GoBoat går linen ud i Odense Havn

Foto: VisitFyn

Hos GoBoat er du kaptajn på egen båd og styrer selv retningen og tempoet for turen, og kan derfor opleve det blomstrende havnemiljø og dets gemte kroge fra en anden vinkel, og på den måde der passer til jer.

Odense Havn har gennemgået en rivende udvikling de seneste år, og med muligheder som en dukkert i havnebadet, adskillige sportsbaner og skiftende kulturevents, danner havnen rammen for et livligt miljø fuld af rekreative og bæredygtige tilbud. Et af de seneste skud på stammen kommer fra den danske virksomhed GoBoat, der inviterer odenseanere og turister ind i det maritime univers.

Bæredygtighed som middel til at genskabe sejlernationen 

GoBoat opstod med ønsket om at gøre sejlads tilgængeligt for danskerne, samt at lade folk få oplevelsen og følelsen af, hvad det egentlig giver at være så tæt på naturen og vandet. Oplevelsen skulle være præget af frihed, socialt samvær og interaktion med omgivelserne. “Vi er jo en gammel stolt sejlernation – der måske bare har glemt det lidt.”, mener Kasper Eich-Romme, der er en af de tre grundlæggere bag virksomheden. 

Han fortæller, at det værdikodeks der hersker i den maritime verden, handler om respekt – for hinanden og for naturen.  For teamet bag GoBoat var det derfor naturlig at succes skulle opnås ved at knytte bånd mellem de maritime traditioner og måden deres virksomhed drives på. 
Kasper Eich-Romme fortæller;

“Vi ville bringe en masse folk ud på vandet og give dem et indblik i den her respektfulde verden, alle de gode værdier som er forbundet med at sejle, og hvad det giver på et menneskeligt plan. For at gøre det indså vi, at vi var nødt til at agere fyrtårn – vise at vi gør det på den rigtige måde. Så alle de bæredygtige elementer, der er i vores forretning, har ikke været noget vi som sådan har solgt os på, men det har mere været en integreret del i helhedsoplevelsen.”

GoBoat-båd på vandet med tre personer i. Den ene peger på noget, som de andre kigger efter. I baggrunden ses to røde pakhuse og stor hvid bygning.

Foto:Carl Holm Copyright: GoBoat Odense

Søsætning med omtanke for miljøet 

Målsætningen har fra start været at tilbyde gæsterne en social og bæredygtig oplevelse, at behandle omgivelserne med respekt og efterlade det mindst mulige aftryk på havnen, naturen og økosystemet.  
Det opnås ved at benytte miljøvenlige elmotorer, der oplades med sol-, vind- og vandenergi. Udover at det mindsker CO2-aftrykket, gør det også, at bådene er lydløse. Det betyder ikke kun, at det øvrige havneområde skånes for lydforurening, men den lydløse oplevelse skaber også en helt særlig atmosfære ombord. 

Bådene designer og bygger de selv, for det var vigtigt for dem at skabe et produkt der både i dets materialer og funktion er bæredygtigt. Bådenes design er derfor en letvægts konstruktion, der sikrer, at der skal bruges mindre energi til at drive bådene fremad. Materialevalget er også nøje overvejet. Bådene er delvist produceret i genbrugsplast, mens det yderste lag er glasfiber – som jo ikke er bæredygtigt. Derfor arbejdes der på at erstatte glasfiber med organiske fibre, f.eks. hør. 

Bådene er desuden udstyret med picnic-borde, naturligvis af bæredygtigt træ, hvor man uforstyrret kan nyde den medbragte frokost eller et godt glas vin på turen. 

 

Skraldepiraterne kommer! 

Virksomheden prøver også at oplyse deres gæster, så de udover at få en god oplevelse, også får et indblik i hvor lidt der skal til for at gøre en forskel, og måske tænker over hvordan de agerer ude i naturen når de kommer hjem.  

“Det allerfedeste er hvis folk kan have det sjovt samtidig med at de lærer noget, og det har vi oplevet at konceptet kan”, fortæller Kasper Eich-Romme 

På alle GoBoats lokationer har børn og barnlige sjæle mulighed for at blive sendt ud på mission som skraldepirat. Udstyret med et fiskenet i hånden opfordres gæsterne til at fange undsluppet skrald på deres tur rundt i havnen. Tilbage på kajen venter en lille belønning for fangsten.  Udover at det konkret hjælper med at holde havnen ren, tilføjer Kasper Eich-Romme at det er “et ret fint eksempel på hvordan børn på en i virkeligheden meget nem og virksom måde kan forstå, at vi alle sammen relativt nemt kan gøre en indsats for at rydde op og sikre at der ikke ligger skrald og forurener i naturen.” Han påpeger at piratjagten også har nogle andre gode sideeffekter, for eksempel at forældrene kan slappe af mens børnene er underholdt. 

Foto:VisitFyn

Lokale samarbejder i kikkerten   

I sommeren 2021 åbnede GoBoat deres første fynske base i Odense havn, og særligt havnens store udvikling fra industrihavn til rekreativ havn tiltrak virksomhedens opmærksomhed.

“Vi lever og ånder jo for at være med til at skabe positivt og bæredygtigt liv på vandet. Så i virkeligheden at åbne blå byrum op. Og dér er der jo et enormt potentiale i Odense havn og der kommer virkelig til at ske noget.”

For virksomheden er det også vigtigt, at deres samarbejdspartnere har en bæredygtig agenda, og at de sammen kan skabe et positivt aftryk. På andre lokationer har virksomheden tidligere arrangeret skraldeindsamlinger og andre arrangementer sammen med lokale interesseorganisationer.  
I Odense er der også allerede etableret forskellige samarbejder og planlægningen af events for det nye år er allerede godt i gang, derfor håber Kasper Eich-Romme “…virkelig at kunne give den gas i Odense i 2022”. 

 

Er du interesseret i at læse mere om GoBoat, så klik her.

Se også Fyns andre bæredygtige oplevelser her: Tiki Camp – bæredygtig naturcamping med hygge og stil og Bæredygtig ferie på Fyn og øerne.