Destination Fyn_logo
To kanoner står ud til Storebæltsbroen.

Tour de France starter i Danmark i 2022

3.8.2020
Foto: Destination Fyn

Den danske Tourstart flyttes til 1.-3. juli 2022. Det er bestyrelsen bag Tour de France i Danmark, Grand Départ Copenhagen Denmark I/S, nu blevet enige med den franske løbsarrangør om efter de senere ugers forhandlinger.

Bestyrelsen bag den danske Tour-organisation er nået til enighed med den franske løbsorganisation A.S.O om en løsning, hvor den danske tourstart udskydes til 2022. En flytning har været nødvendigt, da Tour de France i 2021 er blevet rykket en uge frem som følge af OL i Tokyo, hvilket ville kollidere med blandt andet Københavns værtskab for EM i fodbold.

”Jeg er glad for, at det er lykkedes at sikre en dansk tourstart i 2022. Vi er mange, der har glædet os til at få Tour de France til Danmark næste år, og nu må vi desværre vente lidt længere. Til gengæld kan danskerne se frem til et endnu større brag af en gul folkefest i 2022, når tourstarten ikke bliver klemt af EM og OL, og vi forhåbentlig har fået coronaen på større afstand. Jeg vil gerne takke alle parter, ikke mindst erhvervsministeren og A.S.O. og Christian Prudhomme for at være med til at finde en fælles, god løsning,” siger bestyrelsesformand for Grand Départ Copenhagen Denmark og overborgmester i København, Frank Jensen (S). 

Borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs er ligeledes glad for at der er fundet en løsning.  “Det glæder mig meget, at vi er kommet frem til en løsning. At Touren skydes til 2022 I Danmark, gør bestemt ikke oplevelsen mindre spektakulær for Nyborg og Danmark. Samtidigt kan vi glæde os over at Tour De France i sommeren 2022, vil være den store globale sportsbegivenhed. En god beslutning for Nyborg og Danmark.”

De danske tour-arrangører forventer ikke ændringer for de tre danske etaper. Der er fuld opbakning til udskydelsen fra de fem danske mål- og startbyer. Nu skal det nationale toursekretariat have en dialog med de otte gennemkørselskommuner om de ændrede datoer. 

”Tourstart i sommeren 2022 er den bedste løsning under disse særlige omstændigheder. Her viser vi smukke Danmark frem for hele verden og får samtidig skabt den helt rigtige synlighed for dansk erhvervsliv og turisme. Det bliver den største danske begivenhed i 2022,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). 

Bestyrelsen bag Grand Départ Copenhagen Denmark har enstemmigt valgt at takket ja til A.S.O.’s tilbud om at rykke den danske tourstart til 2022. Næste skridt er, at der skal underskrives en formel aftale med A.S.O., og der skal være en politisk proces med godkendelse hos byrådene og staten. 

 

Fakta

  • Udskydelsen til 1.-3. juli 2022 er forbundet med ekstra udgifter på ca. 5,8 mio. kroner til det nationale sekretariat, som staten og A.S.O. i fællesskab dækker. Derudover vil der være udgifter for de enkelte mål- og startbyer, som kommunerne selv dækker.
  • Budgettet for en dansk Grand Départ var oprindeligt 88 mio. kroner, hvoraf 17 mio. kroner finansieres af staten, 55 mio. kroner af de fem kommuner og 15 mio. kroner af regionerne. Dertil forventes ca. 1 mio. kroner finansieret ved andre bidrag, fx sponsorindtægter. 
  • Udover det fælles budget har de enkelte kommuner yderligere forpligtelser som værtsbyer i forbindelse med planlægning og afvikling af løbet, herunder klargøring af rute, renhold, afspærring osv. 
  • Tour de France 2021 skulle afvikles den 2. juli til 25. juli 2021. I juni modtog den danske tour-organisationen imidlertid et ønske fra den franske løbsarrangør A.S.O. om at flytte den danske Grand Départ en uge frem grundet sammenfald med OL i Tokyo i 2021. 
  • Tirsdag den 28. juli meldte Den Internationale Cykelunion (UCI) ud, at Tour de France 2021 fremrykkes en uge, så løbet afvikles fra 26. juni til 18. juli 2021. 
  • Der forventes ikke ændringer i de tre danske etaper som følge af udskydelsen. Der skal nu være en dialog med de otte gennemkørselskommuner om de ændrede datoer.