Grøn oplevelse
©  Foto:

Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet i Kerteminde byder på kunstoplevelser i særklasse

Museet udgør også et spændende historisk bygningsmiljø med kunstnerhjemmet i centrum og dertil nye udstillingsbygninger af høj arkitektonisk karat.

Johannes Larsen er det mest prominente medlem af gruppen af Fynbomalere. "Fynboerne" havde i høj grad deres udgangspunkt i Kerteminde - "den kønneste lille by i verden", som Johannes Larsen udtrykte det om sin barndoms by.

Her boede malerparrene Alhed og Johannes Larsen, Anna og Fritz Syberg og periodevis tillige Christine og Sigurd Swane. Tilsammen dannede de en kunstnerkoloni, der som en magnet trak mange andre billedkunstnere og forfattere til byen. Og magnetismen fungerer endnu, hvad enhver kan overbevise sig om ved et besøg på museet, der trækker linjerne i områdets kunstliv helt op til nutiden.

På besøg i kunstnerparrets hjem

Kunstnerhjemmet er kernen i museet, og en jordnær kunst, bundet til sanseindtrykkene og hverdagens skønhed, har dannet grobund for dette sted, der i sig selv kan opfattes som ét stort maleri.

Villaen på Møllebakken blev opført af det nygifte kunstnerpar i de første år af 1900-tallet. Af de to malere var det Johannes, som løb med berømmelsen, men også Alhed var en glimrende maler, som havde blomstermotiver som sin foretrukne genre. Malerparrets hjem står i dag urørt med møbler og andet inventar - og selvfølgelig masser af kunst på væggene.

I stuerne hos Alhed og Johannes Larsen færdedes i begyndelsen af 1900-årene en lang række af datidens førende kulturpersonligheder - malere, skribenter, arkitekter og mange andre nød godt af kunstnerparrets gæstfrihed.

En have fuld af charmerende bygninger

I forlængelse af villaen ligger "værkstedet", hvor Johannes og Alhed havde hvert deres atelier, og på bygningens sydside findes stadig den frodige vinterhave med et væld af blomster.

Midt i den store park med de mange sjældne og smukke træer ligger det gamle lysthus, som Johannes Larsen brugte som vinhus. I udkanten af parken, med udsigt over bugten, står det gamle vaskehus og det træbyggede Svanehus, hvori der nu er indrettet café.
Med til museet hører den gamle vindmølle, Svanemøllen, som også var i malerens eje.

Kunst – samlinger og særudstillinger

I det gamle anlæg føjer sig på smuk vis en langstrakt moderne udstillingsbygning. Her finder man museets særudstillinger og udstillinger af museets faste samling af værker af bl.a. Christine Swane og Fritz Syberg,. I alt er mere end 50 kunstnere repræsenteret i museets i den faste ophængning i udstillingsbygningen ”Samlingen” fra 1990.

I 2001 kom en ny tilbygning til, nemlig ”Vingen”. Her viser Johannes Larsen Museets skiftende udstillinger med såvel ældre og ny kunst. På museets hjemmeside kan man følge med i aktuelle og kommende udstillinger.

Eventyrrummet

I museets udstillingsbygning er et af rummene dedikeret til børn: Eventyrrummet. Her hænger Johannes Larsens illustrationer til børnefortællingerne "Lille Mis" og "Den Grimme Ælling". Derudover er der skiftende aktiviteter på Gæsternes Væg, som man kan hygge sig med, som man har tid og lyst til.


Åbningstider

Besøg Johannes Larsen Museets hjemmeside for information om åbningstider

 

Information om adgangsforhold og tilgængelighed på museerne

De fleste bygninger er handicapvenlige, dog er der trapper i villaen og Pax-samlingen.
Museet har handicaptoiletter.
Museet råder over en kørestol, som kan lånes.