©  Foto:

Cykeltur: En perlerække af øjenåbnere

Turforslag : 60 km

Sydfyn er kendt for sine skove og strande, hyggelige fiskelejer, romantiske landsbyer og flotte godser. Denne tur fører dig gennem det hele. Det hele er her på ruten – øjenåbnere, der som perler på en snor giver dig nye oplevelser at skrive om i dagbogen. Ikke for ingenting er de tre små ord “Fyn er fin” blevet hvermandseje.


Parker cyklen ved vandmøllen ved Vejstrup Å, hvor der er blevet malet korn helt tilbage fra 1500-tallet og indtil 1975. Den nuværende Vejstrup Vandmølle er fra 1838 og er i dag en museumsmølle, som er åben for besøgende. Vandmøllen ligger i en tunneldal, skabt under den sidste istid. På den anden side af vejen kan du følge en vandresti gennem Vejstrup Ådal. Her kan du spadsere langs åen mellem høje træer og syngende fugle, mens du tænker på, at isen engang lå flere hundrede meter over dit hoved.

Mange lystfiskere kommer til pynten Elsehoved. Det gør mange cyklister også. De kan begge nyde det gode havørred-vand og måske fange dagens aftensmad. Du kan også nøjes med at nyde udsigten vel vidende, at Elsehoved Fyr fra 1894 har hjulpet mange søfarende sikkert igennem her ved pynten på deres vej mellem Langeland og Fyn.

Den lillebitte hasselmus dukker op i mange brochurer om de sydfynske naturperler. Men den ses ikke ofte i virkeligheden. Den lille syvsover er sky og under 10 cm fra snudespids til halerod. Hasselmusen er blandt andet fundet i Ravnebjerg Skov, som du kun kan komme til ved at lave en afstikker fra ruten. Til gengæld cykler du igennem Brændeskov, og hvem ved, om du er heldig? Den rødgyldne lille gnaver opholder sig i træerne i sommertiden, så gør et stop på cyklen, og lad øjnene gå på syvsoverjagt.

Du triller nu gennem den flotte Rantzausmindeskov, der først i 2010 fik sit nye navn. Indtil da hed den Poulinelund. Sammen med navneændringen er skoven også blevet forvandlet fra produktionsskov til det, der kaldes en oplevelsesskov. Her er der plads til at lege i skoven eller på naturlegepladsen, lave mad over ild og sove i shelter under stjernernes skær.