©  Foto:

Langelinie - før og nu

Langs Faaborg Fjord strækker promenaden Langelinie sig fra havnebadet til klinteparken og feriecenter Klinten. Strandpromenaden rummer store kulturhistoriske interesser og blev udpeget af det daværende Fyns Amt som et særligt kulturhistorisk interesseområde. Den spænder fra grønne parkområder og kirkegaarde til boliger fra 1900-tallets begyndelse og til 1930-erne.

Her ligger den Gamle og Ny Assistens Kirkegaard. Den jødiske begravelsesplads. Voigts Minde. Klinteparken og tre tidstypiske bebyggelser. Stien langs vandet er helt unik med den tre meter skrånende stensætning med smukt tilhuggede sten, et såkaldt glacis. Noget tilsvarende findes kun i Ærøskøbing.

Øhavet
Her er en smuk udsigt ud over fjorden, til Bjerne Mark, Horne Land samt Bjørnø, Avernakø-Korshavn og Store Svelmø. Med sin tætte tilknytning til fjorden og den smukke udsigt over vandet og de grønne parkrum er turen langs Langelinie et ideelt mål for afslappende ture i al slags vejr.

En gåtur ad denne promenade er altid en oplevelse, hvad enten det er en stille forårsmorgen med sejlende svaner på fjorden eller en forblæst efterårsdag, hvor bølgerne kaster tang op på stien. Vi er helt tæt på vandspejlets flade, og der er ikke to dage, som er ens.

Langelinies historie
Strandpromenaden blev anlagt af byens forskønnelsesudvalg. Langelinie er blevet udvidet flere gange i takt med byens udvikling. I 1861 anlagde man den første strækning fra det nuværende Dosseringen ud til Assistens Kirkegaarden. Stien og stensætningen ud mod vandet blev anlagt for at undgå problemer ved højvande.

Da man i 1880-erne flyttede Voigts Minde fra sin første placering mellem Dosseringen og havnen, blev Strandpromenaden forlænget ud til Klinten.

Læs om alle detaljerne for hver enkelt seværdighed langs Langelinie her!