhistorie. Møllen er fra 1672, men brændte i 1827, herefter blev den trelængede bindingsvæk Møllegård opført. Indtil 1900 hørte den under herregården Holckenhavn.

fra 1764 til 1971 er møllen drevet af 6 genreationer i samme mølleslægt. Mølleeksperten, Ander Jespersen, restaurerede møllen fra 1970 til 1980. De nuværende ejere købte Lille Mølle i 2008. De har udført et stort restaureringsarbejde, så møllen i dag fremtstår velbevaret. Møllen kan besøges efter aftale, og rundvisning kan bestilles. Det er også muligt at overnatte på møllen, se mere her.

Det siges at, H.C. Andersen kom forbi Lille Mølle. D.12.9.1849 besøger han Holckenhavn og skriver i sin dagbog: "Kjørte Tour til den tykke Møllerkone". Ved møllem er der et skilt med en skitse af H.C. Andersen. Kan du få øje på motivet, som H.C. Andersen tegnede?

Nedenfor møllen kan man om vinteren møde vandstæren og i mølledammen af og til isfugle. Der er P-plads i Æble Skov over for møllen. Man kan gå tur i f.eks. Æble Skov og i den smalle slugt langt Ørbæk Å.

Ørbæk Å er noget ganske særligt i vandmøllesammenhæng. På den 3,5 km strækning har åen fald på 38 meter, hvilket har kunnet drive 5 vandmøller, hvoraf Lille Mølle og Sulkendrup Mølle forsat er bevarede.