Destination Fyn_logo
To cykler står parkeret på Middelfart Marina. I baggrunden er to sejlere i gang med at bære et sammenrullet sejl ned på en sejlbåd.

Transport på to hjul tager topppen af CO2-udledningen ved VM

29.6.2023
Foto: Mick Anderson

Der er dømt cykling i stedet for shuttlebus ved VM i Melges 24 i Middelfart, som i går blev skudt i gang med de første sejladser. Mesterskabets dommere og officials har nemlig fået stillet en cykel til rådighed hele ugen.

Det betyder, at de svinger sig i sadlen, når vejen fra deres hoteller til marinaen skal tilbagelægges. Det samme har en del af sejlerne valgt at gøre. 
     
Der bliver trængsel ved cykelstativerne på Middelfart Marina de kommende dage, hvor verdensmestrene i hhv. Melges 24 og Matchrace for kvinder skal kåres. Genbrugscykler spiller nemlig en væsentlig rolle i forhold til at få transport og logistik til at hænge sammen ved de to store events.
 
"Det er godt for vores klimamæssige fodaftryk, at der er et mere begrænset behov for transport i bus og bil. Og så er det jo heller ikke nogen helt almindelige cykler, vi har valgt at forsyne vores officials og dommere med," siger stævnearrangør fra GoSail Søren Laugesen, der var positivt overrasket over, hvor hurtigt også de lejecykler, der blev tilbudt sejlerne, blev revet væk af Melges 24-besætninger ved registreringen mandag.
 
Cyklerne, som altså fragter såvel verdensmestre som dommere til deres både på Middelfart Marina, stammer fra virksomheden Refurbish Bikes og består af 90 pct. genanvendte materialer fra skrottede og efterladte cykler.
 
Selvom det er en lidt utraditionel måde at håndtere transporten på, er der blevet taget særdeles godt imod initiativet blandt de internationale deltagere, der stammer fra 19 forskellige lande.
 
En pæn flok ankom allerede til åbningsceremonien i Hindsgavl Slots have på to hjul, og flere befandt sig tilsyneladende næsten lige så godt i sadlen på de renoverede cykler, som de gør på bølgerne i Lillebælt, hvor Melges-bådene ræser frem til på lørdag. Melges 24-klassens media coordinator Piret Salmistu er blandt dem, der er særdeles begejstrede for cykelordningen:
 
"Med de korte afstande, der er her i Middelfart, er det jo en både nem og hurtig måde at komme frem og tilbage på. Det giver også en frihed til at bevæge sig rundt i byen, når den mulighed byder sig, og så er jeg glad for, at man her i Danmark og Middelfart har fokus på at begrænse eventens klimaspor. Det bidrager jeg meget gerne til," siger hun.
 
Hensynet til klimaet har også ramt dommerbådene og de øvrige RIB'er, der normalt suser hen over vandet ved den her type sejlsportsevents. De hurtige gummibåde har nemlig fået fartbegrænsning på, der skal sikre, at der spares på brændstoffet og CO2-udledningen. Og så er der sørget for særlige affaldssorteringsposer til at tage med på vandet, når besætningerne stævner ud om morgenen.
 
"Når vi sammen med vores partnere i Sport Event Denmark og værtsbyerne afvikler store events på Fyn, opererer vi med omtanke og ansvarlighed i forhold til eventens klimabelastning. Og det glæder mig, at det i tæt samarbejde med GoSail og Middelfart Kommune er lykkedes at få op til flere bæredygtige tiltag implementeret. Cykeltransporten var for os et af de helt oplagte greb, da sejlerne jo også godt må mærke, at de befinder sig på Bike Island Fyn," siger evenchef i Destination Fyn Jakob Staun.      

Kontaktinformation

Søren Laugesen, stævnearrangør Gosail, tlf. 26 49 79 13
Jakob Staun, eventchef, Destination Fyn, tlf. 61 68 73 70
Gitte Vestermark, presseansvarlig Destination Fyn, tlf. 30 59 24 42