©  Foto:

Jens Birkholm: Strandparti, Fynshoved

Jens Birkholm: Strandparti, Fynshoved. 1909. 

Kunstneren Jens Birkholm var nær ven af familien Syberg og en af de kunstnere, som besøgte familien på Fyns Hoved. Han ledsagede i øvrigt også Anna og Fritz på længere kunstophold til Italien i 1905.

Jens Birkholm var ligesom Fritz Syberg fra Faaborg, hvor han startede som malersvend. Han var autodidakt og opfattede sig selv som elev af gruppen af fynbomalere, som han også knyttede et nært venskab til, især den syv år ældre Fritz Syberg.

Birkholm er især kendt for sine skildringer af folk på samfundets bund, eksempelvis fra fattiggaarden i Faaborg. Det er motiver, der må have påvirket Fritz Syberg, hvis mor selv endte sit liv her. Jens Birkholm tilbragte sommeren 1909 i Kerteminde og på Fyns Hoved, hvor han boede i familien Sybergs lille gæstehytte.

På Fyns Hoved malede han sammen med Fritz Syberg, og det kom der 12-14 billeder med motiv fra kysten, stranden og havet ud af. Billedet her er at af disse. Her har han malet sten i vandkanten. Han har på Fyns Hoved skildret det stille vand med store sten og den karakteristiske klint ved Bakkenhald i baggrunden.

Vand, sten og klint ligner i det store hele sig selv, naturligvis har stenene flyttet lidt på sig i løbet af de 100 år, men synet er næsten det samme. Kunstneren har her været optaget af at skildre mødet mellem sten og vand. De store tunge sten står som øer i det lave vand, og giver sammen med den stenede bund rødlige nuancer til vandet, som gradvist forsvinder og afløses af blå, når vi bevæger os ud på det dybere vand. Jens Birkholm styrer vores oplevelse af udsigten ved at lade vores blik gå fra den største sten i venstre forgrund af billedet hen over de næste sten i vandet til den karakteristiske klint ved Bakkenhald, som den stenede vandkant slutter i. Med sine gule sandskrænter og græsbeklædte top står den i dag næsten som Jens Birkholm malede den for over 100 år siden.

GPS-koordinater: 55.611294, 10.592862