©  Foto:

Kunsttårn 10 - Britt Smelvær - Havet giver - Havet tager

Dette tårn gør opmærksom på fiskerierhvervet og det at leve tæt på havet.

Havet giver - havet tager

Langeland har en kystrækning på 152 kilometer og der findes en del små fiskerihavne på øen. 

I kunsttårn 10 gør Britt Smelvær opmærksom på dette erhverv og om det at leve tæt på havet. Her tog fiskerne fangst op fra havets madkammer.

I dag er der ikke fisk i havet rundt om Langeland, som det har været tidligere. Tårnet bliver en påmindelse om hvor sårbart havet er. På overfladen ser det rent og stille ud, men vi har forurenet havet, som vi også har gjort på landjorden.

"I Bagenkop fandt jeg fiskenet. I Spodsbjerg fandt jeg ruser. Jeg fik svejset et rionet sammen i tårnets størrelse og i min lade lavede jeg forarbejdet til montering i tårn nr. 10. Med hjælp fra Langeland El fik jeg monteret armeringsfolier på væggene og fastgjort rionettet", forklarer Britt Smelvær.

Britt Smelvær

“Det er 50 år siden, jeg startede som billedvæver. Siden da har jeg arbejdet med installationer, land-art, maleri, grafik og 3D objekter. Udsmykninger til offentlige bygninger har haft min store interesse, og af dem har jeg lavet mange, flest i Norge.

Britt Smelvær er født i Skotland i 1945, men voksede op i Norge. Efter uddannelse på Statens Lærerskole i Formning rejste hun til København, hvor hun har boet siden 1970.

Som kunstner er Britt autodidakt. Ved at undersøge mange forskellige teknikker og materialer har hun bevæget sig fra den traditionelle billedvæv via Arte Povera i værker og installationer til land-art, hvor hun har arbejdet med natur i natur.

Britt Smelværs billedverden har ofte referencer til naturen, men også til hendes behov for orden, som hun finder i geometrien og i ornamenternes verden. Gennem hele hendes kunstneriske virke har man kunnet føre tråde tilbage til mit udgangspunkt i tekstil. I dag arbejder hun mest med maleri og grafik.

I Danmark er Britt især kendt for sine tekstile værker, der markant brød med den traditionelle tekstilkunst. Senere har hendes installationer været vist i Kunstnergruppen Transit, på Charlottenborg i København og udstillinger ude i verden.

Britt Smelvær var professor på Kunsthøgskolen i Bergen 1994-98 og har modtaget Statens Garantiindtegt for kunstnere.NO  1998-2015.

 

Langelands Kunsttårne - en unik måde at opleve kunst på

Danmarks længste kunstudstilling kan opleves i 12 tidligere transformatortårne på Langeland. Kunsttårnene giver beskueren en kunstnerisk oplevelse midt i den langelandske natur.
Fra Nord til Syd og Øst til Vest bevæger man sig rundt i et kulturlandskab, hvor man kan opleve kunsten i fred og ro.
Tårnene er åbne hele året rundt. Turen rundt vil altid byde på en ny oplevelse betinget af årstiderne og vejret.

Læs mere om de 12 kunsttårne på www.langeland.dk/oplevelser/kunsttarneLangelands_Kunsttårne