Gå til indhold
De fynske købstæder - Middelfart

Østersørutens etape 12 - Middelfart-Christiansfeldt

Foto: VisitFyn

LANGS LILLEBÆLT PÅ DEN JYSKE SIDE – NATURPARK LILLEBÆLT – FREDERICIA VOLD – GARNISON OG FÆSTNINGSVÆRKER – MILITÆRHISTORIE – MUSICALTEATER – KOLDINGHUS – TRAPHOLT MUSEUM FOR MODERNE KUNST OG DESIGN – HONNINGKAGER I CHRISTIANSFELD – VERDENSKULTURARV I BRØDREMENIGHEDENS BY

På etape 12 kommer du gennem Danmarks største naturpark, Naturpark Lillebælt, der snor sig mellem Fyn og Jylland med Lillebæltsbroerne som bindeled. Det strømfyldte farvand skaber en rigt varieret natur og er hjemsted for en af verdens tætteste bestande af hvalarten marsvinet.

Ved Den Gamle Havn i Middelfart kan du tage med på hvalsafari. I Fredericia kommer du midt ind i dansk krigshistorie. I århundreder
var byen en af de vigtigste fæstnings- og garnisonsbyer i Danmark, og det velbevarede voldanlæg afspejler det vigtige slag i 1849. I Kolding ses Jyllands sidste kongeborg, Koldinghus. Byen er et mix af kultur og design med kreative butikker og spændende udstillinger. Etapen slutter i Christiansfeld med de velbarede gulstenshuse opført i Brødremenighedens byggetradition. Byen kom i 2015 på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Hvis ikke du på din cykeltur snupper etape 11 med, så gå ikke glip af Hvalsafari (side 130) og Bridgewalking (side 127) på den gamle Lillebæltsbro, når du er i Middelfart.

Christiansfeld kan også være startpunkt for etape 12, og så slutter du af i Middelfart. Herfra kan du køre videre ad etape 11 til Assens.

Højdepunkter på etaper 12

hvalsafari marsvin lillebælt båd skib hav

Foto:Kim Kjærgård

Naturpark Lillebælt

Naturpark Lillebælt er Danmarks største maritime naturpark. Med vanddybder på op til 80 m er her unikke betingelser for en rig variation af fauna og flora. Lad cyklen hvile og få udfordringer med dykning eller lystfiskeri. I Lillebælt findes en af verdens tætteste bestande af hvalarten, marsvinet. Både fra Middelfart og Fredericia arrangeres der hvalsafari. Naturpark Lillebælt er et af landets vigtigste yngle- og rasteområder for fugle knyttet til kyst, strandeng og lavvandede havområder.

Både til fods og på cykel er masser af muligheder for at komme tæt på naturen og fuglelivet i naturparken. Du kan også finde masser af historiefortælling ved blandt andet Skamlingsbanken og Fredericia Vold, og historier i Middelfart by om marsvinejagten. Husk at naturen både skal benyttes og beskyttes.

Få mere information på naturparklillebaelt.dk

Fredericia Vold

Nordeuropas største og bedst bevarede voldanlæg med bastioner, voldgrave og kanoner er i Fredericia. Fæstningen er fra 1650, og volden blev bygget med skovl og trillebør af bønder, soldater og straffefanger. En af de vigtigste sejre i dansk krigshistorie var slaget om Fredericia 6. juli 1849. Danske styrker stormede i nattens mulm og mørke ud gennem voldens porte og slog de belejrende styrker fra Slesvig-Holsten. Oplev det mægtige fæstningsværk, der nu er en fredelig, naturskøn ramme om Fredericia midtby.

Få mere information på fredericiahistorie.dk

Koldinghus

Koldinghus er Jyllands sidste kongeborg og har i mere end 700 år spillet en væsentlig rolle i Danmarkshistorien som grænseværn og opholdssted for kongen. Resterne af ruinen fortæller om katastrofebranden i 1808 og ses tydeligt i den renoverede sydfløj i samspil mellem ældre og moderne arkitektur. Opleve historien tæt på, når der er levende fortællinger på slottet.

Du kan også se moderne design, når Designskolen udstiller afgangsprojekter. Året rundt er der skiftende udstillinger af international klasse.

Få mere information på koldinghus.dk

Trapholt

Trapholt er Danmarks eneste museum, hvor man både kan se billedkunst, kunsthåndværk, design og møbeldesign. De skiftende særudstillinger viser både internationale og danske kunstnere og designere. Museet har en udsøgt samling af moderne billedkunst og rummer Danmarks største samling af stole fra det 20. århundrede samt den danske arkitekt Arne Jacobsens unikke sommerhus.

Trapholts arkitektur er en attraktion i sig selv. Museet bugter sig gennem skulpturparken og et smukt haveanlæg højt over Kolding Fjord.

Få mere information på trapholt.dk

Christiansfeld

Christiansfeld by er UNESCO-verdensarv og med unik atmosfære, både hvis du er historieinteresseret eller mest går efter hygge.
Her står velbevarede, ikoniske gulstenshuse side om side langs brostensbelagte gader. Kong Christian VII gav Brødremenigheden lov til at opføre byen i 1773. Hent viden på Christiansfeld Centret, eller tag med på byvandring og hør, hvorfor Brødremenigheden netop slog sig ned på dette sted. I byen, skal du også smage de traditionsrige honningkager.

Få mere information på christiansfeldcentret.dk

Del dine fynske øjeblikke med os: