En familie kommer gående på en havn med en masse skibe i baggrunden.

Hold din ferie til søs

Foto: Kasper Orthmann Andersen

Velkommen til det fynske øhav. Her kan du fra havsiden opleve smukke sandstrande med store gamle bøgeskove som baggrund. Stejle klinter, grønne engarealer og godser og herregårde, der ligger direkte ud til sundet. Og øer i massevis!

Stik til søs med familien

Har du lyst til at sejle med sejl og opleve historiens vingesus på en gammel Skonnert eller Galease, så kan du igennem Maritimt Center booke en usædvanlig ferie eller dag tur på vandet.

Det er ikke nødvendigt med sejlererfaring. Besætningen står klar til at tage imod dig, familien, eller virksomheden og guide jer på togtet eller turen. Du kan være aktiv i det omfang, du føler, du kan bidrage.

Hvis du vil leje et skib med besætning til en længere udflugt, kan du læse meget mere lige her. Er du på udkig efter en-dagsture, så kan du læse meget mere lige her.

Stort træskib sejler over et åbent hav, mens solen skinner.

Foto:Destination Fyn

Med sejlbåd rund om Fyn

Har du din egen sejlbåd, er de fynske farvande en oplagt destination. Fordelen ved at sejle rundt om Fyn er, at du selv bestemmer, om du vil sejle med eller mod vinden, eller om du vil sejle langt eller bare en lille tur. Der ligger altid en eller flere lystbådehavne i nærheden. 

Mod vest finder du det strømfulde Lillebælt, der har et utrolig smukt kystlandskab mod både Jylland og Fyn. Mod øst møder du de store coastere på Storebælt, hvor du også kan sejle under den imponerende Storebæltsbro. Mod syd finder du det populære Sydfynske Øhav og mod nord det åbne hav.
 
Det er en klassiker for mange lystsejlere at sejle Fyn Rundt. Du kan beregne 4-5 dage til en rundtur.

Se en oversigt over de fynske lystbådehavne på sejlerens.dk, hvor du også kan læse mere om havnenes faciliteter.

Sejlbåd bevæger sig over et hav på en dejlig dag med skyfri himmel.

Foto:Kasper Orthmann Andersen

Joller med påhængsmotor

Joller med påhængsmotor er for dig, der ønsker den fulde frihed på vandet, hvad enten du vil fiske på lidt dybere vand, eller du vil have det sjovt med hele familien på havet og bade fra båden. 

Med motorjollen kommer du let rundt, og her er nok at opdage. Da kun 25 af 90 øer og holme omkring Fyn er beboede, er der nok af ubeboede øer, hvor du uforstyrret kan begynde dit eget eventyr. Desuden kan du sejle til din helt egen bugt eller strand, hvor personer til fods normalt ikke kan komme til.

Har du ikke selv taget din båd med, kan du leje den. Vær opmærksom på, at førere af speedbåde skal bestå en prøve i blandt andet søvejsregler. Sejlads uden denne prøve medfører bøde. Bekendtgørelsen om regler for speedbåde findes på sofartsstyrelsen.dk

Dronebillede af en jolle motor båd sejler midt i det åbner hav. Bag den ses et sejlspor af hvidt havskum.

Foto:Kasper Orthmann Andersen

Smakkejoller

Smakkejollen har været brugt i hele Nordeuropa, men er specielt udbredt i det Sydfynske Øhav, da det lille skib let kan sejle rundt mellem de små øer og fjorde. Smakkejollen var tidligere hvermandseje og blev anvendt til både fiskeri, fragt, persontransport, smugleri og handel. 

Men hvad er det for en bådstype? Dette enkle og lille træskib har navnet efter sit firkantede sejl, der hedder "smakke". Sejlet er forsynet med en sprydstage, der sidder fra den nederste del af masten op til den frie del af sejlet. Skibet har 1-3 master og er normalt på 16-17 fod med plads til 3-4 personer. 

Med en smakkejolle kan du på egen hånd opleve det Sydfynske Øhav, eller undersøge jollens historie på Øhavets Smakkecenter.

Kano, robåd og vandcykler

Hvis du hellere vil sejle i roligere vand end havet, kan du tage familie og venner med en tur i robåde og kanoer. 

På Odense Å kan du sejle på vandcykler bag om Brobyværk, mens du også kan leje robåde og kanoer hos Aafarten i Odense. Robådene er beregnet for korte ture på timebasis. Kanoerne er målrettet dagsture, hvor du vil du få en eventyrlig oplevelse på ca. 15 km. forbi Odense Zoo, Eventyrparken, Kulturbotanisk Have og engdragene ved Åsum.

Fra Kerteminde kan du sejle en rundtur i kano på Kerteminde Fjord og Kertinge Nor. Det er en dagstur på de åbne vidder med rigt fugleliv og rent vand, hvor du i uforstyrrede omgivelser kommer forbi skoven, bondens dyr på markerne, Munkebo og vikingeskibet i Ladby

Desuden kan du med afgang fra Vindebyøre på Tåsinge sejle på vandcykler på Svendborgsund. 

Odense Aafart på en solskinsdag i efteråret og folk går tur på stierne. Man kan se to både og vandcykler, som ligger i vandet foran Nelles bar.

Foto:Andreas Bastian