©  Foto:

Munkebo Bakke

Munkebo Bakke er et udflugtssted med flot udsigt og adskillige vikingefund

Kom og se en af Fyns allersmukkeste udsigter!

Munkebo Bakke har været et yndet udflugtsmål gennem tiderne - og er det stadig - hvor man nyder den medbragte madkurv eller kaffen, mens man beundrer den fantastiske udsigt og mærker historiens vingesus.

Munkebo Bakke blev dannet i istiden af materialer fra Kertinge Nor, da isen standsede ved Bakken. Smeltevandet dannede Odense Fjord. Selve bakken er 58,4 meter høj og på toppen knejser udsigtstårnet stolt som et vartegn på Bakkens store betydning gennem alle tider.

I vikingetiden havde Bakken en meget stor strategisk betydning som vagtpost for den tætte bebyggelse rundt om Kertinge Nor og Kerteminde Fjord, hvor især vikingebyen Ladby nød godt af beskyttelsen, som vagtposterne kunne give med bavnebål. På lang afstand kunne man se vikingeskibe med dragehoveder (krigsskibe) komme sejlende i Odense Fjord eller Storebælt og tage sine forholdsregler.

Udgravninger og detektorfund har vist, at der har været permanent bebyggelse siden jernalderen, som har været indhegnet af palisader på toppen af Munkebo Bakke. Der er fundet spor af en kæmpestor hal fra yngre jernalder, Trelleborghuse og grubehuse fra vikingetiden, og store sten markerer den dag i dag, hvor husene har stået. Det har været et prestigebyggeri, der er en konge værdigt, så hvem ved, om der har boet en lokal vikingekonge på Bakken, som kan være begravet eller har røvet personen i gravhøjen på Ladby, f.eks. Hardeknud (865 - 935), Gnupa eller Sigtryd? 

Tårnet
Tårnet på Loddenhøjen er bygget i 1993 til erstatning for det gamle udsigtstårn fra 1890´erne. Øverst på muren har den lokale kunstner Finn Bjørnholt lavet kakler, der viser, hvorfor Munkebo er verdens navle. Med stor skrift nærmest en, står de nære steder som Lindø Port of Odense og Kølstrup Kirke, mens de fjernere steder som f.eks. Mexico står med lille skrift.

Toiletforhold
I informationshuset på Munkebo Bakke findes der et toilet. Toilettet er åbent i dagtimerne fra torsdag den 14. april og frem til 1. november.

Bestil en rundvisning
Det er gratis at besøge Munkebo Bakke. Tårnet er uden dør, da alle er velkomne til at nyde den fantastiske udsigt.

Man kan også bestille en guidet tur/formidling af bakkens historie med hovedvægt på vikingetiden og udsigten fra Tårnet. Rundvisningen foretages af Munkebo Bakkes Venner.

Ring på tlf. 4014 0533 eller send en SMS med med navn og telefonnr.


Munkebo Bakkes Venner
Foreningen Munkebo Bakkes Venner har til formål at samarbejde med Kerteminde Kommune om at skabe gode rammer og arrangementer på Munkebos unikke bakkeområde.