Destination Fyn_logo
Tre fynske byer i Top 30

Tre i Top 30: Fyn rykker på global rangliste for bæredygtige byer

10.11.2022
Foto: Destination Fyn

De største fynske møde- og konferencebyer er her i 2022 kravlet nogle afgørende trin op ad stigen på det anerkendte GDS-indeks, som rangerer destinationer verden over efter deres evne til at arbejde med bæredygtighed. 

Både Odense, Middelfart og Svendborg ligger nu i den eftertragtede Top 30 over de mest bæredygtige destinationer i verden, og der er generelt tale om en meget positiv udvikling for de fynske mødebyer, når det gælder bæredygtighed. Det stod klart, da en dugfrisk udgave af GDS-indekset  i går blev offentliggjort på ICCA-konferencen i Krakow, hvor hele verdens mødeindustri var samlet. Samarbejde på tværs er opskriften på den fynske succes.
 
Middelfart, som sidste år strøg direkte ind i Top 20, kan i år bryste sig af en flot 15. plads, og i Middelfart har de oplevet, hvad en synlig placering på indekset betyder:
 
- Sammen med Eden-prisen har Top 20-placeringen på GDS-indekset været en blåstempling, som vi har brugt i vores tiltrækningsarbejde. Vi oplever en øget international opmærksomhed omkring vores by, fordi den har markeret sig i forhold til bæredygtighed, og det har været givende, at vi sammen med Destination Fyn og de øvrige byer har haft fokus på, hvordan vi hele tiden kunne forbedre os, fortæller Johannes Lundsfryd, borgmester i Middelfart Kommune, der bl.a. for nylig kunne læse en artikel om Middelfarts bæredygtighedsindsats i National Geographic.
 
Netop samarbejdet og inspirationen på tværs af Fyn samt de fællesfynske initiativer er noget af det, som i årets løb har været med til at trække både Middelfart, Odense og Svendborg yderligere op ad den bæredygtige rangstige.
 
- Vi er stolte og glade for, at bestræbelserne på at udfolde vores fælles fynske vision og indsatsen for at ruste byerne bedst muligt til at flytte sig og stikke næsen frem i forhold til bæredygtighed, til stadighed ser ud til at virke. Det er vigtigt i forhold til vores arbejde med erhvervsturismen, at vi kan markere os et sted som GDS-indekset, siger Kirsten Rudbeck, erhvervsturismechef i Destination Fyn.

Odense tager et tigerspring ind i Top 20

Odense er den af de fynske byer, som har taget det største spring og scorer samlet set hele 12 point mere end sidste år på tværs af de fire GDS-parametre; climate, social, supplier og DMO. Det betyder, at den fynske hovedstad går fra en 34. plads til en stærk 19. plads.
 
- Odense har en ambition om at være klimaneutral allerede i 2030. Derfor arbejder vi målrettet med bæredygtighed - også på erhvervsturismeområdet. Det begynder vi nu at se resultaterne af. Men jeg er positivt overrasket over den flotte placering. For der er stadig mange spændende initiativer, vi kan tage, når det gælder grøn erhvervsturisme. Odense er i Danmark den mest bæredygtige by at transportere sig til større konferencer, årsmøder og events i. Alle danskere kan på få timer med toget befinde sig i bymidten, og fra banegården på få minutter befinde sig i vores kulturhus ODEON. Derfor kommer vi til at gøre meget mere ud af mulighederne for grøn erhvervsturisme i Odense fremover, siger borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel. 
 
Svendborg har ligeledes forbedret sin score, og bevarer dermed sin 23. plads på indekset trods den øgede konkurrence. 

Fakta

  • Green Destination Sustainability-indekset rangerer i år 65 destinationer. I 2021 var det 74.
  • Den maksimale GDS-score er 100
  • Fynske 2022-placeringer på GDS-indekset:
    - Middelfart: nr. 15 med 80,5 point
    - Odense: nr. 19 med 76,6 point
    - Svendborg: nr. 23 med 74,9 point
  • Se hele Top 30 her

Kontaktinformation

Erhvervsturismechef i Destination Fyn Kirsten Rudbeck via presseansvarlig Gitte Vestermark, tlf. 30 59 24 42
Borgmester i Middelfart, Johannes Lundsfryd, tlf. 25 28 41 42
Borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Signe Kirstine Andersen, tlf. 29 60 53 34