Bag disken på en café står en mand med ryggen til og laver kaffe.

Vegansk café rykker Odense i en bæredygtig retning

Foto: Café Kosmos / VisitOdense

INTERVIEW: Maden er lavet fra bunden af lokale råvarer, mens hele interiøret er genbrugsprodukter. Den bæredygtige tilgang gennemsyrer alt, hvad Café Kosmos i Odense foretager sig, og den lille café oplever stor interesse for konceptet.

Idéen opstod i 2015 i en vennegruppe, der arbejdede sammen i et folkekøkken. Odense skulle have et spisested, hvor økologi og vegansk mad var tilgængeligt for alle, og hverken mystisk, farligt eller besværligt. Hvor mad ikke bare var mad. Efter med succes at have kørt en testperiode med vegansk streetfood, var vennegruppen klar til at starte Café Kosmos.  

”Da vi ledte efter et lokale til caféen, sagde manden, der viste os rundt, at han desværre ikke troede på vores idé. ’I er drømmere. Drøm videre, det vil ikke lykkes’. Men se os nu – vi lykkedes! Vi var overvældet og overraskede, for odenseanerne tog så positivt imod os og satte virkelig pris på det, vi lavede”, fortæller Mie Rosenkilde, der er medstifter af caféen i hjertet af Odense.  

Vi laver alt fra bunden. Det er en unik og udfordrende måde at lave mad på, men det er absolut det hele værd.

Fyn på menuen 

Mie og kollegaer har nøje udvalgt leverandører i nærområdet på Fyn, så transport er på et minimum og råvarer helt friske. Drikkevarer kommer fra Ørbæk Bryggeri, mel fra Økomølleriet, muleposer er trykt i Svendborg. Grøntsagerne gror hos det økologiske gartneri Holistia et stenkast fra Odense. Og når maden skal tilberedes, bliver der ikke sprunget over, hvor gærdet er lavest, forklarer Mie: 

”Vi starter med at bage burgerboller hver morgen. Vi laver dem af dej, der har hævet natten over. Vi gør det ikke nemt for os selv, for det tager lang tid. Vi laver alt fra bunden. Det er en unik og udfordrende måde at lave mad på, men det er absolut det hele værd”. 

Mad med holdning gør en forskel for verden 

Drivkraften for caféen og dens medarbejdere er at gøre en forskel, for gæsterne selvfølgelig, men ikke mindst for den verden, vi lever i. De vil bevise, at man sagtens kan drive virksomhed uden at gå på kompromis med sine værdier.   

”Verden i dag har behov for mere bæredygtighed. Det er de fleste mennesker enige i, og det kan vi mærke, når de kommer hos os. De vil spise her, fordi de ved, at vores mad er bæredygtig. Vores gæster er vidt forskellige mennesker i alle former og størrelser. For mig at se er plantebaseret kost den mest bæredygtige, da den har det mindste klimaaftryk. Det har vi villet bevise med caféen. Odense er i gang med en bevægelse og det er fantastisk at være med på den rejse,” slutter Mie Rosenkilde. 

Nærbillede af mand med langt hår og langt hvidt skæg, der holder en grøn plante op.

Foto:Café Kosmos / VisitOdense