©  Foto:

Øhavsstien: 29 km - Lohals - Tranekær - Stengade Strand

På denne strækning af Øhavsstien vil du opleve såvel vest- som østkysten af Langeland, hvor du kommer gennem frodig skov og bakket landskab. 

Stien fører dig fra Lohals og er de første mange kilometer præget af havet og stranden ned langs Langelands vestkyst med smukke havkig fra toppen af høje kystklinter. Fra Kohave løber stien tværs over øen gennem Tranekær By til Langelands mere flade østkyst med den smukke Stengade Strand. 

Lohals

Fred, ro og rekreation har overtaget byen, der førhen var en driftig s'farts-, færge- og fiskeriby. Dampskibe lagde til i havnen og byen tiltrak omkring år 1900 mange turister, der tog ophold på bedehotellerne. I 1998 lukkede færgeruten til Korsør, men en ny udvikling er nu i gang. De senere år er havnen og havnepromenaden renoveret og her ligger også byens nye kulturhus, Banjen. 

Slotsbyen Tranekær

Landsbyen Tranekær rummer et enestående kulturmiljø med en særpræget natur, kulturskove, Tranekær Slot og de tilhørende marker med skovklædte hatbakker. Tranekær er samtidig en af Danmarks få velbevarede slotsbyer. Her boede funktionærer og håndværkere med tilknytning til slottet. Generalløjtnant Frederik Ahlefeldt-Laurvig lod i 1800-tallet nordtyske arbejdere opføre slotsbyen med lærerseminarium, maskinfabrik og landets første sukkerfabrik. I slotsparken finder du kunstparken TICKON med Land Art værker af internationale kunstnere. Besøg også Medicinhaverne, som rummer Nordeuropas største samling af medicinplanter. Medicinhaverne drives af frivillige og består af snart seks runde temahaver, som hver er på 800m2.

Stengade strand og skov - Oehlenschlägers Bøg

Du er ikke i tvivl, når du ankommer til Stengade skov med det ikoniske bøgetræ på kanten af kysten. Det store, flerstammede, 200 år gamle bøgetræ står helt nede ved stranden. Det hedder "Oehlenschlägers Bøg", fordi det siges, at det var her han skrev vor nationalsang. "Der er et yndigt land, det står med brede bøge - nær salten østerstrand".

Skansen inde i skoven er én af de mange, der blev opført rundt om i landet under Englandskrigene 1807-14. Her stod også en kanon, der kunne skyde langt ud over vandet og dermed bevare herredømmet i bæltet. Ingen ved i hvor stort omfang skansen indgik i krigen, men der berettes om dens rolle den 21. august 1808, hvor 9000 spanske soldater, der havde været på Langeland hele sommeren, skulle udskibes fra Stengade Skov og Spodsbjerg til engelske krigsskibe.

SHORES Langeland

I bugten ved siden af broen foregår ofte forskellige vandaktiviteter. På Langeland arbejder vi med projektet SHORES Langeland. Langeland er mest kendt for særdeles attraktivt lystfiskeri, men kysterne på øen og det lavvandede øhav er også meget velegnede til aktiviteter som kajak, SUP, surf og sejlads, ligesom vi har mange der kommer hertil for at dyrke UV-jagt og dykke på vores mange vrag. 

 

 

Vi anbefaler også:

Besøg Strynø

Besøg Strynø, hvor du kan opleve den særlige ø-stemning, som indfinder sig, når færgen er sejlet. Besøg Øhavets Smakke- og Naturcenter, hvor du kan leje kajak eller SUP, sejle i smakkejolle eller komme på sælsafari. Tag turen op i byen, hvor majtræet pryder byens centrum og kirken, som er tegnet af arkitekterne Vilhelm Dahlerup og Ove Petersen, et par af 1800-tallets mest anvendte arkitekter i København (fx Det Kgl. Teater, Statens Mueseum for Kunst m.fl.) står som et levn fra en tid, hvor der var 800 beboere på Strynø.

Praktisk at vide

Overnatning:

I Lohals finder du både campingplads og sommerhuse

I Tranekær finder du B&B

Indkøb:

Lohals


Spisesteder: 

Lohals, Restaurant KAOS – oplev magien ved gourmet

Tranekær, hvor du kan nyde gourmet og cafémad, is og kaffe