©  Foto:

Cykeltur: Den sydfynske frugtrute

Turforslag : 17 km

Du følger æblernes vej fra Sydfyn ud i verden på denne rute. Mens du tramper i pedalerne, kan du glæde dig til at lære mere om den fynske frugtmyte. Den fortæller, at man bare skal stikke en pind i den fynske jord, så kommer der et æbletræ. Myten lever. For det sydfynske område er fyldt med frugttræer. De lokale sælger gerne de gode frugter ved de mange vejboder, du kommer forbi. Tidligere blev frugten transporteret på den gamle jernbanestrækning, hvor du nu kan cykle.

Weberfamilien skabte i området her Danmarks allerførste frugtplantage. Deres frugtplantager med æbler var omsværmede, og det samme er de store drømmevillaer i italiensk stil langs ruten, som slægten satte deres fingeraftryk på. Et æble eller en is ved stranden i Christiansminde er godt at drømme til. Mens du gnasker, er det godt at vide, at det også er Weberfamilien, der har sørget for stien her langs vandet - en smuk udsigt at puste ud i.

Mens du cykler ad det gamle jernbanespor Svendborg-Nyborg, kan du tænke over, at den satte Danmarksrekord, da den blev bygget. De 37,7 km blev nemlig den dyreste bane at bygge i forhold til sin længde. Til gengæld var den næstefter kystbanen på Nordsjælland den jernbane med fl est beboere pr. km. Togene kørte fra det sydfynske til hele verden med frisk frugt i årene 1897 til 1964. Så der er fragtet meget frugt til København med 4-toget.

I dag fås mange frugter fra udlandet, men da frugtplantagerne i Gl. Hestehauge blev grundlagt af Weberfamilien i 1880, blev de lokale frugtavlere med årene så dygtige til at fremstille søde og smagfulde frugter, at det var ganske unødvendigt at få noget udefra. Der skrives stadig på frugtmyten, og du kan selv opleve den, når du cykler langs de frodige æbleplantager og vingårde.

I flere hundrede år gik frugtens vej fra de sydfynske plantager overvejende via vandvejen. Også fra Skårupøre blev mange æbler fragtet til andre byer på pæreskuder. Pæreskuder er gamle sejlskibe, som helt op i 1940´erne sejlede frugt til blandt andet København. Traditionen med æbleræs på pæreskuder holdes stadig i hævd. I oktober pakkes pæreskuderne med alskens gode produkter, og æbleræset fra Langeland og Tåsinge mod Svendborg kan begynde.