Destination Fyn_logo
Smolt holdes af våde hænder henover en spand med vand

Historisk forskningsprojekt skal fintune fiskeudsætninger med hjælp fra frivillige

8.4.2024
Foto: Destination Fyn

I går blev den årlige tradition med at udsætte godt 400.000 halvandet år gamle havørreder skudt i gang.

Det er Havørred Fyn, der i samarbejde med Fyns Laksefisk står bag udsætningerne af den såkaldte smolt, og de finder sted i 41 forskellige fynske vandløb i løbet af de kommende 14 dage. Formålet er at fremme havørredbestandene på Fyn og Øerne, og selvom det tværkommunale samarbejde har haft god succes med udsætningerne i hele 33 år, har man nu i sinde at blive endnu klogere på effekterne ved hjælp af et stort forskningsprojekt.

Fremadrettet vil Havørred Fyn gerne kunne tilpasse udsætningerne af smolt efter det behov, der ændrer sig i takt med havmiljøets og de naturlige ørredbestandes udvikling.
 
"Med et havmiljø, der er i konstant forandring, har vi et særligt ansvar for at maksimere effekten af arbejdet med vores havørredbestande. Det bliver ekstra spændende at følge med hen over de kommende år, hvor vi for alvor bliver klogere på resultatet af indsatserne," siger Søren Kristensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, der sammen med de ni øvrige fynske kommuner står bag Havørred Fyn.
 
Der er enorm interesse for at forstå og beskytte havørredbestandene. Både frivillige, erhvervsaktører og forskere følger derfor spændte med, når der i april skal udsættes næsten 400.000 små mærkede ørreder på Fyn og Øerne. Årets udsætning er nemlig anden fase i danmarkshistoriens største ørredundersøgelse. Et ambitiøst forskningsprojekt som sidste forår blev skudt i gang ved at udsætte den første portion af mærkede fisk i vandløbene på Fyn, Langeland og Ærø. Undersøgelsen udfoldes i samarbejde med Fyns Laksefisk og DTU Aqua, og der skal i alt udsættes 1,2 millioner mærkede ørreder over en 3-årig periode.
 
Forsøget er det største af sin kaliber, og det sigter mod at kaste lys over effekterne af ørredudsætningerne og berige forståelsen af deres værdi for det rekreative lystfiskeri. Mærkningen foregår ved manuelt at fjerne en lille fedtfinne - som sidder mellem ørredens ryg- og halefinne:
 
"Fjernelsen af fedtfinnen på smolt er en anerkendt metode til mærkning af fisk. Det udføres mens fisken er under fuld bedøvelse. Indgrebet påvirker ikke fiskenes overlevelsesrate eller vækst, idet fedtfinnen ikke spiller nogen kritisk rolle for deres videre udvikling," siger Linda Bollerup, som er fiskemester ved Fyns Laksefisk.
 
Projektleder fra Havørred Fyn, Søren Bay, glæder sig over, at projektet er godt i gang, og at de allerførste mærkede fisk, der blev udsat sidste år, netop i disse dage vil have nået minimumsstørrelsen på 40 centimeter:
 
"Det betyder, at vi rigtigt kan begynde at indhente data, og selvom der går nogle år, inden vi kan bruge det til at konkludere på, er vi meget spændte. Det her er nemlig noget, der har været på Havørred Fyns tegnebræt i mange år, og den viden, det genererer, er yderst relevant for effektiviseringen af Havørred Fyns fremtidige indsatser," siger han.

Frivillige beriger forskningen

Lystfiskerne spiller en afgørende rolle i det store forskningsprojekt. De står nemlig for en fundamental del af dataindsamlingen, forklarer Christian Skov, lektor ved DTU Aqua:

"Lystfiskerne er nøgleaktører i dataindsamlingen via 'citizen science', hvor de rapporterer deres fisketure og fangster gennem appen 'Fangstjournalen' eller hjemmesiden 'Fishing In Denmark'. Det skaber et værdifuldt og nødvendigt datasæt for vores analyser."
 
At mærke 1,2 millioner fisk i hånden er en tidskrævende proces. Derfor er lystfiskerne også blevet mobiliseret i denne del af forskningsprojektet. Finneklipningen udføres nemlig også med hjælp fra frivillige, som primært er engagerede lystfiskere.
 
De frivillige spiller generelt en nøglerolle i hele processen omkring Havørred Fyn - lige fra elfiskeri efter moderfisk og mærkningen af smolt til hjælp til udsætningerne, hvor de som 'smoltvagter' beskytter de unge fisk mod sultne rovdyr i deres første kritiske møde med "den virkelige verden".
"Det store frivillige engagement viser en stærk forbindelse mellem fiskene og os lystfiskere. Vi har et ønske om at bevare balancen mellem at beskytte og benytte naturen, og vi er glade for, at vi her kan hjælpe forskningen på vej og indirekte bidrage til bevarelsen af havørredbestandene," siger Emil Ærø, der er frivillig og lystfisker.
 
Havørred Fyn hviler på tre fundamentale søjler: restaurering af vandløb, udsætning af fisk, og fremme af fisketurisme. Disse indsatsområder er tæt forbundne med det overordnede mål om at støtte og udvikle havørredfiskeriet, hvilket Fyn og de omkringliggende øer er berømte for i både ind- og udland. Det ses eksempelvis ved den årlige store fiskekonkurrence, Sea Trout Open, som i weekenden tiltrak hundredvis af håbefulde deltagere fra både ind- og udland.
 
"Hvis vi ikke havde haft Havørred Fyn, ville det formentlig slet ikke være muligt at arrangere en konkurrence som Sea Trout Open, da der simpelthen ikke ville være ørreder nok at fange. Jeg tror egentlig, at mange af lystfiskerne og fisketuristerne er meget bevidste om, at det i dag kræver en særlig indsats at bevare et havørredmekka, som det vi har på Fyn, og derfor vil de også være meget villige til at bidrage med registreringer til det nye forskningsprojekt," lyder det fra Claus Eriksen, indehaver af Go Fishing, som står bag Sea Trout Open.
 
Kontakt Christian Thomsen for tidspunkter og præcise lokationer på de 41 udsætninger rundt omkring på Fyn

Kontaktinformation

Christian Thomsen - Marketing, Havørred Fyn, tlf.: 92 15 04 41 - cht@destinationfyn.dk
Søren Bay - Projektleder, Havørred Fyn, tlf.: 64 74 69 26 - sobay@assens.dk
Linda Bollerup - Fiskemester - Fyns Laksefisk, Elsesminde tlf.: 61 55 89 77 - lbh@fgufyn.dk
Christian Skov - Lektor, DTU Aqua, tlf.: 35 88 31 16 - ck@aqua.dtu.dk
Claus Eriksen - Direktør, GoFishing, tlf.: 66 12 15 00 - claus@go-fishing.dk