Brunsviger

Brunsviger - fynboernes favoritkage

Foto: VisitFyn

Fynboerne elsker deres brunsviger og betragter kagen som en form for fynsk nationalret. Kagen er ganske enkel og består af en lys gærdej overhældt af et lag af smeltet brun farin og smør. Den vinder ingen priser for sit udseende, men har du en sød tand, vil du uden tvivl elske den.

Fynboerne kan spise brunsviger morgen, middag og aften. Til fødselsdage er en brunsvigerkagen formet som en mand eller dame og toppet med slik, flag og lys. På vej hjem fra byturen bliver der ofte banket på hos bageren, så man kan få lun brunsviger til natmad. Gode resultater på arbejdspladsen - eller bare weekendens komme - bliver fejret med brunsviger til alle. Ja, der er faktisk ikke mange anledninger, hvor brunsvigeren ikke kan passes ind.  

Brunsvigerens Dag

Hvert år bliver den fynske nationalkage fejret på Brunsvigerens Dag den 11. oktober. Her dyster fynboerne om at bage den bedste brunsviger og der spise ekstra store mængder af den søde kage. 

Brunsviger af fynsk kvalitet

Du kan såmænd godt være heldig at finde brunsviger hos andre danske bagere end de fynske. Men går du ind hos en fynsk bager, kan du være sikker på, at brunsvigeren er en fast del af sortimentet. Hvis den da ikke allerede er udsolgt.