©  Foto:

Statue af H. C. Ørsted

Skulpturen hylder den verdenskendte videnskabsmand og Rudkøbings bysbarn H.C. Ørsted. 

Hundredeårsjubilæet for elektromagnetisme

Statuen er opført i 1920 på hundredeårsjubilæet for H.C. Ørsteds største opdagelse, nemlig sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme, som han valgte at kalde elektromagnetisme. Statuen i Rudkøbing er en afstøbning af H. W. Bissens oprindelige bronzestatuen skabt i 1851 der står ved den Polytekniske Læreanstalt i København. 

Placeringen af statuen på Gaasetorvet i Rudkøbing er ikke tilfældig, det var nemlig her H.C. Ørsted blev født og voksede op som søn af byens apoteker. Det var også fra hans far, han i en tidlig alder fik interesse for kemi, men dengang var der kun fire retninger på universitet, så han studerede farmakologi, som var det tætteste på kemi. Skæbnen ville dog at det var i fysikkens verden, han gjorde sin største opdagelse, som også har gjort ham verdenskendt. 

H. C. Ørsted er født i apoteket i Rudkøbing


Om H. C. Ørsted

Som en del af hans arbejde i videnskaben blev H.C. Ørsted professor i kemi og fysik på København Universitet. Desuden havde han en stor indflydelse på at få startet Danmarks Polytekniske Institut, som i dag er kendt som DTU, hvor han også var rektor indtil hans død i 1851.

Ud over kemien og fysikken havde Ørsted mange andre interesser, han engagerede sig blandt andet heftigt i datidens kulturliv, og var bekendte med flere indflydelsesrige mennesker fra samtiden, eksempelvis H.C. Andersen og Oehlenschläger. H.C. Ørsted skrev digte og anmeldte litteratur, og så var han meget engageret i det danske sprog, og har været ophavsmand til omkring 2.000 ord, hvoraf mange stadig bruges i daglig tale i dag.

 

Skabt af billedhugger H.W. Bissen

Bissen var en dansk billedhugger, der levede på Ørsteds tid. Han startede sin kunstneriske karriere som maler, inden han begyndte som billedhugger. Han tilbragte en del tid i Rom samtidig med Thorvaldsen, som han arbejdede sammen med. Han beskæftigede selv over 100 lærlinge og medhjælpere. Rundt om i Danmark har han skabt et stort antal nationale monumenter og statuer af berømte danskere. De mest berømte er "Den tapre Landsoldat" i Fredericia og "Istedløven" i Flensborg.

Der findes to versioner af denne skulptur, hvoraf den originale fra 1851 står ved den Polytekniske Læreanstalt i København, og denne som altså blev rejst i 1920 til fejring af den 100 år gamle opdagelse, som gjorde H.C. Ørsted til et velkendt navn.

 

H. C. Ørsted er født i apoteket i Rudkøbing

Du kan tage ud på en eventyrlig rejse i det usynlige teater "Mod Strømmen" skabt af Baggårdsteatret - hvor du bliver klogere på H. C. Ørsteds liv og tanker om livet. Se mere her

 

Se også

Statuen af Anders Sandøe Ørsted (H. C. Ørsteds bror) - placereret i Ørstedsparken i Rudkøbing. 
Hvis du vil blive klogere på hvem A. S. Ørsted var kan du lytte til podcasten Lyden af A.S. Ørsted.