Fra Caminoen til Øhavsstien: Fynsk udeliv er din feries redningsplanke
BLOG: Mange danskere har søgt naturen under corona-krisen. Laura Raidla, chef for Bike Island Fyn & Bæredygtighed i Destination Fyn, håber dermed også, at ekstra mange danskere vil gribe muligheden for at cykle, vandre og på andre måder dyrke den rummelige, fynske natur denne sommer.
Den 6. april 2020
Intet er som det plejer. Især vores personlige rejse- og oplevelsesfrihed er under voldsomt pres med den verdensomspændende coronakrise - og der er ingen tvivl om, at det rammer turismebranchen særligt hårdt. Regeringens hjælpepakker kan forhåbentligt holde hånden under mange virksomheder, men der vil også være aktører, som ikke kommer til at overleve. Mit gæt er, at vi også kommer til at se toneangivende fynske aktører trække stikket, som vi f.eks. allerede har set det med den kendte Restaurant Carlslund i Fruens Bøge i Odense.
Det er svært at forudsige fremtiden. Vi kan krydser fingre for, at Danmark har været så tidligt ude med sine forholdsregler, at corona-virussen aldrig får væltet benene under os på samme niveau, som det er sket i Italien og Spanien. Forhåbentligt kommer det også til at betyde, at Danmark åbner stille og roligt op for i hvert fald indenlandske rejseoplevelser tidligere end andre lande.
Forbrugermønstre efter corona
Hvordan vil danskerne så opføre sig? Vil vi strømme ud som forårskåde øko-køer, der endelig er kommet på græs, ivrige efter at opleve og forbruge? Eller betyder den stigende arbejdsløshed og formodede recession, landet kommer ind i, at folk holder igen og i stedet prioriterer de gratis glæder? Jeg tror, at vi vil se en tendens til begge dele.
Lige nu oplever vi, hvordan danskerne via nye take-away- og shoppingplatforme støtter lokalområdets restauranter og butikker. På samme måde tror jeg, at danskerne vil føle en forpligtigelse til at støtte op om lokale aktører på oplevelsesområdet som museer, zoologiske haver og slotte, når det igen er en mulighed.
Det er svært at forudsige danskernes fremtidige rejsemønster. Men vores bud på situationen efter krisen vil være, at flere vælger at holder ferie inden for landets grænser. Allerede nu oplever vi hos Destination Fyn at få henvendelse med spørgsmål til f.eks. vandreruten Øhavsstien. Hvor sommerferien ellers skulle være gået til den berømte vandrerute Caminoen i Spanien, søger man nu efter nationale alternativer - og her er Øhavsstien på Sydfyn et godt bud. Med dens 220 km skiltet vandresti giver Øhavsstien rig mulighed for fred og ro i skønne naturomgivelser.
Cykl ud i de fynske alper
Derudover er cykelferie et oplagt bud på en ferieform, hvor frisk luft og fornuftig afstand kan gøre sig gældende. Hvis den vanlige cykelferie typisk går til alperne, er der også her hjælpe at hente på Bike Island Fyn, hvor de sydfynske alper er klar til at give kamp til stregen med Golfbakken som svar på årets Alp d’huez. Selvom højdemeterne ikke er de samme, bør Golfbakken med sin gennemsnitlige stigning på 5,3% alligevel kunne give sved på panden. Er man til længere stræk og masser af kyst, bør Østersøruten komme på årets ferieliste. På ruten kommer du forbi mange strande, skønne købstæder, og du kan kombinere oplevelsen med forskellig former for overnatning – f.eks. i shelter med udsigt til vandet, i hængekøje i trætoppen, tæt på de lokale på et hyggeligt bed&breakfast eller med gourmetmad på et lækkert hotel.
Har du ellers haft storbyferie for øje, kan turen i år gå til Odense, hvor Danmarks grønneste storby står klar med mangfoldige kulturelle og udsøgte kulinariske oplevelser. Ligeledes kan campingvognen ved Gardasøen i år parkeres på kystnære campingpladser på Nordfyn.
Der er masser af oplevelser og muligheder lige i vores egen baghave. For hvem kan helt ærligt sige, at de har udforsket Danmark i bund – ikke jeg i hvert fald. Så for mit eget vedkommende vil jeg helt sikkert berige både min egen og familiens horisont med små nærværende eventyr – som f.eks. at opleve tidevandet ved Æbelø. Og jeg tror, at der er mange som tænker det samme.
Populær overnatning i naturen
Destination Fyn har haft en dialog med kræfterne bag websitet bookenshelter.dk, hvor der kan bookes shelterovernatninger på Fyn, Lolland og Falster. Og de melder om en stigning på 45% på shelterovernatninger i marts 2020 i forhold til marts sidste år. Naturstyrelsen melder ligeledes om et markant øget pres på faciliteter i naturområder. Danskerne er altså i den grad ved at få øjnene op for den danske natur. Det er naturligvis forceret af den nuværende situation, men jeg tror, at når vi pludselig opdager, hvor dejlige naturområder, der er i nærheden af os, så vil vi også i højere grad benytte dem efter krisen.
Nyt blik for lokale ferieperler
Jeg tror, at mange flere danskere indser, at der er mulighed for mindst lige så gode natur- og ferieoplevelser herhjemme som i udlandet. Vejret kan måske ikke forventes at være lige så godt som sydpå, men udsigten til at rejse til Italien eller Spanien frister nok næppe i den nuværende, tragiske situation. Samtidig kan vi på billeder se den positive påvirkning krisen har på luft- og havforurening verden over, så derfor endnu mere grund til at afholde en klimavenlig ferie i egen baghave.
Det er altså nu, at vi som destination i samarbejde med turistaktørerne skal finde kreativiteten frem og komme op med innovative tiltag, der kan lokke danskerne ud for at få ferieoplevelser i deres eget land. Og gerne på Fyn og Øerne, hvor der er så mange skønne steder, som er oplagte mål for en bekymringsfri ferie - i sommerhus, på cykel eller måske i et af de populære shelters langs Øhavsstien.
Blogindlægget er skrevet af Laura Raidla, chef for Bike Island Fyn & Bæredygtighed i Destination Fyn.
Laura anbefaler
Gå på opdagelse i de mange muligheder for udendørs aktiviteter og oplevelser i naturen på Fyn og Øerne.