Gå til indhold
Destination Fyn_logo
Mountainbiker til Chick'n ride løb

Mountainbike Island Fyn

Foto: Lise Myltoft

Mountainbike Island Fyn er Destination Fyns helt store cykelturisme-satsning og skal være med til at gøre Fyn til en anerkendt cykeldestination, der er attraktiv for turister 365 dage om året.

Dette skal munde ud i en stigning i antal af internationale cykel- og MTB-turister samt en spredning af turismeomsætningen længere ud i lokalområderne på Fyn. 

Projektet er 3-årigt med start medio 2019 og afslutning d. 1. november 2022, og bliver støttet med Erhvervsfremmemidler for 3,5 mio. kr. Destination Fyn betaler tilsvarende 3,5 mio. 

Destination Fyn har siden 2017 arbejdet med projektet Bike Island Fyn, der har til formål at gøre Fyn og øerne til Nordeuropas mest attraktive cykelferiedestination og gennem cykelturismen generere en øget turismeomsætning. Indtil nu har vi primært fokuseret på cykelturister, der cykler på asfalt og typisk følger den nationale cykelrute N8/Bike Island-ruten, men det igangværende projekts analyse- og strategiarbejde samt den nationale turismestrategi viser, at der også er efterspørgsel samt potentiale i at tiltrække MTB-turister ved at udvide fokus fra asfalt til skov og grusveje på MTB (eller turcykel), der lader turisterne komme endnu tættere på den fynske natur og outdooroplevelser samt længere rundt på Fyn til de fynske købssteder og attraktioner. 

Dog viser erfaringer fra Bike Island Fyn, at turisterne har svært ved at finde de eksisterende spor og relevante mark-/og grusveje til MTB samt interessepunkter, der findes i forvejen. Ruterne er hverken skiltede eller mappede. Desuden er det også de færreste spise- og overnatningssteder, der har kendskab til sporene/vejene, så de kan ikke guide besøgende på rette vej. Der er tilmed ikke nok afmærkede MTB-spor på Fyn til at udfylde en hel ferie. Det er derfor endnu ikke reason to go for MTB-turisten. Fyn har dog, med sine eksisterende MTB-spor og naturskønne omgivelser ved kyst og i skove, gode forudsætninger for at blive en særdeles attraktiv MTB-destination med gode mark- og grusveje, der sender cyklisten rundt i afkroge af Fyn, som man ikke kan komme i bil. Fyn har tilmed 2 af de 10 bedste MTB-spor i Danmark - Skovhuggeren og Langesø-sporet. 

Fyn har også potentiale til at tiltrække endnu flere turcyklister ved at etablere en skiltet cykelrute, Herregårdsruten, der går hele Fyn, Langeland og Ærø rundt. Cykelruten er fordelt på 14 etaper med gode overnatningsmuligheder, spisesteder og seværdigheder undervejs.

For at nå målet om at blive en, internationalt set, interessant cykel- og MTB-destination med uforglemmelige oplevelser, vil vi udføre følgende indsatser:  

  1. Skiltning af en ny 660 km lang cykelrute, Herregårdsruten, der skal forbinde herregårde, afmærkede MTB-spor samt fynske købssteder og seværdigheder. Signaturruten skal inspirere turister til at komme hele vejen rundt på Fyn; Ærø og Langeland i naturskønne områder, og opleve de attraktioner og byer de kommer forbi. 
  2. Målrettet arbejde med tiltrækning af internationale cykelevents, der kan udvide sæsonen og brande Fyn som en attraktiv cykeldestination internationalt. 
  3. Digitalisering og mapping af cykelruter, MTB-ruter og interessepunkter, så turisterne kan finde inspiration og planlægge rejsen hjemmefra samt under ferien.  
  4. Udvikling af de eksisterende spor og lokale MTB-faciliteter, så de lever op til MTB-turistens høje kvalitetskrav samt bidrage til etablering af nye spor. 
  5. Etablere et fælles fynsk sporbyggernetværk, der skal udvikle og bygge nye MTB-spor på Fyn. 
  6. Kobling af MTB-segmentet på de tiltag, der allerede er igangsat til almindelige cykelturister igennem projektet Bike Island Fyn, så som international markedsføring, bikefriends, bagagetransport, bikestations, bike-hoteller og cykeludlejning.  
  7. Klæde overnatningssteder på til at tiltrække flere cykelturister ved at gøre dem cykelvenlige. 
  8. Tiltrække turoperatører til at arrangere cykelrejser på Fyn. 

Projektet er lavet i samarbejde med Geopark Det Sydfynske Øhav. 

Samarbejdspartnere

Mountainbike Island Fyn er skabt i samarbejde med:

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Geopark Det Sydfynske Øhav

Del dine fynske øjeblikke med os: