Munkebo Bakke

Munkebo Bakke er et udflugtssted med flot udsigt og vikingefund

Munkebo Bakke har en af Fyns aller smukkeste udsigter. Det har været et yndet udflugtsmål gennem tiderne, hvor man har nydt den medbragte madkurv, mens man beundrede den fantastiske udsigt og mærkede historiens vingesus.

Munkebo Bakke blev dannet i istiden af materialer fra Kertinge Nor, da isen standsede ved Bakken. Smeltevandet dannede Odense Fjord.

Bakken er 58,4 meter høj og på toppen knejser udsigtstårnet stolt som et vartegn på Bakkens store betydning.

I vikingetiden havde Bakken en meget stor strategisk betydning som vagtpost for den tætte bebyggelse rundt om Kertinge Nor og Kerteminde Fjord, hvor især vikingebyen Ladby nød godt af den beskyttelse, vagtposterne kunne give med bavnebål. På lang afstand kunne man se vikingeskibe med dragehoveder (krigsskibe) komme sejlende i Odense Fjord eller Storebælt og tage sine forholdsregler.

Udgravninger og detektorfund har vist, at der har været bebyggelse indhegnet af palisader på toppen af Munkebo Bakke. Det har været et prestigebyggeri, der er en konge værdigt, så hvem ved, om der har boet en lokal vikingekonge på Bakken?

I 1880´erne så en driftige gårdmand, Niels Hansen, nogle økonomiske muligheder i stedet, for folk udefra var begyndt at valfarte til bakken for at nyde den fantastiske udsigt, så han flyttede sin gård, Bakkegården, derop. Han indrettede en Træpavillon i enden af stuehuset og fik formedelst 10 kr. spiritusbevilling, så han kunne servicere gæsterne.

I 1890’erne rejste han også et udsigtstårn på 6 meter på bronzealderhøjen, og da tilstrømningen stadig var stor, byggede de to næste generationer på stedet i 1939 en egentlig restaurant i funkisstil overfor tårnet.

I dag er gården væk, restauranten brændte ned i 1987, og tårnet blev fornyet i 1993. Det oprindelige tårn kan ses i Munkebo Miniby, der ligger 300 – 400 meter herfra. Øverst på muren har Tårnet kakler, lavet af Finn Bjørnholt, der viser hvorfor Munkebo er verdens navle. Med stor skrift tættest på én, er de nære steder graveret ind som f. eks. Lindo Port of Odense eller Kølstrup Kirke, mens fjerne steder som f.eks. Mexico står fjernest med lille skrift

Det er gratis at besøge Munkebo Bakke. Tårnet er uden dør da alle er velkomne til at nyde den fantastiske udsigt.

 

Bestil rundvisning/formidling med historiefortælling:

fam.jesels@gmail.com

Varighed ca. 1 time.

Pris på bestilt rundvisning: 10 kr. pr person.

Ved grupper > 10 personer aftaler vi pris.