Genåbning: Gorilla Park sender nu mindre grupper op i trækronerne
Gorilla Park tager igen imod gæster - men åbningen kræver nye procedurer, fortæller direktør Anders Ulrich. Han har gode råd til andre attraktioner, der drømmer om at lukke op for besøgende i den nærmeste fremtid.
Små grupper, afstand, ekstraordinær god hygiejne og nye procedurer for instruktion omkring klatring og sikkerhedsudstyr. Det var kodeordene, da Gorilla Park genåbnede for klatreglade gæster den 16. og 17. april på baggrund af en vurdering fra Rigspolitiet.
Ifølge direktør Anders Ulrich udløste politiets vurdering stor glæde og lettelse. Endelig kunne de påbegynde genåbningen af Gorilla Parks afdelinger i Vejle og Svendborg, der som alt andet har været lukket for at mindske spredningen af coronavirus i Danmark.
- Det blev vi rigtig begejstrede for! Jeg føler ikke, at vi nogensinde har været så klar til en sæsonåbning, som vi var i år. Så det var meget nedslående, da vi fik beskeden om, at alt blev lukket ned. Men nu kan vi stille og roligt starte op igen - og det er rigtig positivt, siger Anders Ulrich.
Risikoanalyse viste vejen til genåbningen
Klatreparkens direktør mener, at der er flere ting, som har været udslagsgivende for, at Gorilla Park har fået lov til at genåbne på nuværende tidspunkt:
- Jeg tror, det væsentligste element er, at vores aktiviteter foregår udendørs. Dernæst kommer, at vi naturligvis overholder de anvisninger, der er udstedt af myndighederne. Klatreparkerne er store, så vi kan let overholde plads- og afstandskravet - så på den måde er der mange ting, der ligger lige til højrebenet for os.
Men dermed ikke sagt, at processen frem mod genåbningen ikke har krævet ekstraordinær planlægning. Ifølge Anders Ulrich ligger der meget arbejde forud for åbningerne af de to klatreparker:
- Der har klart været bekymringer, og vi har haft rigtig mange overvejelser undervejs. Vi er med klatring vant til at lave risikoanalyser og gør det meget systematisk, så den metodik har vi siddende på rygraden og gjort brug af i denne proces. Man skal jo overveje, hvor kontaktpunkterne er, og hvor afstandskravene kan blive udfordret. Det stillede vi op i en liste og fandt så frem til, hvordan vi kunne løse det i det enkelte situationer.
Sikkerheden sættes ikke over styr
Der er dog nogle områder, hvor det har været mere udfordrende end andre, fortæller Anders Ulrich. Det gælder blandt andet i forhold til at sikre, at klatreselerne sidder 100% korrekt, inden gæsterne sendes til vejrs. Så her har det været nødvendigt at lave nye procedurer af hensyn til både gæster og Gorilla Parkens instruktører:
- Det er vores ansvar, at gæsternes klatreseler sidder korrekt – og som nybegynder ved man naturligvis ikke, hvordan man gør det. Vi kan forklare rigtig meget, men hos de sidste 10 procent, er vi ganske enkelt nødt til at komme relativt tæt på gæsten for at tjekke selen efter. I disse tilfælde har vi indført nogle nye procedurer, som blandt andet er baseret på hjælp fra pårørende, samt at instruktøren gør brug af ekstra håndsprit og beder gæsten om at vende ansigtet bort, forklarer Anders Ulrich.
Ja tak til små grupper og store børn
Selvom de fra klatreparkens side er kommet langt med risikovurdering og nye procedurer, er der dog forskellige kundegrupper, som Gorilla Park ikke kan tage imod, som situationen er lige nu. Det gælder blandt andet større grupper, idet forsamlingsforbuddet gør, at man maksimalt kan klatre i grupper på op til ni personer plus en guide. Det vil naturligvis få omkostninger, da Gorilla Park under normale omstændigheder har 30-40 gæster igennem i timen.
Derudover har Gorilla Park set sig nødsaget til at sige "vi ses en anden god gang" til børn under otte år:
- Med de små børn er det vores erfaring, at det kræver mere kontakt undervejs, når de skal op at klatre - ganske enkelt fordi det er nyt og uvant for dem. En af de måder, vi normalt gør dem trygge på, er, at vi er tætte på dem – vi er helt nede i øjenhøjde, når vi taler med dem. Børns hukommelse er meget mere fysisk – det gør, at vi er nødt til at være tæt på. Derfor har vi valgt at sige, at vi indtil videre ikke kan tage gæster i alderen 4-8 år. Det er virkelig ærgerligt, men her kommer hensynet til mine kollegers helbred og smitterisikoen i første række, forklarer Anders Ulrich.
Stor interesse på de sociale medier
Med to åbne klatreparker mangler Anders Ulrich og hans medarbejdere bare at få besøg af en masse klatreglade gæster. De har i første omgang gjort opmærksom på genåbningen med opslag på de sociale medier - og her er nyheden blevet taget godt imod:
- Det er suverænt det af vores opslag, som er blevet delt flest gange. By far. Vi er glade for, at folk er begejstrede, men det går ikke så stærkt med, at de mange likes og delinger bliver omdannet til reelle bookinger. Men vi skal jo nok kigge på situationen som privatpersoner – hvad ville vi selv gøre? Og her kan jeg godt forstå, at danskerne er lidt forbeholdne med at booke oplevelser. Det har jo været en turbulent periode med mange bekymringer.
Udover aktiviteten på de sociale medier, kan Anders Ulrich imidlertid ikke prale af at have lagt en post-corona-plan for klatreparkernes markedsføring. Det er ganske enkelt gået meget stærkt, og fokus har i høj grad været rettet mod at leve op til sundhedsmyndighedernes anvisninger:
- Vi er som sæsonvirksomhed i den situation, at vi allerede er brugt mange penge på at blive klar til sæsonen – og det er vand under broen nu. Vi sidder fortsat og kigger på vores likviditet. Vi er gået glip af en suveræn påskeferie, og det er svært at forudse, hvad vi får af gæster de kommende måneder. Derfor er vi også utroligt glade for, at aviserne har taget historien om genåbningen op, samt at vi har fået opmærksomhed på de sociale medier, lyder det fra Anders Ulrich.
Anders Ulrichs råd til de fynske attraktioner
Mit råd er, at man går systematisk til værks med en risikovurdering af kontaktpunkter og situationer med risiko for at træde ved siden af myndighedernes anvisninger. Den slags gør vi per automatik i vores branche, så derfor vil jeg også gerne sige, at hvis der er nogen i branchen, der er i tvivl om, hvordan de skal gribe det an hos deres attraktion, så er de velkommen til at kontakte mig.
Kort om Gorilla Parks genåbning:
- Gorilla Park åbnede den 16. april deres afdeling i Vejle og den 17. april i Svendborg.
- Genåbningen skete på baggrund af en vurdering fra Rigspolitiet.
Gorilla Park har åbnet med udgangspunkt i disse nye retningslinjer:
- Gæster, der har symptomer på sygdom må naturligvis ikke benytte anlægget.
- Der kan maksimalt være 9 gæster og 1 instruktør pr. instruktion.
- Der er max. begrænsning på antal gæster i parken samtidig.
- Seler sættes i karantæne min. 48 timer for at mindske risikoen for at virus kan overleve herpå.
- Det er ikke muligt at klatre for børn under 8 år.
- Der opstilles håndsprit og opfordres til god hygiejne i følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
- Parkens personale sørger for god hygiejne og vasker eller spritter ofte hænder. De benytter værnemidler i situationer, der kræver tæt kontakt.
- Gorilla Park opkræver det fulde beløb for klatringen ved online booking for at mindske kontakten ved indtjekning.
- Der vil indtil videre være lukket for salg af tilberedt mad fra parkens café. Det er fortsat muligt at købe sodavand, snacks mv.
- Gorilla Park opfordrer på det kraftigste til, at tilskuere ikke gør følge i parken. Dette sker for, at man kan holde antallet af personer i parken nede på et minimum.