Koldkrigsbunker Kerteminde

Foto: VisitKerteminde
Attraktioner
Museer
Adresse

Hans Schacksvej 42-48

5300 Kerteminde

Kontakt

Telefon:26376044

Koldkrigsbunker Kerteminde er en helt unik tidslomme fra den kolde krig. En hemmelig underjordisk Atomsikret kommandocentral

KERTEMINDE KOMMMANDOCENTRAL: Koldkrigsbunker Kerteminde.
Mange biler og gående har hver dag siden 1968 passeret direkte forbi, uden at vide at her var noget ”HEMMELIGT” under jorden.

Kommandocentralen under Byskolen blev bygget og taget i brug i 1968, hvor Den kolde Krig mellem øst og vest rasede. Kommandocentralen husede ledelsen af det civile beredskab i Kerteminde kommune. Tilstedeværelsen af dette anlæg var en beredskabshemmelighed og var ikke noget der skulle omtales i offentligheden.

Et civilforsvars beredskab, der med kort varsel skulle træde til i tilfælde af f.eks. et WAPA angreb på Danmark eller NATO. I det ABC-sikre anlæg under skolen kunne de udvalgte specialister fra beredskab, politi og kommune koordinere rednings- og hjælpeindsatsen i kommunen, så den nødvendige assistance og hjælp fra politi, CF Korps, brandvæsen, ambulancer og specialister blev sendt ud til de steder i Kerteminde kommune, hvor der var brug for den.

Kerteminde KC var en del af et stort hemmeligt netværk af Kommandocentraler og andre overordnede krisestyrings anlæg/bunker over hele Danmark, der var bygget over 100, de 9 af dem lå på Fyn. Disse hemmelige anlæg kunne i løbet af få timer gøres klar og bemandes, hvis Danmark blev angrebet af kampstyrker fra Østblokken.

Kerteminde KC er lidt over 200 m2 stor og er en unik historisk tidslomme der står helt originalt og funktionsdygtig.
Bunkeren var selvforsynende med egen nødstrømsforsyning og vandforsyning. Man kunne filtrere luften ren, hvis der blev brugt Atomare- Biologiske- Kemiske våben. Bunkeren havde et stabsrum og signalrum, desuden opholds rum og toiletter.
Det var fra denne bunker, at der blev trykket på knapperne til sirenerne, der lød hver onsdag Kl 12 i Kerteminde frem til 1993.

Åbningstider
Fra den 8 juli til den 12 august : Hver Onsdag fra Kl. 1400 til Kl. 1700
Voksne : 40 kr
Unge 12-18 år : 20 kr
Børn : Gratis
Besøg og rundvisning af skoler/ grupper. kontakt: belljps@hotmail.com

Adgangen til den underjordiske bunker kan være en udfordring for folk der er dårligt gående

Adresse

Hans Schacksvej 42-48

5300 Kerteminde

Facilities

Militærmuseum

Sidst opdateret af
VisitKerteminde