©  Foto:

Podwalks: De små skjulte

I Nyborg og omegn er der små skjulte fortællinger gemt i naturen og i byen, i sprækker mellem sten, mellem græstotter, jordvolde og i vandkanten ved havet. I de fortællinger, du skal til at høre nu, gemmer der sig et væld af hemmeligheder, dramatiske begivenheder, kærlighedshistorier og meget mere.

Da Mads byggede en pyramide – Degnens høj - Højbjergvej 14, 5540 Ullerslev 

Her på degnens høj finder du en af Fyns mest glemte seværdigheder. På netop denne høj underviser læreren og degnen Mads Hansen sine elever i, hvordan slaverne skabte pyramiderne i Egypten. Pigerne bærer jord og grus i deres forklæder, og drengene bærer sten i deres arme. Her ved det smukke, gamle elmetræ bliver du bragt tilbage til en tid, hvor elever først skulle oplives, derefter oplyses.

Dronningens Ild og digterens lykke – Magelund Voldsted - Magelundvej 1, 5853 Ørbæk

Du tager et skridt ind i historien om Magelund, og dengang Magrethe d. 1. i 1391 overtager Magelund Slot for derefter at brænde det ned! Du får et indblik i den nu afdøde dronnings skridt på voldstedet, hvor også digter og forfatter H.C. Andersen har haft sin gang. Du hører, hvordan hans tid på det nærliggende Lykkesholm Slot gjorde lykkelige indtryk på hans liv.

Strandet i mørket – Fyret på Knudshoved - Slipshavnsvej 30A, 5800 Nyborg

Det gamle fyr har stået her siden 1940, men du kommer med endnu længere tilbage i tiden. På stedet du står, har du en fortrinlig udsigt til Storebæltsbroen, men Knudshoved gemmer også på skjulte fortællinger om, hvordan stedet op gennem tiden har været trafikalt knudepunkt. Helt fra dengang rejsende bryder gennem Storebælt under barske isvintre. Der er is overalt, og det at krydse Storebælt i ismørket er forbundet med angst og frygt for dø.

Massakren i Nyborg – Nyborg Vandtårn - Dronningensvej 501, 5800 Nyborg

Når du står her på det betagende og billedskønne voldanlæg, er det svært at forestille sig, at en massakre fandt sted ikke langt herfra – lige udenfor byen. Her, hvor du står, stod unge, svenske soldater, der forsøgte at holde fast på Nyborg, efter at have erobret byen. Herfra skal de ud og kæmpe mod en langt overlegen dansk hær med dens mange allierede, som vil generobre Nyborg. Det bliver et blodigt slag, der sent bliver glemt. 

Fra badehotel til hagekorskjole – Nyborg Strand - Østerøvej 2, 5800 Nyborg

I årene inden første verdenskrig bryder ud, bliver der bygget mange badehoteller i Danmark – primært til det bedre borgerskab – og Nyborg er ingen undtagelse. Her på Nyborg Strand, hvor du står med den smukke udsigt til Storebæltsbroen, springer vi tilbage til før broen blev bygget. Her hersker ægte badehotelsstemning, lige indtil Danmark bliver besat af Tyskland, og krigen kaster skygge over ferieglæden. Nu skal du blandt andet høre om, hvordan et uhyggeligt symbol på besættelsen bliver gjort til noget smukt.

Download appen Useeum og start din lydfortælling. Du finder Useeum i App Store her og Google Play her.