Destination Fyn_logo
Udsætningen af havørredyngel på Fyn.

Fyn fordeler fiskene til fordel for turismen og bæredygtigheden

9.4.2021
Foto: Destination Fyn

Tæt på en halv million babyørreder er med til at sikre Fyns position som fiskemekka, når de i disse dage svømmer ud i havet gennem op mod 50 forskellige fynske vandløb. Udsætningen af havørredyngel er et vigtigt led i Havørred Fyn-projektet.

Hvert år i april måned, er der siden 1990 blevet udsat smolt i de fynske vandløb. Smolt er halvandet år gamle havørreder, som er fostret rundt omkring i fynske åer, men som næppe var blevet til andet end rogn, hvis de ikke var blevet strøget og sat i børnehave og grundskole hos Fyns Laksefisk på FGU Odense. 

- Det er en eksamen og en festtid for os hos Fyns Laksefisk. Det hele går op i en højere enhed, når fiskene bliver sat ud. Og det er kulminationen på at passe, pleje og ikke mindst opdrætte havørredyngel i halvandet år, når man ser dem svømme afsted ude i den frie natur, fortæller fiskemester ved FGU Odense, Linda Bollerup Høgh, der håndterer udsætningerne på Fyn og øerne frem til d. 14. april.

Udsætningen af havørredyngel på Fyn

Foto:Destination Fyn

Havørred Fyn og udsætningerne af fisk er et fælles fynsk projekt, der er bakket op af alle 10 fynske kommuner. Det er et af de ældste tværkommunale projekter ikke bare på Fyn, men i hele Danmark, og formålet er at sikre den unikke bestand af havørreder hele vejen rundt om øen ved at understøtte det økosystem, som fiskene er dybt afhængige af. Rognen bliver således strøget af fiskene ved det såkaldte el-fiskeri alle de steder, hvor der er masser af fisk men ikke nok gydepladser, og når de så i Fynsk Laksefisks kyndige hænder har udviklet sig til levedygtige små havørreder, bliver de sat ud andre steder, hvor der er knapt så mange fisk.

- Vi er meget stolte af samarbejdet i Havørred Fyn, som jo er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi på Fyn formår at tænke på tværs, se ud over umiddelbare egeninteresser og dermed sikre noget, der i sidste ende er til gavn for hele øen. Havørred Fyn er jo unikt i den forstand, at det ikke bare handler om at sætte fisk ud til turisterne, men også om at sikre biodiversiteten i de fynske vandløb, så de i stigende grad bliver naturlige gydepladser. Det understøtter bæredygtigheden og er med til at sikre vores position som attraktiv lystfiskerdestination på den lange bane, siger Nyborgs borgmester Kenneth Muhs, der også er formand for Erhvervshus Fyn og nyder, når han selv får mulighed for at kaste fiskelinen ud.

Udover udsætningerne står Havørred Fyn for restaureringen af vandløb. Faktisk er der ca. blevet restaureret et vandløb om måneden, siden projektets start for 30 år siden. Ørredbestandene bliver altså ikke kun hjulpet på vej ved udsætning af fisk, men også ved at forbedre deres levevilkår i de fynske vandløb.

Havørredfiskeriet er en populær hobby og passion både i Danmark og i udlandet, og de mange turister på jagt efter den sølvblanke fisk er kærkomne gæster i det fynske.

- Lystfiskergæsterne indfinder sig ofte uden for den typiske højsæson, fordi havørredfiskeriet peaker hhv. i foråret og efteråret. Sæsonudvidelse er netop noget af det, vi har stort fokus på med hele vores outdoorsatsning, og Havørred Fyn-projektet spiller en vigtig rolle i forløsningen af dette potentiale, siger direktør for Destination Fyn Rasmus Hessum.

Med en bemærkelsesværdig stigning i indløsningen af fisketegn og en tendens til flere unge lystfiskere har det seneste år under Covid19-pandemien kun været med til at øge det store potentiale for Fyn som havørredmekka