©  Foto:

Fritz Syberg: Badende børn ved Korshavn

Fritz Syberg: Badende børn ved Korshavn. 1908.

Fritz Syberg har malet sine tre yngste børn ud af en søskendeflok på seks - siden kom et syvende barn til - som bader ved Korshavn: en gammel naturhavn, der ligger trygt i læ af landtangen Korsøre og Mejløs klinter. Korshavn har altid været et sted, hvor Kertemindes fiskere kunne søge i ly i tilfælde af uvejr, og i dag benyttes havnen ofte af lystsejlere.

Sybergs tre lyshårede børn befinder sig i vandkanten inderst i vigen af Korshavn med udsigt til fiskerbåde, Korsøre og Mejlø. Det er en smuk sommerdag, og Fritz Syberg har ladet det klare lave vand med de fine små krusninger spille hovedrollen i maleriet. Med en meget høj horisontlinje aner vi kun en smule af den blå sommerhimmel med lette skyer, der sammen med den frodige strandvegetations smukke farver spejler sig i det klare vand. Fritz Syberg har malet motivet med hurtige, store strøg, så de forskellige klare farver: rød, grøn, gul og blå står tydeligt frem. Fritz Syberg havde som kunstner en tendens til fra år til år at skifte stil og farveholdning.

På dette billede fra 1908 glider de mange farver ind i hinanden i en grad, så den overordnede farveholdning får noget brunligt over sig - hvad der fik kunstkritikeren og senere direktør for Statens Museum for Kunst, Leo Swane, til at døbe Sybergs stil fra 1908 for "den brankede Syberg". Tilsvarende kaldte han Sybergs stil i 1909 for "den brogede Syberg".

Badende børn var et meget populært motiv i starten af 1900, hvor det sunde friluftsliv blev moderne, og en vitalistisk strømning opstod i dansk malerkunst. Vitalismen havde udgangspunkt i en dyrkelse af natur og menneske, krop, sundhed og udfoldelse, og inspirerede mange af tidens kunstnere. Fritz Syberg har gentagne gange malet sine børn, der bader, men også bl.a. P.S. Krøyer, J.F. Willumsen og Johannes Larsen har kastet sig over dette motiv, der udtrykker en vitalistisk og umiddelbar glæde ved livet og naturen.

Omgivelserne i dag er nærmest de samme, som da Fritz Syberg og hans familie for over hundrede år siden var her: fiskerbådene holder stadig til i Korshavn og naturen er heldigvis blevet bevaret, så man kan nyde synet af Meljøs klinter og sollyset, der spejler sig i det lave, klare vand, hvor småfisk piler afsted mellem de badendes fødder. Dog løber i dag en asfalteret vej parallelt med stranden. Vejen fører os videre mod Fyns Hoved og vidner sammen med de mange sommerturister om, at Fyns Hoved i dag er et yndet udflugtsmål.

Fritz Syberg og hans kone og børn tilbragte mange somre på Fyns Hoved, og den dag i dag er stranden her, hvor børnene bader, en af områdets bedste. 

GPS-koordinater: 55.60902,10.612486