To mountainbikere cykler i skoven, omringet af træer og vildt mos.

10 tips til din første mountainbiketur

Foto: Destination Fyn

En actionfyldt tur gennem skoven er noget af det fedeste. Men er det første gang, du skal afsted, er det godt at være forberedt, inden du kaster dig hovedkuls ud i mudderet. Vi har lavet en liste med vores 10 bedste tips. 

1. Husk hjelm

Hovedet er det vigtigste på kroppen. Derfor er det også en god ide at beskytte det, hvis uheldet er ude. Selvom det ikke er et krav, anbefaler vi, at man altid kører med hjelm. Det gælder især på mountainbike, hvor sandsynligheden for at ramme noget med hovedet, hvis man styrter, er meget stor. En anden fordel ved en cykelhjelm er, at den beskytter hovedet mod lavthængende grene. Rigtige mountainbikehjelme har også et visir, som er med til at flytte ting, man ellers ville have fået i hovedet, og desuden har de en større beskyttelse af baghovedet. En mountainbikehjelm er derfor en god ide at anskaffe sig, hvis man bliver bidt af sporten, men en hvilken som helst hjelm er bedre end ingen hjelm.

2. Husk reservedele

Der er intet værre end at stå i en skov med et fladt dæk. Det er derfor altid en god ide at have værktøj og reservedele med ud. Man kan både have dem i en rygsæk eller en sadeltaske under sadlen. Vi vil anbefale, at man altid medbringer ekstra slange, dækjern og en lille pumpe. Desuden kan det anbefales at have et lille multitool med de vigtigste ting med. Et tip er at prøve at skifte slange et par gange i ro og mag hjemme, før det virkelig gælder. 

3. Hav altid en telefon med

Hav altid en telefon med i tilfælde af du farer vild eller uheldet er ude og cyklen går i stykker eller du kommer til skade. Man kan med fordel putte den i en frysepose, så den ikke tager skade af fugt eller støv. Desuden er det en god ide at installere en gps-tracking app, der via din telefon kan vise andre, hvor du befinder dig, hvis ulykken er ude. En telefon er også rar at have med for at dokumentere turen på sportsapps og vise den frem, når man kommer hjem; men brug kun telefonen når du holder stille.

4. Husk ordentlig påklædning

På mountainbike er ordentlig påklædning vigtig. Der findes rigtigt mountainbiketøj, men almindeligt sportstøj kan også bruges. Det er dog en god ide at investere i et par rigtige cykelbukser, da de er lavet til at være i kontakt med huden og forhindre gnavesår. Hvis man kører med cykelshorts har man ikke undertøj på, da det kan føre til gnavesår og irritation. Desuden er cykelshorts behandlet med antibakterielle midler. Et par gode cykelhandsker er også rare at have, da man får mange stød gennem hænderne over en dag på cyklen. Samtidig er de med til at varme på en kold dag og beskytte hænderne under styrt. 

5. Gør plads og kør roligt forbi andre gæster

Man er som mountainbiker ikke den eneste, der bruger skoven. På mange mountainbikespor er det forbudt at gå og ride, men man kører også ofte på almindelige stier, hvor der opholder sig andre mennesker. Møder du andre, så gør opmærksom på dig selv, brems og kør i en stor bue uden om, hvis det er muligt. Folk ved ikke nødvendigvis, at du kommer bagfra, og kan derfor skifte retning og blive ramt. Desuden kan heste og fodgængere blive skræmt, hvis du pludselig fræser forbi. 

6. Kør ikke på våde spor

Hvis det har regnet længe, bør man ikke køre på stier og spor. Det skyldes, at underlaget bliver blødt og et cykeldæk kan gøre skade på sporet. Derfor bør du ikke køre på et spor, hvis det er blødt og mudret.

7. Hold dig til stien

De fleste mountainbikeruter går gennem private skove. Her er det ulovligt at forlade de opmærkede stier og veje. Du bør derfor altid holde dig til stien for ikke at ødelægge naturen, så vi må blive ved med at bruge de private skove.

Foto:Destination Fyn

8. Træk, hvis ruten bliver for svær

Man bliver ikke en verdensmester på en dag, og der er ingen grund til at komme hjem med en skade. Det er derfor en god ide at køre udenom eller stige af og trække, hvis ruten bliver for svær, eller bakken for stejl. Dette har selv de bedste gjort.

9. Hold cyklen i god stand

Der er kun en ting værre end en cykel, der ikke kan køre... det er en cykel, der ikke kan stoppe igen. Sørg derfor altid for, at din cykel er i god stand. Vi anbefaler, at du inden hver tur tjekker, om kæden er smurt, bremserne virker og cyklen generelt ser ordentlig ud. Desuden er det en god ide at vaske cyklen efter en mudret tur. Det betyder både en del for driftsikkerheden og levetiden; og hvem vil ikke helst køre på en ren cykel?

10. Husk mad og drikke

Uden mad og drikke dur helten ikke. Husk derfor altid at have vand med lige meget, hvor kort turen er. Tager du på en længere tur, så tag også mad med. Her kan man bruge rigtige sportsenergiprodukter som energibarer og geler; men en banan og en rugbrødsmad er som oftest nok.